Skocz do zawartości
Jałoś

Odpieniacze Ruwal 130

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam prośbę o Wasze opinie odnośnie odpieniaczy Ruwal, zwłaszcza serii 130. Wszystkie spostrzeżenia, dobre złe i nijakie :wink

Z góry dzięki

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może trochę jeszcze sprecyzuje czego szukam; czy mając beasta przesiadać się na ruwala czy nie? (konkretnie b400 na R130/400)

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ruwala 130/400. miły i mało obsługowy odpieniacz, ma wredną tendencję do przlewania jeżeli ma zienny poziom wody (mi się to zdarzyło kilka razy, ale był zawsze ustawiony na bardzo mokrą pianę).

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

hej!

Ja od poczatku jade na Ruwall 130/400. Troszke go przerobilem.Oryginalnie montuja pompe RIO 1400l/h bez wirnika igiekowego.Mojemu odpieniaczowi zmienilem pompe na pH2500 z igla i robila w nim za obieg oraz pienidło.

Jak napisal @Pawel2000 , ma tendencje do przelewania gdy poziom wody jest rozny.Jednak mozna to wyeliminowac.

Miesiac temu zmienilem jego konstrukcje nieco.Pompa PH2500 robi tylko piane,a druga pompa jakies 600-700L robi za obieg.Dziala znacznie lepiej.Bylby jeszcze lepszy gdyby zamienic PH2500 na Eheima.

Moim zdaniem dopiero teraz nadaje sie do rafowego akwa max.400L.

Nowe 130/400 roznia sie juz lejkiem i maja podobne do AM.Zobacz na stronie ruwala.

pozrdawiam

Rafał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pilot

nawet ruwal 130/400 z oryginalna pompa bedzie dwa razy lepszy od beasta400.Artur dwa akwaria ,czyli jakies ok 600L w obiegu, trzymal na ruwalu 130/400. nie mial zlych glonow,ale musial uwazac.ten beast400 to chyba jakis zart ,jesli chodzi o akwarium 400L.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.