Skocz do zawartości
maciejl

Co to za zwierzę

Rekomendowane odpowiedzi

Zgadza sie slimaki diadora, żywią się glonami, wiec jeżeli ci się podobają to zostaw jeśli nie i masz ich mało usuń bo bardzo szybko się mnożą i będziesz miał ich plage. Żerują głównie w nocy.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy plaga? Dla mnie plaga jest wtedy, kiedy dany gatunek szkodzi innym pożądanym gatunkom w akwarium albo nammoży się w takiej ilości, że nie wygląda estetycznie. Diadora szkodzi wyłącznie glonom niskim a w dzień w ogóle jej nie widać.

Pozdrawiam, Marek.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diadora to firma produkująca buty.

Diodora to rodzaj ślimaków.

Snail to po polsku slimak.

Więc proponowałbym rozmawiać o ślimaku z rodzaju diodora, a nie o diadora snail. Choć może brzmi to mniej bajerancko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czepiasz się, klawiatura Swype nie takie błędy już mi robiła ;-). Oczywiście chodziło mi o Diodorę. Przepraszam.

Pozdrawiam, Marek.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza sie slimaki diadora, żywią się glonami, wiec jeżeli ci się podobają to zostaw jeśli nie i masz ich mało usuń bo bardzo szybko się mnożą i będziesz miał ich plage. Żerują głównie w nocy.

Wszystko co zjada glony jest moim sojusznikiem.

Czepiasz się, klawiatura Swype nie takie błędy już mi robiła ;-). Oczywiście chodziło mi o Diodorę. Przepraszam.

O, to wiele wyjaśnia - bo wujek Google na pytanie o "diadora snail" wskazywał mi głównie naszą dyskusję na nano-reef. :thumbup:

Edytowane przez maciejl (wyświetl historię edycji)

2c15760650bf02fc3dd6acc307cafc16u981a856.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ja się też z nich cieszyłem jak nie wiadomo skąd przytargałem ale własnie w pierwszym akwarium 43l z paru sztuk namnożyło się ich tyle że nie wyglądało fajnie, nawet w dzień widoczne bo nie miały się gdzie wszystkie schować.

Kiedy stawiałem 200l obskubałem z nich skałę ale teraz w nocy też juz widać spore oddziały puki co w takim litrażu nie są problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie też pojawiły się nie wiadomo skąd, a teraz jest ich coraz więcej, robię obławę tak godzinę po zgaszeniu światła ale mnożą się szybciej niż zdołam wyłapać

może jest jakiś naturalny wróg tego gatunku, który jest ich smakoszem...................... zna ktoś takiego?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ma ktos zbedne z mila checia przygarne za dobra flaszke;)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

200x80x80 low tech,,pompa jebao 15000l/h,,cyrkulacja 2x maxspect gyre fx 280,,odpieniacz reef octopus 5000,,lampa blau luminia 1080,,obsada lps i miekkie (Wszyscy jestesmy psychiczni lecz nie wszyscy zdiagnozowani)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.