Skocz do zawartości
Darekn12

pecherzyki powietrza w wodzie

Rekomendowane odpowiedzi

witam,mam ciagly i nieustajacy problem z pecherzykami w wodzie.w sumpi emam 2 przegrody w jednej odpieniacz w drugiej pompa obiegowa.dzisiaj zakupilem taka gabke filtracyjna cos ala AM i podlozylem na cala powierzchnie dna w sumpi epod pompa obiegowa.i woda wpadajaca z przegrody z odpieniacza wlatuje od dolu do przegrody do pompy i trafia tam na ta gabke.jednak caly czas mam bable czy jest na to jakis skuteczny sposob?

bede wdzieczny za wszelkie porady.

darekn12

1297-schemta.jpg

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz poczekac kilka dni az gąbka się zamuli i będzie ok. Tylko jeśli zdecydowałeś się na włożenie gąbki do systemu to musisz ja raz w tyg przpłukać słodka woda , żeby nie wytwozyła sie biologia w niej.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie da się założyć jakiejś gąbki na wylot z odpieniacza? Jest skuteczniejsze i chyba mniej kłopotliwe.

Poza tym zauważyłem, że jeśli wylot wody z odpieniacza jest ponad poziomem wody a nie pod wodą i ma w dodatku gabkę to praktycznie nie ma wcale bąbelków. PO prostu minibąbelki zostają w gąbce i ścieka do sumpa czysta woda.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam i dzieki za odp.w sumie nie napisalem chyba najwazniejszego.gabke dalem wczoraj ok 18 do sumpa:D.

ponoc musi si eustabilizowac to wszystko i rano tj kolo 9 wymienialem pompe w odpieniaczu na nowa.mam nadzieje z eza kilka dni sie to ustabilizuje.kiedys dawalem jeszcze w ta przegrode wloknine wate aquaela.tylko ze jest dosc waska przegroda bo tylko 1 cm i szybko przelewalo sie gora.za duzo waty dalem.

ok.czekam jakby co znow sie odezwe.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Mam pytanko, możesz powiedzieć dlaczego wymieniałeś pompę w odpieniaczu?

Kilka tygodni temu nabyłem odpieniacz tej samej firmy, tylko nieco większy z pompą 2000 l/h. Jeszcze go nie odpaliłem, czy coś jest z nim nie tak?

Za odpowiedź będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Start: 10.01.2016 r.

Akwarium: IM Fusion 30L, odpieniacz: Tunze 9004, lampa: Nanobox Quad, cyrkulacja: Vor-Tech MP10w, i trochę drobiazgów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn wszsytko bylo ok.akwa dziala z tym odpieniaczem chyba kolo miesiaca.i nie mialem piany w kubku.i droga eliminacji poprostu dochodzilem z sprzedawca co moze byc nie tak.zobacze czy ta wymiana cos zmieni.jesli nie to wyjdzie na to ze mam slabe obciazenie.jak wiesz 2 rybki na 2 kg skaly w 150 l wody.

zobaczymy co dalej.odpieniacz sam wydaje mi sie ze jest ok i przedewszystkim cichy w porownaniu do porzedniego beast 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, mówiąc szczerz to "słabe obciążenie" do mnie nie przemawia. Myślę, że odpieniacz w optymalnych warunkach może pienić słabo, ale wcale?. Wybacz zainteresowanie, ale mogę być w podobnej sytuacji. Może ktoś ma (poza nami) jakieś doświadczenia z tymi odpieniaczami?

Start: 10.01.2016 r.

Akwarium: IM Fusion 30L, odpieniacz: Tunze 9004, lampa: Nanobox Quad, cyrkulacja: Vor-Tech MP10w, i trochę drobiazgów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn.odnosnie odpieniania to powiem ci szczerze tak ze gesta czarna piana jest na wewnetrznych sciankach powyzej poziomu wody i piany w odpieniaczu ale nic jeszcze mi nie trafilo do kubka.Piotr1 ma tez tej firmy i on w 300 l ma ok 25 ryb.codziennie ponoc musi wywalac kubek pelen suchej piany.

pozdro

darekn12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w akwarium nie mam rybek, a jedynie korale 1-2 razy na tydzien karmie i odpieniacz wyrzuca znikome ilosci syfu. Przez ostatnie 2 dni tyle co wyrzucil to mozna powiedziec, ze dosc czysta i klarowna woda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.