jackami Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 wiem ze temat byl ale jak to mozliwe prosze o szybkie rady. no i sie zaczeło.wystarczyl jeden dzien i pojawilo sie chyba dino (brazowy nalot i gdzie nie gdzie male babelki powietrza.czy bez chemii i zaciemniania to zejdzie? jakies inne sposoby? z zycia jest qadri,hydnopora i montipora(hydro i monti dostalem od kolegi Pablo i polipuja lepiej niz u niego - dlatego troche mi ich szkoda tymbardziej ze to pierwsze zycie jakie pojawilo sie w akwa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 no i sie zaczeło.wystarczyl jeden dzien i pojawilo sie (...) zapomniałeś dopisać kilku szczegółów np. zbiornik zalałem 2 tyg temu przedwczoraj zmieniłem lampę dzieciak wlał/wsypał do zbiornika .. coś itd. żadne "plagi" nie pojawiają się dlatego że chcą - warto najpierw poszukać przyczyny ps. teraz zauważyłem : pod nickiem masz wpisane "zalane 21.11.2015r" - to sporo wyjaśnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie też jakiś brązowy nalocik na piasku jest. No, ale moje jest młode. Żadnych bąbelków etc. Ot, taka niby delikatna rdza. Trochę ją rozjeżdżają ślimaki, nawet wydaje mi się że strombus w tym gustuje i zauważyłem że przy włączonym oświetleniu przybiera na sile. Okrzemki? Parametry w normie. Trochę obsady już mam- 3x sexy shrimp, lysmata amboinensis, 2x nassarius, tectus, strombus, 2 ampiphriony, sarco i caulastrea. Zbiornik ma 40 dni. Póki co- nie panikuję. Czekam, leję bakterie regularnie, odpieniam. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 Piotr - z opisu wygląda na okrzemki w obu przypadkach (u Jacka też) przydały by się fotki , i można by spróbować czy podziała sera silikate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 Piotr - z opisu wygląda na okrzemki w obu przypadkach (u Jacka też) przydały by się fotki , i można by spróbować czy podziała sera silikate Dlatego też nie popadam w panikę. Młody zbiornik- to u mnie wiele tłumaczy. Sery nie będę na razie dawał. Samo przyszło- samo pójdzie Jak to okrzemki w młodym akwarium. Podmieniałem raz po miesiącu ze 4 itry i nie wiem czy to nie wyszło na gorzej, ale mam już jakąś tam małą obsadę, więc zaryzykowałem. Świecę prawie na maxa. Aktynika - pełny cykl 12-22, Marine 13-20. Za tydzień zmienię do 21.00 i tak zostanie na stałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Piotr - z opisu wygląda na okrzemki w obu przypadkach (u Jacka też) przydały by się fotki , i można by spróbować czy podziała sera silikate troche slabo widac ale nie mam czym zrobic lepszego Edytowane 19 Grudnia 2015 przez jackami (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MargoAndAxle Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) 3 raz piszę tą wiadomość, więc przepraszam za szybką wypowiedź. Pojawiło się u mnie dino, lub okrzemki, albo coś jeszcze innego, nie bez powodu tylko po dodaniu do zbiornika piachu. obsada: e. ancora, clavularia, rhodactis, capnella, zoanthus, xenia, błazen, garbik, escenius, pictichromis, l. debelius. zdjęcia w linkach. https://drive.google...eDd4MTFkS1k3TEE https://drive.google...TDZKRV8ycWVhbUU Edytowane 20 Grudnia 2015 przez MargoAndAxle (wyświetl historię edycji) Cytuj 60L - Hydor koralia nano 900, Aquael FZN-3, Maxspect Glaive M-60 Testy saliferta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 swiatlo tylko niebieskie przez 9 godzin.narazie nie widze zeby wiecej roslo. spadly troche poziom Ma-310 i Ca-1050.robic podmianke czy czekac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach