Skocz do zawartości
jackami

chyba dino

Rekomendowane odpowiedzi

wiem ze temat byl ale jak to mozliwe prosze o szybkie rady.

no i sie zaczeło.wystarczyl jeden dzien i pojawilo sie chyba dino (brazowy nalot i gdzie nie gdzie male babelki powietrza.czy bez chemii i zaciemniania to zejdzie? jakies inne sposoby? z zycia jest qadri,hydnopora i montipora(hydro i monti dostalem od kolegi Pablo i polipuja lepiej niz u niego - dlatego troche mi ich szkoda tymbardziej ze to pierwsze zycie jakie pojawilo sie w akwa)

70a2dc61900f6ec560171bfcec140b86u1113a984.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

no i sie zaczeło.wystarczyl jeden dzien i pojawilo sie (...)

zapomniałeś dopisać kilku szczegółów np.

zbiornik zalałem 2 tyg temu

przedwczoraj zmieniłem lampę

dzieciak wlał/wsypał do zbiornika .. coś

itd.

żadne "plagi" nie pojawiają się dlatego że chcą - warto najpierw poszukać przyczyny

ps. teraz zauważyłem : pod nickiem masz wpisane "zalane 21.11.2015r" - to sporo wyjaśnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

U mnie też jakiś brązowy nalocik na piasku jest. No, ale moje jest młode. Żadnych bąbelków etc. Ot, taka niby delikatna rdza. Trochę ją rozjeżdżają ślimaki, nawet wydaje mi się że strombus w tym gustuje i zauważyłem że przy włączonym oświetleniu przybiera na sile. Okrzemki? Parametry w normie. Trochę obsady już mam- 3x sexy shrimp, lysmata amboinensis, 2x nassarius, tectus, strombus, 2 ampiphriony, sarco i caulastrea. Zbiornik ma 40 dni. Póki co- nie panikuję. Czekam, leję bakterie regularnie, odpieniam.

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Piotr - z opisu wygląda na okrzemki

w obu przypadkach (u Jacka też) przydały by się fotki , i można by spróbować czy podziała sera silikate

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

w obu przypadkach (u Jacka też) przydały by się fotki , i można by spróbować czy podziała sera silikate

Dlatego też nie popadam w panikę. Młody zbiornik- to u mnie wiele tłumaczy. Sery nie będę na razie dawał. Samo przyszło- samo pójdzie :) Jak to okrzemki w młodym akwarium. Podmieniałem raz po miesiącu ze 4 itry i nie wiem czy to nie wyszło na gorzej, ale mam już jakąś tam małą obsadę, więc zaryzykowałem. Świecę prawie na maxa. Aktynika - pełny cykl 12-22, Marine 13-20. Za tydzień zmienię do 21.00 i tak zostanie na stałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche slabo widac ale nie mam czym zrobic lepszego

post-23687-0-01175600-1450534501_thumb.jpg

post-23687-0-05335300-1450534511_thumb.jpg

Edytowane przez jackami (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 raz piszę tą wiadomość, więc przepraszam za szybką wypowiedź. Pojawiło się u mnie dino, lub okrzemki, albo coś jeszcze innego, nie bez powodu tylko po dodaniu do zbiornika piachu. obsada: e. ancora, clavularia, rhodactis, capnella, zoanthus, xenia, błazen, garbik, escenius, pictichromis, l. debelius. zdjęcia w linkach.

https://drive.google...eDd4MTFkS1k3TEE

https://drive.google...TDZKRV8ycWVhbUU

Edytowane przez MargoAndAxle (wyświetl historię edycji)

60L - Hydor koralia nano 900, Aquael FZN-3, Maxspect Glaive M-60

cfd82490792ff08db6c3e067184b255cu1156a1010.png

Testy saliferta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swiatlo tylko niebieskie przez 9 godzin.narazie nie widze zeby wiecej roslo. spadly troche poziom Ma-310 i Ca-1050.robic podmianke czy czekac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.