misiek944 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 Witam. Mija rok jak kupiłem i zasiedliłem mój baniak . Post pisze aby prosić Was o rady co dalej czy zacząć z koralami twardymi(miałem już dwa ale padły ) ponieważ miękasy rosną na potęgę. Dodam, że podmiany wody robię 10% raz w miesiącu nie leje żadnej chemii.Oczywiście mycie odpieniacza, czyszczenie szkła to norma . Proszę o podpowiedzi i pomysły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 jak wywalisz grzybki będziesz miał miejsce ale ważniejsze jest jakie masz parametry - może dlatego padły bo NO3 i PO4 wysokie - miękasy to lubią. W reefmaxie będzie ciężko ale nie powiem że się nie da bo się da Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 tak jak kroczek napisał sprawdź no3 i po4 ale możliwe też jest że szczepki sps zostały wykończone przez miękkie(masz ich dużo), które sporo potrafią wypompować do wody, tj. wojna chemiczna Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2015 Mysle tez ze 1 podmianka w miesiacu 10% nie zapewni uzupelnienia micro i macro elementow dla korali twardych. Przy twardzielach trzeba badac wode pod wzgledem poziomu Ca,Mg i Kh.Iuzupelniac ubytki. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiek944 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Dzięki z podpowiedzi koledzy, zatem wymiana baniaka na większy i pilnowanie parametrów lub cieszyć się tym co się ma. Czas pokaże. Pozdrowionka i Zdrowych Spokojnych Świąt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinziolko Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Widzę,że coraz więcej ludzi z Radomia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ladyjj Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Można też podrasować trochę reefmaxa, tylko zastanów się czy to się opłaca jeśli już myślisz o zmianie. Ja niedawno też stanęłam przed takim dylematem i wybrałam zmianę. Ale zobacz np reefmaxa użytkownika Erem88. Dorzucił światła, odpieniacz i trzyma SPSy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach