Skocz do zawartości
And

Czy każda kropla jest taka sama?

Rekomendowane odpowiedzi

Przelałem składnik testu zooleka do buteleczki po salifercie ze względu na zapowietrzanie się tej pierwszej i wynik testu dal coś koło 600mg/l Ca w wodzie, zrobione przedtem na oryginalnych butelkach to 400 Ca. Czyżby krople były inne w zależności od buteleczki i taki manewr mi się nie uda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Jak rozmawialem z Pania z Zooleka to powiedziala, ze najwieciej zabawy podczas produkcji maja wlasnie z 'uformowaniem kropli' odpowiedniej wielkosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja przy okazji widze, ze inni tez maja problemy z testem Ca zooleka. 2-3 razy zdarzylo mi sie , ze musialem zaczac od nowa bo albo kropla byla widocznie mniejsza od innych, albo zamiast jednej tryskały 3-4 róznych wielkosci i nie bylem pewien ile weszlo.

dopóki zoolek sie nie poprawi wyglada na to , że lepiej przejsc na cos innego. jakies sugestie co do dokladnosci pomiaru i wydajnosci odczynników ?

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywalem zawsze Salifert'a byl dokladny i prosty w uzyciu. Teraz mam Tropic Marin na Mg i Ca, ten mi sie wydaje dokladniejszy ale trzeba wiecej kombinowac z strzykawkami i buteleczkami

Akwarium 360l sump 120l oświetlenie 2 X 150W HQI + 2 X 54W actynika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuję "przelać" kroplami cały odczynnik na Mg kilka razy wyliczyć średnią ilość kropel a następnie zmierzyć iel tego jest za pomocą dobrej pipety (są takie wyskalowane) lub biurety (taki zestaw to super sprawa do pomiarów) potem można sobie wuliczyć ile objętości tego odczynnkia to 10 mg Ca/dm3 (czy Mg w zalezności od testu) i potem uzywac tylko wkraplania z biurety - zawsze ta sama ilość kropli - w labach od zawsze tak się robiło. Przeliczenie nie jest problemem.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.