Skocz do zawartości
Tynio

Refugium Oświetlenie moc i barwa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

To już temat kilka razy wałkowany

Świetlówka jaka mam nad refugium to zwykła 860

Barwa tego badziewia ma 6500k moc tego 24W

PC

Świeci już ponad rok i zastanawiam sie czy nie wyminieć już na nową.

Czy wymieniać na 24W 6500K też PC (najlepiej nadaje się gabatytowo)

Lub może wymienić taką nową 10000K/aktynika 18W PC

może na taka bardziej białą niż 6500K ale też 18W PC a barwa tego to 7500k - jest na stronie UM UM

Dodam że pod tą 6500 glony rosną jak szaolone i "glonokosy" robie raz w miesiący.

Zastanawiałem sie czy nie jest za mocna skoro tak rosną

wysokość od wody to około 20-22 cm

głebokość wody to około 20-22 cm

Oświetlenie włacza się o 10:00 i działa do 23:30

Tylko że świało które pada na glony też oświetla troszke akwarium i tu jest mały problem jest to "żółte" swiatło w porównaniu do 10000k

Kszt 1 szt. świetlówki 18W 10000k/aktynika lub 7500K to ponad 43 zł

a ksozt 6500k 24w to tylko 25 zł

Czekam na wasze uwagi oraz sugestie

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla glonow wystarczy 6500k. Nawet Imho bedzie lepsze, jest bardziej energertyczne. Jezeli masz zbyt zolto w baniaku dodaj akrynike. Z tego co pamietam masz hqi 70w i jakies rury?? Moze lepiej zmienic na 150w w barwie np 16k albo nawet 20k? Masz wysoko powieszona lampe(hqi razem ze swietlowkami w dr??) Swietlo aktynicznych jest przez to bledsze, bo dociera do baniaka go znacznie mniej. Wiec imho t5 blizej tafli, nawet polozone na bocznych szybach baniaka, nad refugium 6500k starczy(taniej wychodza pc z biedronki, ale swiatlo odrobine gorsze) no i 150w hqi juz pod nowy baniak;)

Pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nowy_zarażony :

Dla glonow wystarczy 6500k. Nawet Imho bedzie lepsze, jest bardziej energertyczne. ....no i 150w hqi juz pod nowy baniak;)

Pozdrawiam

Cześć

też tak myśle że glony lepiej rosną pod 6500K ale 7500K była by też OK w baniaku mam fajnie jak wyłącze oświetlenie w refugium (bo właśnie z refugium pada też na zbiornik)

Moje oświetlenie wygląda nastepująco 70W (dobrze pamiętałeś) barwa 13000K oraz 24W 10000k i 24W Aktynika oraz nad refugium 6500 K

Lampa wisi około 25-30 cm nad wodą

i niestety jak narazie 150W niw wchodzi w grę (wiecej grzeje oraz może być za mocno (tak mi sie zdaje)

A do tego zamówiłem sobie układ elektroniczny do HQI 70W (nareszcie) wiec i życie zarnika sie wydłuży o jakieś 2-3 miesiące.

Jestem skazany na to co mam do końca czerwca 2007r.

Do akwarium jednak wyląduje jeszcze jedna swietlwka 15W aktynika firmy Philips i bedzie bardzo nisko (nad wodą 10 cm)

a tak wygląda oświetlenie nad refugium

1144-oswietlenie.jpg

zamiast tej folii bedzie odbłysnika AL

czeka mnie sporo modyfikacji by ulepszyc i wykonać estetyczniej niż jest (moze będę mieć troszke czasu )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietaj ze swietlowki tez grzeja i czasem nie gorzej niz hqi(hqi jest dosyc wysoko, swietlowki raczej nisko). Mam teraz skale w niskim baniaku i 50wt5 potrafi podgrzac wode nawet o 3stopnie(fakt jest bardzo nisko nad woda). Dokladajac jeszcze jedna swietlowke zagracisz baniak. Zarniki 150w i 70w w miare przystepnych barwach sa w podobnej cenie. Zamiast placic za elektroniczny zaplonnik do 70w kupilbys 150 i po sprawie. Do pokrywy dra mozna fajnie wmatowac wentylatorki. Wtedy masz 24wt5 do refugium i git:) Ja bym tak zrobil, ale oczywiscie wybor nalezy do ciebie.

Pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poniewaz podobne pytanie to sie dolacze

mam zwykla lampke z zarnikiem halogenowym o mocy 35W (piekne refleksy na pisaku) - wystarczy do filtra glonowego ? nawet nie znam temperatury barwowej, ale moze i byc nawet z 4200; refugium ma okolo 50 litrow wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ZiZi

Tak jak Ci napisał LukaszPL że moze sie grzać a ta barwa to niestety tylko około 3000-3600K

Ale mam Dla Ciebie rozwiązanie idealne ;) (u mnie to nie przejdzie niestety)

Zamontuj zamontuj sobie coś takiego jak zarniki diodowe one mają barwę około 6000-6500 K

http://www.allegro.pl/item130050886_zarowka_led_gu10_biala_luna_.html

może działac na 230V (znaczy działa na takie napięcie)

można zamontować z niebieską i daje fajny efekt lub nawet zamontować 3 sztuki i pobiera to tylko 1,5W ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tynio skad wiesz jaka jest barwa tych diod?

Jakies 3-4 na listwie.. moze bylo by to )

wode grzeje, fakt... w zimie nie bede musiac ogrzewac mieszkania )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ZiZi :

tynio skad wiesz jaka jest barwa tych diod?

...

Z pracy ;) - w katalogach Philipsa wyczytałem

są też tak jak piszesz 4200K ale one są drogie a życie takiego żarnika to około 1000-1500h co nie jest dużo.

A dioda dłuzej działa.

To że na listwie dasz 3-4 sztuki to już by nieźle dawało światła.

myśle że 2xLED20 da Ci tyle co 1x35W (to jest moje zdanie - trzeba zobaczyć w liczby)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, zastanowie sie )

EDIT

Juz kupilem 2 x niebieskie 2 x biale ) - zbacze czy sa ok i dam znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.