Waldi Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 jak w temacie,jak odróżnić te dwie firmy gołym okiem bo jak wiadomo guardian ma dużo tańsze szkło Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 w googlach są fotki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 kolego nie o google mi chodzi ale czy ktoś praktycznie miał do czynienia Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marksman Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie w pracy mamy atestowany miernik przepuszczalności światła do szyb, jak są obydwie szyby obok siebie to bez problemu, po świętach jak znajdę próbki szkła to zrobię fotki Edytowane 23 Grudnia 2015 przez marksman (wyświetl historię edycji) Cytuj 400L w obiegu, Schuran 150 , 5 L siporax, lampa T5/led DIY . Zeovit Start 01.07.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 (edytowane) kolego nie o google mi chodzi ale czy ktoś praktycznie miał do czynienia raz zależy jaka gruba szyba dwa zależy jaka długa szyba im grubsza i dłuższa tym lepiej/bardziej widać równicę - a jaka jest różnica ? widać na fotkach .. np na stronie firmy https://www.pilkington.com/en-gb/uk/products/product-categories/special-applications/pilkington-optiwhite Edytowane 23 Grudnia 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2015 nie wiem czy ci to pomoże ale ja miałem guardian, rzeczywiście przepuszczalność większa niż float ale w porównaniu do opti pomylić się nie da. na oko poznasz je po zielonkawym zabarwieniu szkła patrząc po grubości. Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 znajomy ma problem bo nie wie jakiej firmy dostał szkło Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 Pracowałem w szkle praktycznie niedoodroznienia każda firma Inaczej nazywa swoje szkło a przeważnie jest to samo jedna powie ze to opti white druga ze iron i tak jest dużo przykładów Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 tak ,tylko że ceny między nimi się znacząco róznią Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 To tak jak Sony a LG niby ten sam telewizor a cena inna Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) no właśnie ,i taki dostawca akwarium może nam powiedzieć że skleił nam z Pilkingtona a tak naprawde wykonał je z gorszej jakiściowo i o połowę tańszego Guardiana co nie? Edytowane 24 Grudnia 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 To prawda trzeba chyba zażądać kwitu zakupu szkła Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 dostałem takie fotki,może coś komuś to mówi Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 Szkła kolorowego i z różnymi powłokami jest pewnie ponad 100 gatunków i nawet w firmie rozróżniają je po naklejce na paczce oczywiście nie wszystkie np. Clear opti soft coat pilks rożne rodzaje Bio clean nie wspomnę o SN tego jest z15 gatunków . Na zdjęciu cieżko rozpoznać to zależy tez od światła. Pozdrawiam Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) . Edytowane 24 Grudnia 2015 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) jak w temacie,jak odróżnić te dwie firmy gołym okiem bo jak wiadomo guardian ma dużo tańsze szkło Guardian wcale nie ma dużo tanszego szkła .Wręcz przeciwnie ceny sa podobne . Guardian to nie szkło lecz producent tak jak pilkington . Gurdian ma swojej oferdcie wiele gatunków szkła nie tylko szkło flaot czy też odbarwione . Dobrze widzę o które akwarium chodzi .To Ci powinno wszystko wyjsasnic z jakiego szkła są fronty akwarium.U mnie takich przekrętów nie ma . Jedyna osoba która wykazała się tutaj znajomością w tematyce to silvia. Waldek zagłęb wiadomości związane z optyką i wpływem padania swiatła na szkło oraz jego przenikania przez kanty w określonych warunkach . Edytowane 24 Grudnia 2015 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2015 Tak w Google jest wszystko tylko ciekawe jakby jechała tafla wiezina na botero czy by ja rozpoznał inaczej fotki inaczej na stole i przy rożnym padania światła. Ja jestem glasskaterem i wszystkich rodzaji szkła sie nie zna tyle tego jest.a wiadome chyba ze jak bedzie 4 opti to ma inna przenikliwość światła hak 15 mm długa a krótka tez różnica także ciężko stwierdzić na fotce przynajmniej mi. Pozdrawiam i nie chciałem nikogo urazić A dodam ze najładniejsze szkło ma Saint gobain Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Guardian wcale nie ma dużo tanszego szkła .Wręcz przeciwnie ceny sa podobne . Guardian to nie szkło lecz producent tak jak pilkington . Gurdian ma swojej oferdcie wiele gatunków szkła nie tylko szkło flaot czy też odbarwione . Dobrze widzę o które akwarium chodzi .To Ci powinno wszystko wyjsasnic z jakiego szkła są fronty akwarium.U mnie takich przekrętów nie ma . Jedyna osoba która wykazała się tutaj znajomością w tematyce to silvia. Waldek zagłęb wiadomości związane z optyką i wpływem padania swiatła na szkło oraz jego przenikania przez kanty w określonych warunkach . o i to jest fachowe podejście do tematu ja tam sie nie znam na tych wszystkich firmach prod.szkło ale akurat kolega silvia,nie wykazał żadnej znajomości merytorycznej tematu bo nie napisał nic w temacie a google to chyba każdy ma w kompie ,już bardziej widać że kolega grzegorz falkowski ma jakieś tam pojecie w temacie pytałem tylko bo mnie kolega z Lęborka poprosił ,nie jest na forum więc powiedziałem zapytam ja mam akwarium kurcze tak naprawde nie wiem z jakiej firmy jest szkło mam 15mm frontową szybę rózniącą się od boków ,pleców i dna czyli jakieś jasniejsze bo patrząc na krawędz jest błękit a nie zieleń ale czy ja wiem czy to opti czy jakieś inne białe szkło pojęcia nie mam wiem natomiast że Guardian i Pilknington to 2 różne producenci i Pilkninton ma optiwhite a Guardian jakieś tam inne o nazwie białe szklarzem nie jestem więc nie będe się sprzeczał ale dobrze że są spece tematu Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach