Skocz do zawartości
dawa27

Świeżak zakłada 250l bez sumpa Augustów

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie z akwarystyko bawię się jakieś 7 lat ostatnio holenderskie niestety zlikwidowane ale po 3 latach wróciłem do rodzinnego miasta i czas na nowy projekt tym razem coś równie miłego i raczej trudniejszego czyli morskie.

Zacząłem już kolekcjonować sprzęt więc tak

-Akwarium 110x50x50

-Odpieniacz Deltec MCE 600

-Filtr wewnętrzny Tunze 6163

-lampa 8x39w bez markowa wstawione stateczniki dobrej marki

A teraz tradycyjnie pytania

jaka grzałka do tego litrażu ile żywej skały czy może dać odgazowaną? prawdopodobnie zdobędę wodę od akwarysty który posiada 1000l więc z jednej podmiany całe akwarium czy lepiej dać tylko część wody od niego resztę dorobić świeżej?

Na razie tyle jak zdobędę wszystko będę się pytał jeszcze o życie na start:)

a teraz proszę o odpowiedzi i linczowanie jeżeli jakieś herezje wypisałem:P

a zapomniał bym ile i jakiej mocy cyrkulatory?

Edytowane przez dawa27 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpowie ktoś chociaż ile dać suchej skały w kg do tego zbiornika dam też z 3 kawałki żywej ale zbiornik startuje na suchej przede wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dal jakies 20 kg -25 nie lubię gruzu . Z cyrkulatorami nie mam pojecia jakie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 kg skały to trochę dużo, ale przynajmniej bezpiecznie i tak już będzie gruzowisko, chyba ze ktoś lubi... istotne jest też co chcesz trzymać w tym akwarium. przy tym odpieniaczu ja bym dał koło 15.... A grzałka jak grzałka albo będzie Ci dłużej pracowała albo krócej żeby utrzymać spadki temperatury w nocy ale może się okazać ze nie będzie Ci w ogóle potrzebna, Cyrkulacja też zależy od tego co będziesz chciał tam trzymać. Woda na start najlepiej z dobrze funkcjonującego zbiornika .... Pod warunkiem że naprawdę wszystko w nim ok.

Żywa skała ... odgazowana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.