Skocz do zawartości
MateuszD

plan sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, doszedlem do etapu dokladnego zaplanowania sumpa, wyszlo mi z wstepnych rozmiarow szafki (czekam na szafke, dopiero jak ja bede mial bede znal dokladne wymiary) cos takiego:

1514-sump.jpg

(nie wiem czy widac obrazek, 1 raz proboje tego ;))

refugium (pewnie zostanie uruchomione troche pozniej) bedzie zasilane z trojnika na powrocie wody do akwa.

wysokosc 35 jest limitowana wysokoscia odpoworwadzenia wody z odpieniacza (i tak zakladam ze postawie go na 3cm podstawce), wyzej nie moge bo nie bede mial mozliwosci manerwowac kubkiem.

scianka miedzy woda z akwa i pompa powrotna bedzie potrojna (redukcja pecherzykow powietrza)

co byscie zmienili w planie? Ja sie zastanawiam nad podzialem czesci na wode z akwa i pompe powrotna, w tej 1-szej musi sie zmiescic grzalka, a 25cm moze byc troche malo.

Zapas pojemnosci liczac ze woda bedzie do przegrody 15cm wynosi 15l, plus jeszcze jakies 10l liczac ze refugium. 15l to u mnie bedzie 3cm pozimu wody, posinno wystarczyc spokojnie.

Czy na splywie wody z refugium do komory pompy powrotnej instalowac grzebien? jesli tak, to o ile nizsza scianke szklana musze zrobic?

pozdrawiam

Mateusz

pozdrawiam Mateusz

140l z panelem, Kessil 360W, Tunze 9012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2-ga opcja to cos takiego:

1514-sump2.jpg

troche szerszy sump, ale miesci sie odpieniacz w srodku, i oszczedzam sporo miejsca z boku, na pozostale akcesoria ;)

pozdrawiam

Mateusz

pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda powinny wlatywac tam gdzie jest odpieniacz. Nastepnie powinna leciec tam gdzie jest refugium i tam gdzie jest pompa. Zeby nie bylo problemow z dolewka to czesc gdzie bedzie pompa powinna byc maksymalnie mala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też jestem za pełnym obiegiem tzn z komory spływu przez refugium do komory pompy. Bez żadnych dodatkowych by-passów na rurce spływowej.

W związku z tym imo ścianka między komora spływu a refugium może mieć np 32cm a ta między refugium a komorą pompy 31cm. Da to większy ruch wody, niż gdyby były równe np po 32cm ( ja mam równe ale chciałem mieć spokojnie w refugium). Jednak wtedy musisz zaplanować odpowiednio dużą komorę pompy + rezerwa całego sumpa by po wyłączeniu zasilania woda z akwa się nie przelała. W mojej komorze spływu stoi odpieniacz, mixer, reaktor i grzałka

BTW te kable trochę poznikają bo dopiero sump uruchomiłem i nie wyrobiłem się ze wszystkim.

Ja mam tak:

95-suumpjpg.jpg

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezposrednio wplys i do komory z pompa i refugium wymusza duza pojemnosc komory pompy, gdyz musialbym sporo podniesc wysokosc przegrod (a w zasadzie wyrownac). W planie nr 2 zapas pojemnosci sumpa w czesci poza refugium to 21l czyli 4cm poziomu wody w glownym akwa.

Jaki powinien byc przeplyw w refugium? Bo gdzies (chyba na tym forum zreszta) wyczytalem ze to powinno byc nie wiecej niz 10x pojemnosc refugium na godzine - to duzo mniej niz bedzie pelny przeplyw przez sump.

Darek S - jakie sa wymiary Twojego sumpa

pozdrawiam

Mateusz

pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepływ przez refugium jest takie jak moc pompy. U mnie pracuje OR 2500 więc przepływ jest niewiele mniejszy. ALE ... ja go optycznie zredukowałem dając takie same wysokości przegród pomiędzy komorą spływu a refugium. Po prostu sporo wody idzie górą i nie kotłuje mi się nic w refugium. Można powiedzieć że jest delikatny przepływ. Cały syfek tam głównie zaczął osiadać - po to zaplanowałem m.in mały ruch wody w refugium. Tam widać wprawdzie xenie, ale one są jako pokarm dla wężowidłą i pewnej rozgwiazdy koralożernej ;)

Zauważ ze z boku sumpa stoi jeszcze dolewka RO "na 7 dni"

Wymiary szafki sumpa (a sump tylko odrobinę mniejszy)to:

Lewy bok 92cm, prawy bok 79cm, przód 96cm. Ja mam deltę więc sump nie jest prostokątem. Wysokość szkła sumpa 28cm a poziom wody w komorze spływu i refugium to 26cm. spiętrzenie wody 1cm na długości 20,5 cm.

Wysokość wewnętrzna szafki to 60cm, ale odchodzą wzmocnienia na "suficie" 4cm, karimata 0,5cm, grubość szkła 0,6cm i to wszystko byłó potrzebne by wlazł swobodnie reaktor i nowy (jeszcze go nie ma - odpieniacz)

Sump ledwie wlazł a odległość między nim a np bokami z tyłu to tylko 1,5cm - na kabelki, wężyki itp. Po bokach trzeba było więcej bo wystają zawiasy z drzwiczek ok 4cm.

Refugium ma wymiary: 33*20,5*28wys

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sa jakies zalecane wielkosci refugium? Akwarium bedzie okolo 220l?

pozdrawiam

Mateusz

pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, akwarium jest, wlasnie kleje hydraulike, i mam w zwiazku z tym pyanie - bo mi sie poprzekladaly krazki - czy w srubunkach GF po stronie komina (w wodzie) powinny byc te biale przekladki, czy gumowe?

I czy wklejac GF na silikon, czy wystarczy dobrze przykrecic?

pozdrawiam

Mateusz

pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dzieki za odpowiedz, to dobrze intuicyjnie zamontowalem. Ale czy te uszczelke + krazek dociskowy na dole smarowac silikonem? Bo jak na razie dostalem 2 rady rozbiezne o 180 stopni :)

Mi sie wydaje ze taki srubunek bedzie szczelny sam w sobie, wyglada dosc solidnie, ale kto go tam wie :(

Czy po sklejeniu na silikon da sie to rozkrecic jeszcze?

pozdrawiam

Mateusz

pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo uszczelnisz uszczelka gumowa albo silikonem. Nigdy okie na raz. Wogole to nie jestem pewien czy silikon przyklei gume.

Po sklejeniu silikonem raczej tegonie rozkrecisz. Mozna probowac wyciac albo uzyc srodka to rozpuszczania silikonu...ale w obu przypadkach mozesz uszkodzic srubunek, a w drugim przypadku i akwarium.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze w planie sumpa masz za mala komore na pompe glowna. Gdy ja wlaczysz, szybko wypompuje te 8-10l i do czasu az ta woda splynie przez komin, pompa bedzie pracowac na sucho.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, ale bylem mocno ograniczony wymiarami odpieniacza i szafki, musze dosc dokladnie dobrac poziom wody, i rewizje miec minimalnie nad poziomem wody. 4 litry to jakies 1cm powierzchni lustra wody w akwa, wiec mam nadzieje ze da sie to wyregulowac.

A jak wylacze pompe glowna, to zanim zapowietrzy sie przelew i powrot, sporo wiecej wocy splynie do komory pompy i odpieniacza, wiec powinno byc ok

pozdrawiam

Mateusz

pozdrawiam Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no ladny sump gratulacje nie dasz rady zrobic foty z gory ? sumpa bylo by wszystko widac w pelnej okazalości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nawet za kilkadziesiat lat nie wynajda takiego obiektywu z taka ogniskowa, co by uchwycil z gory caly ten sump.

Przeciez nie da sie z gory fotki zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.