Skocz do zawartości
Witekt

zbiornik ok. 120 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wciągnęły mnie morskie klimaty i przymierzam się powoli do założenia większego zbiorniczka, tak około 100-120l.

W obecnej 20l po dwóch miesiącach zrobiło się ciasno ;)

I zanim zacznę kupować szkło i resztę sprzętu chcę Was zapytać o:

1. planuję uruchomić zbiornik w oparciu o ok. 8-10 kg żywej skały i Aqua Medic Biostar Flottor lub jego odpowiednik. Czy to ma sens? Czy może jako odpieniacz wystarczy miniflottor?

2. jak często i jak duże robicie podmiany wody w podobnych zbiornikach? Zależą one chyba w dużej mierze od obsady? Jak stwierdzić, że podmiana wody jest konieczna, zakładając, że zwierzęta w zbiorniku wyglądają i zachowują się normalnie?

3. oświetlenie planuję na świetlówkach t5 - dwie aktyniczne (nie za dużo?) i dwie lub trzy 10000K. Moc dobiorę w zależności od długości szkła tak, żeby mieć ok. 1 Wat na litr. HQI chyba nie będzie konieczne - i tak nie mam możliwości jego założenia? Nie zamierzam trzymać żadnych trudnych korali - na to przyjdzie czas razem z powiększaniem zbiornika.

4. jak najłatwiej zadbać o stabilność takiego zbiorniczka?

Nie ukrywam, że priorytetem jest zastosowanie takich rozwiązań, żeby zminimalizować konieczność obsługi zbiornika przy zachowaniu rozsądnych kosztów. Przy tym sump nie wchodzi wogóle w rachubę.

Pozdrawiam, Witek

HW: 225l + sump

SW: Pterapogon kaudernii, Cryptocentus cintus, Alpheus bellus, Centropyge argi, Ctenochaetus truncatus, Cypho purpurascens, Siganus vulpinus, Lybia tesselata, 2x Lysmata amboinensis, 2x Lysmata debelius, kilka Gobiodon histrio, kilka ślimaków, różne pustelniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej polecam post Tynia ma podobne wielkosciowo akwa i juz od dluzszego czasu z sukcesem go prowadzi.

pozdrawiam

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, widziałem i czytam.

Ale jak przychodzi do konkretnych realizacji wolę się upewnić, że nie zrobię jakiejś głupoty (kasa ;) i szkoda zwierzaków).

Pozdrawiam, Witek

HW: 225l + sump

SW: Pterapogon kaudernii, Cryptocentus cintus, Alpheus bellus, Centropyge argi, Ctenochaetus truncatus, Cypho purpurascens, Siganus vulpinus, Lybia tesselata, 2x Lysmata amboinensis, 2x Lysmata debelius, kilka Gobiodon histrio, kilka ślimaków, różne pustelniki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pkt 1. zapewne wiesz ze optymalna ilosc skaly to 20% objetosci skaly.ale sa akwa co maja mniej badz wiecej i funkcjonuja.co do odpieniacza sadze ze i na obydwu bedzie funkcjonowalo.jesli tak to tanszy miniflotorek.

pkt2. ja robie co tydzien 10 l

pkt3. 4 t5 wystarcza i tez chyba wiekszosc z nac ma stosunek bialego siwatla do niebieskiego 50/50.ale to tez musisz sam ocenic co ci bardziej si epodoba badz odpowiada.

pkt4. sumiennosc i dokladnosc:D

i niech sie jeszcze wypowiedza inni

pozdro

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 120L (dokładnie 96L + 24L panel). Obsługuje go BiostraFlotor, dwie pompki Marea jako cyrkulacja, pompka 900l/h jako powrotna z panela. W środku mam 18kg LR i 4kg LS. Osobiście uważam że powinieneś dać przynajmniej 15kg skały (potem napewno uzupełnisz kupując korale ze skałkami).

Podmiany: raz na dwa tygodnie 10%

Oświetlnie: 4x24W T5 (2 aktycznie + 2 10K)

W tym momencie dozuję mikroelemnty TM zaś kalkwasser podaję przez mikser wapienny (mady by Świr ;) ) i pompkę dozującą.

Z moich (jeszcze skromnych, ale zawsze) doświadczeń: podstawa to LR i dobra cyrkulacja (ja mam u siebie teraz mareę 2400 i 3200 - widać że w baniaku jest ruch wody, na dnie nie osiądznie nic). Przeżyłem naprawdę ogromną plagę najpierw cyjano, a potem dino i dopiero powoli stabilizuję baniak po półrocznej walce z tym draństwem.

Jak masz jakieś konkretne pytania pisz, pomogę o ile będę potrafił.

PS. Będę zmieniał swojego biostara (bo mnie irytuje charczeniem przy zasysaniu powietrza, a ja śpię w pokoju z baniakiem) na beasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.