ymek007 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2016 Witam zastanawiam sie co dać do środka jako filtracje skałe, ceramike ? co polecacie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2016 Ja bym tam nic nie wkładała, chyba, że jakieś adsorbery w razie potrzeby... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Magda jak zwykle dobrze mowi Edytowane 18 Stycznia 2016 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2016 Witam zastanawiam sie co dać do środka jako filtracje skałe, ceramike ? co polecacie ? Darek, Tak jak piszą nic do tego delteca nie wkładaj . Bez sumpa jak bedzie trzeba filtracji z np wata bądź węglem kup najtańsza kaskadę zapakuj media i włącz . Nie musi non stop śmigać 24h . Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2016 kup najtańsza kaskadę zapakuj media i włącz . Nie musi non stop śmigać 24h . ale wiesz że to jest 400l ? więc "byle" kaskada to "kropla w tym morzu" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ymek007 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2016 bedzie stał JBL e901 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2016 Przeczytaj ten temat sporo się dowiesz. http://nano-reef.pl/topic/10671-co-robic-a-czego-nie-robic-w-akwarium-morskim-%26-8211%3B-praktyka/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2016 kup od razu dobrego UPSa z pełnym sinusem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ymek007 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 @Bober temat przeczytany tylko prosze powiedz czy ten JBL moze byc do tej solniczki czy sobie nawet glowy nie zawracac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 No to przeczytales. Ja tez i natrafilem na taka informacje: "W akwarium morskim filtry kubełkowe nie mają zastosowania." Moze to troche radykalne stwierdzenie, bo w koncu mozna do niego wlozyc jakis adsorber itp, ale czy po to chcesz go kupic ? Co ten kubelek mialby wyfiltrowac ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 Ja mam kubełek, ale na wężu wlotowym mam łatwy do wypięcia i wyczyszczenia prefiltr z watą. Raz w tygodniu wymieniam zasyfiałą watę. W kuble 5l siporaxu i adsorber na fosforany. Jak wiemy te odpieniacze pobierają wodę z toni, a nie z powierzchni, dlatego do filtra woda mi idzie ze skimmera powierzchniowego, bo inaczej zbiera się błona białkowa. Bez prefiltra nie polecam kubła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ymek007 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 To proszé zaproponujcie jakis link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 Miałam prefiltr hanza hw-602A, ale po roku zardzewiały zawiasy i teraz chwilowo jestem bez prefiltra. Zamówiłam u p. Tryca w Zanclusie taki: http://www.zanclus.net/filtry-i-wklady/241-jaleco-filter.html Mam nadzieję, że z niego będę bardziej zadowolona- przeźroczysty (widać zabrudzenie), no i przede wszystkim konstrukcja bez metalowych części... Mi kubeł został po słodkim, ale jakbym miała specjalnie kupować do morskiego to bym odpuściła. Tak czy inaczej to tylko półśrodek, następne akwarium będzie z sumpem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ymek007 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 mam stary JBL e901 z lampa uv dodatkowo i myslalem wypeønic go wegiel, pianka, wata i aby tak sobie chodziø ale skoro to nie jest dobry pomysl to ok czy deltek mi wystarczy mam okolo 50 kg skaly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 Wszystko zależy co tam chcesz trzymać...jak nie przesadzisz z rybami i karmieniem, odpieniacz powinien sobie poradzić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ymek007 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 zastanawiam sie jeszcze na drugim deltekiem @akara a co sadzisz o kubelku z weglem pianka i wata ? jakie jest twoje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akarka Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 to co wcześniej pisałam, sam kubeł bez prefiltra zewnętrznego na wężu mija się z celem, bo po paru dniach kubeł będzie zasyfiony i będzie generować azotany, których raczej nie chcemy za dużo. Czyszczenie całego kubła jest praco- i czasochłonne. Jeśli już koniecznie, to skimmer i prefiltr na wlocie, w środku załadować ceramiką-żywą skałą, siporaxem, matrixem czy co tam chcesz, zostawić trochę miejsca na adsorbery i takie coś, z systematycznie czyszczonym prefiltrem będzie działać, dopóki będzie prąd w gniazdku...parę godzin bez prądu i przez kubeł może polecieć cała obsada...dlatego właśnie nie jest polecany do tak delikatnego systemu... Takie jest moje zdanie, zrobisz jak uważasz, powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 jak wlozysz do tego delteca jakies media to w szybkim tempie sie zasyfia doprowqdzajac nawet do zatrzymania wylotu wody z odpieniacza co moze spowodowac potop;) Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Ja w mce 600 trzymam skarpete z phosphate minus i jest ok. Natomiast tydzień temu chciałem pozbyć się bąbli powietrza i dałem na wylocie cienką rajstope. Po kilku godzinach rajstopa się zasyfiła..tym samym podniósł się poziom wody w odpieniacza i doszło do małej powodzi. Woda leciała kubkiem i wszystkimi komorami. Trochę niestety syfu wleciało do zbiornika. Reszta po szybie na podłogę, wprost do przedłużacza który był oczywiście pod prądem Dym, smród i iskry w mieszkaniu..całe szczęście że była żona i szybko wszystko wyłączyła. Podejrzewam że przez swoją głupotę spaliłbym mieszkanie i stracił zbiornik. Dlatego bardzo proszę..uważajcie na to co wkładacie do swoich delteków. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Wasyl (wyświetl historię edycji) Cytuj Cytuj 100x50x50 bez sumpa, oświetlenie 2x60W led DIY, odpieniacz Deltec MCE 600, cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025, 20kg real reef rock + 5kg live rock. Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo Link do bańki; http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skoniu Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2016 Sposobem na zapewnienie jako takiej filtracji i pozbycie się pęcherzyków powietrza jest założenie na wylot koszyka z gąbką.Wykorzystałem koszyk od kaskady FZN. Gąbka płukana 2 razy w tygodniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach