Skocz do zawartości
ymek007

Deltek MCE 600 filtraca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam sie co dać do środka jako filtracje skałe, ceramike ? co polecacie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tam nic nie wkładała, chyba, że jakieś adsorbery w razie potrzeby...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magda jak zwykle dobrze mowi :thumbup:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam zastanawiam sie co dać do środka jako filtracje skałe, ceramike ? co polecacie ?

Darek,

Tak jak piszą nic do tego delteca nie wkładaj .

Bez sumpa jak bedzie trzeba filtracji z np wata bądź węglem kup najtańsza kaskadę zapakuj media i włącz . Nie musi non stop śmigać 24h .

Sent from my iPhone using Tapatalk

160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!!

"Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja)

2538563_logo_wrsdz.png

4d760e1d13df470d8bf412a072665d93u1048a917.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

kup najtańsza kaskadę zapakuj media i włącz . Nie musi non stop śmigać 24h .

ale wiesz że to jest 400l ? więc "byle" kaskada to "kropla w tym morzu" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bober temat przeczytany tylko prosze powiedz czy ten JBL moze byc do tej solniczki czy sobie nawet glowy nie zawracac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to przeczytales. Ja tez i natrafilem na taka informacje:

"W akwarium morskim filtry kubełkowe nie mają zastosowania."

Moze to troche radykalne stwierdzenie, bo w koncu mozna do niego wlozyc jakis adsorber itp, ale czy po to chcesz go kupic ?

Co ten kubelek mialby wyfiltrowac ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam kubełek, ale na wężu wlotowym mam łatwy do wypięcia i wyczyszczenia prefiltr z watą. Raz w tygodniu wymieniam zasyfiałą watę. W kuble 5l siporaxu i adsorber na fosforany. Jak wiemy te odpieniacze pobierają wodę z toni, a nie z powierzchni, dlatego do filtra woda mi idzie ze skimmera powierzchniowego, bo inaczej zbiera się błona białkowa. Bez prefiltra nie polecam kubła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To proszé zaproponujcie jakis link :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałam prefiltr hanza hw-602A, ale po roku zardzewiały zawiasy i teraz chwilowo jestem bez prefiltra. Zamówiłam u p. Tryca w Zanclusie taki:

http://www.zanclus.net/filtry-i-wklady/241-jaleco-filter.html

Mam nadzieję, że z niego będę bardziej zadowolona- przeźroczysty (widać zabrudzenie), no i przede wszystkim konstrukcja bez metalowych części...

Mi kubeł został po słodkim, ale jakbym miała specjalnie kupować do morskiego to bym odpuściła. Tak czy inaczej to tylko półśrodek, następne akwarium będzie z sumpem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam stary JBL e901 z lampa uv dodatkowo i myslalem wypeønic go wegiel, pianka, wata i aby tak sobie chodziø ale skoro to nie jest dobry pomysl to ok czy deltek mi wystarczy mam okolo 50 kg skaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy co tam chcesz trzymać...jak nie przesadzisz z rybami i karmieniem, odpieniacz powinien sobie poradzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie jeszcze na drugim deltekiem :) @akara a co sadzisz o kubelku z weglem pianka i wata ? jakie jest twoje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co wcześniej pisałam, sam kubeł bez prefiltra zewnętrznego na wężu mija się z celem, bo po paru dniach kubeł będzie zasyfiony i będzie generować azotany, których raczej nie chcemy za dużo. Czyszczenie całego kubła jest praco- i czasochłonne. Jeśli już koniecznie, to skimmer i prefiltr na wlocie, w środku załadować ceramiką-żywą skałą, siporaxem, matrixem czy co tam chcesz, zostawić trochę miejsca na adsorbery i takie coś, z systematycznie czyszczonym prefiltrem będzie działać, dopóki będzie prąd w gniazdku...parę godzin bez prądu i przez kubeł może polecieć cała obsada...dlatego właśnie nie jest polecany do tak delikatnego systemu...

Takie jest moje zdanie, zrobisz jak uważasz, powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wlozysz do tego delteca jakies media to w szybkim tempie sie zasyfia doprowqdzajac nawet do zatrzymania wylotu wody z odpieniacza co moze spowodowac potop;)

80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w mce 600 trzymam skarpete z phosphate minus i jest ok. Natomiast tydzień temu chciałem pozbyć się bąbli powietrza i dałem na wylocie cienką rajstope.

Po kilku godzinach rajstopa się zasyfiła..tym samym podniósł się poziom wody w odpieniacza i doszło do małej powodzi. Woda leciała kubkiem i wszystkimi komorami. Trochę niestety syfu wleciało do zbiornika. Reszta po szybie na podłogę, wprost do przedłużacza który był oczywiście pod prądem :(

Dym, smród i iskry w mieszkaniu..całe szczęście że była żona i szybko wszystko wyłączyła. Podejrzewam że przez swoją głupotę spaliłbym mieszkanie i stracił zbiornik. Dlatego bardzo proszę..uważajcie na to co wkładacie do swoich delteków.

Edytowane przez Wasyl (wyświetl historię edycji)

100x50x50 bez sumpa,

oświetlenie 2x60W led DIY,

odpieniacz Deltec MCE 600,

cyrkulacja Jebao RW8 + Tunze 6025,

20kg real reef rock + 5kg live rock.

Sól i ewentualne dodatki do wody - Colombo :)

Link do bańki;

http://nano-reef.pl/topic/77781-banka-huberta-250-low-tech/page__st__20#entry791962

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sposobem na zapewnienie jako takiej filtracji i pozbycie się pęcherzyków powietrza jest założenie na wylot koszyka z gąbką.Wykorzystałem koszyk od kaskady FZN. Gąbka płukana 2 razy w tygodniu

post-22428-0-60189700-1454009078_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.