Skocz do zawartości
mmedenski

Zależności między parametrami

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś najlepszy z chemii na tym forum mógłby w jednym poście opisać zalezności między poszczególnymi parametrami w akwa np. Ca-Mg, Kh-Ca itp. Przydałby się wpływ czynników zewnętrznych na poszczególne parametry np. swiatło na ph czy reaktor na kh itd.

Myślę ze kazdemu czytajacemu te forum się przyda, nawet bardziej obeznani w temacie w chwilach zwątpienia;) mogliby zajżeć czasem do topiku, jeśli byłby podpięty na stałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł.

Ja się na przykład zastanawiam dlaczego w chwilę po wsypaniu (wg instrukcji) kilku łyżeczek BIO-CALCIUM (Tropic Marine) pH leci tak w dół, że aż się martwię o zwierzaki... Potrafi spaść o 0,2 w ciągu 3 minut. (z 8,35 na 8,15)

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czas na tlumaczenie, bo to ciekawy artykul, w zasadzie kluczowe aspekty, jezeli chodzi o parametry. Zerknalem, tam jest wszystko napisane, - postaram sie podjac tlumaczenia tego, na ile mi czas pozwoli. pozdr

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon, jak znajdziesz czas na tłumaczenie to wielkie piwo dla Ciebie.

na reefkeeping w historycznych wydaniach jest w sumie kilka artykułów na temat wapnia i relacji z innymi składnikami wody morskiej i tego jak one wpływają na parametry wody w akwarium.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy dobrze wyczytalem:

Ca=20xKh+360,

Mg/Ca powinna wynosic 3,25

Tylko ze jak mam kh 12, to Ca 500, a mg musialbym miec ponad 1600. Pewnie musze zjechac z kh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mmedenski - mi wyszło że przy twoim kh- 12 to ca =600

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fakt;)

przyznaje sie bez bicia ze mam w akwa:

kh-12,2, ca-580, mg-1440, musze zmniejszyc ballinga, ztym ze jak zjade z kh 7 i ca do 480, to zejdzie mi tez magnez no ale chyba nie mam wyjscia.

ale mysle ze watek o zaleznosciach parametrow w akwa jest potrzebny i dobrze by bylo jakby ktos madrzejszy wyskrobal cos sensownego w temacie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.