Skocz do zawartości
Pajutoja

Testy na początek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakie testy potrzebuję na początek do akwarium 30l ?

Czy potrzebuję dodawać jakieś dodatkowe substancje przy łatwych w hodowli koralowcach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe to No3,Ca,Kh ewentualnie Po4 i Mg. Najlepiej z saliferta.

Na pewno Ca, Kh i Mg nie są Ci potrzebne na początek bo niby po co?. Na start potrzebujesz NO2 (na pewno nie użyjesz całego więc możesz od kogoś odkupić), NO3, NH4 i PO4.

Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS

3f2f5d29da7db8bbe07873ee4d63922du483a445.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy muszę dodawać jakieś substancję ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz nawet. Najlepiej uboga sól na start.

Edytowane przez remkowski (wyświetl historię edycji)

Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS

3f2f5d29da7db8bbe07873ee4d63922du483a445.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jak narazie

zbiornik 40x25x30 opti white 30l

lampe aquael led 2x6w wersja morska

kaskada aquael fzn 3

odpieniacz resun-sk300

falownik koralia 900

2 rodzaje salimetru

tło

i osmoze ale bez di ( jeszcze ze słodkowodnego i di będę chciał dokupić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a czy muszę dodawać jakieś substancję ?

Mozesz,a nawet powinienes - bakterie,szybciej akwarium sie ustabilizuje. Przy takim akwarium bym sie nie spinal z testami,w Reefmaxie mierze tylko Kh,choc mam caly zestaw podstawowych testow:D. A jesli juz,to na poczatek NO2,NO3 i PO4 (NH4 bym odpuscil, raz robilem test i raczej trudno odczytac wynik),a pozniej jeszcze Kh.

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kiedy powinienem dodać skałę i pierwsze koralowce ( nwm jeszcze jakie ale coś prostego na początek ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skałę powinieneś juz dodać ponieważ akwarium musi przejść początek dojrzewania. Także albo zalewasz zasalasz i wsadzasz skałę potem sypiesz piasek albo układasz skałę wsypujesz piasek i zalewasz zasoloną wodę. kolejność ważna najpierw skała potem piasek. Skała musi stać stabilnie najlepiej na szkle niektórzy podkładają kratki rastrowe albo jakieś kawałki plexi co kto lubi ja osobiście mam bezpośrednio na szkle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak narazie kupiłem już najważniejszy sprzęt ale jeszcze kilka rzeczy mi brakuje ale wolę się już teraz pytać niż zrobić błąd . a jak wygląda sprawa z koralami ?

A czy powinienem się przejmować utrzymaniem Ph na odpowiednim poziomie ? jak narazie nie będzie komputera Ph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak narazie kupiłem już najważniejszy sprzęt ale jeszcze kilka rzeczy mi brakuje ale wolę się już teraz pytać niż zrobić błąd . a jak wygląda sprawa z koralami ?

A czy powinienem się przejmować utrzymaniem Ph na odpowiednim poziomie ? jak narazie nie będzie komputera Ph

prowadzę akwarium od roku i ani razu nie mierzyłem Ph raz znajoma u mnie była zerknąć na akwa dwa tygodnie temu i ona robiła pomiar Ph i było w normie. Na początek jest to mało ważny parametr. Wszystko też zależy jakie korale będziesz chciał mieć w akwa. Jeśli chodzi o takie wymiary to będziesz pewnie miał jakieś lps i mało wymagające sps. Jak na razie uruchom akwa i będziesz miał jeszcze czas do namysłu nad obsadą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puki co czekam na paczki ze sprzętem .

brakuje mi jeszcze:

- Żywicy DI do osmozy

- Miernika Tds

- Podłoża ( czy nada się również jakieś inne podłoże niż żywy piasek , np. piasek koralowy ? )

- testów

- wkładów do filtra

- i skała , życie

i czekam na fundusze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę jesteś z nowego sącza to u ciebie jest bardzo ciekawy sklep z koralikami i produktami ;) warto go odwiedzić i zobaczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AquaForest ?

Szukałem ich jakiś czas temu ale nie udało się znaleść ale będę próbował znów bo mam więcej info gdzie się znajduje.

i jeszcze jakąś sól potrzebuje wybrać . mogę prosić o polecenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm wchodzisz na ich stronę i wchodzisz na kontakt tam masz adres wklepujesz w gps i chyba trafisz :). Mogę Ci polecić Kenta bo go miałem i w sumie przechodzę powoli na AF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adres mam tylko problem w tym był że pod tym adresem jest mnóstwo sklepów , przeszłem tamtędy i wtedy nie znalazłem . Ale jakoś się znajdzie .

A kiedy powinienem dać korale do zbiornika ? Przy starcie , jak dojrzeje czy zależy od konkretnych ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie są różne szkoły niektórzy odczekują aż pokaże się glon zarośnie skałę i zacznie brązowieć i wtedy można próbować dać coś z ekipy czyszczącej a niektórzy robią testy jeśli no2 jest niewykrywalne wtedy można po WOLI zasiedlać akwarium ogólnie zasada jest najpierw korale a potem ryby a niektórzy robią odwrotnie co kto lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie ryby mogę trzymać w takim baniaku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parka błazenków, krewetka czyszcząca, ślimaki, i jeszcze coś niedużego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy Pterapogon kauderni by się nadał ? bardzo mi się podoba a widziałem w innym temacie w 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście. wszystko jest ogólnie uzależnione od testów no3 i po4 w szczególności jeśli te parametry są prawie niewykrywalne wtedy możesz dawać co chcesz ale z rozsądkiem wiadomo dusić też się nie mogą po za tym na stronkach sklepów są opisane do jakiej wielkości ryba się nadaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli z testów co najważniejsze to no2 , no3 i po4

i dla błazenków jakiś ukwiał lub coś tego typu by się sprzydało . co najlepiej do takiego zbiornika ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.