Kośmid Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 Jak dotąd nie przejmowałem się aiptasiami bo miałem ich zaledwie kilka. Sądziłem, że Brzydal kontroluje pogłowie. Niestety zawiodłem się na nim i obecnie mogę mówić o niepokojącym pogłowiu szklanych róż. Jedyną sensowną metodą jaką mógłbym zastosować to zakup ślimaka Berghia. U was sprawdził się? Efekty widoczne? W ogóle wiadomo coś o tym ślimaku, wymagania ? Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mandaryn234 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 a nie lepiej chelmona kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 Świetna porada. Więcej takich. A może nową żywą skałę? A może wrócić do słodkowodnego? Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 Nie no kup chelmona, albo babkę Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krismaj Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 Witaj, jedna Berghia nic nie poradzi, ale w kilka sztuk powinny sobie dać radę (to często malutkie ślimaczki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomaszK Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 ...o jakiej babce wcześniej mowa hm???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 A jedzą cokolwiek innego ? Wiadomo ze aiptasia jest niemożliwa donusuniecia w 100% ale faktycznie berghia będzie kontrolować poglowie jednak czy przeżyje zanim pojawia się nowe różyczki pi tym jak zezre te które są ? Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 Wiadomo ze aiptasia jest niemożliwa donusuniecia w 100% - ciekawa teoria, a ja z autopsji wiem że jest to możliwe! Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 Może ktoś obeznany zająć stanowisko a nie tylko może to może tamto... Chelmon NIE bo rybek mi wystarczy, babka? Czytaj wyżej a po drugie jaka niby babka? Jedną już mam. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Osobiscie kupiłem 1 szt tego ślimaka na 200l akwarium i tak: dzień 1 złożył jajka i pełzał dzień 2 slimak i jajka znikły i nie widziałem go do teraz (ze 3 miesiące) Także moje najgorzej wydane 80zł na akwarium EVER PS. teraz zamawiam laser i będę je palił przez szybę, dam znać jak zadziała Edytowane 31 Stycznia 2016 przez t2mek2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 Kup kilka krewetek na aiptasie. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czorny Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 U mnie sprawę załatwiła krewetka kuekenthali. Są w erybka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Laser nie działa. Z forumowiczem "diesel810" przetestowaliśmy taki 50000w za pare ładnych stówek. Zapałkę odpalił,fajka też ale aipitasi nic nie zrobił.Zasugerowaliśmy się filmikiem z youtube i to ku naszemu zdziwieniu nie zadziałało. Ja osobiście całą baterie zużyłem celując w aipitasie,nie ruszałem się jak w zabawie "raz, dwa, trzy-baba jaga patrzy" Dodam że bateria starczała na jakieś 3min świecenia. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Panoramiks200 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 U mnie sprawę załatwiły krewetki Lysmata bogessi/Lysmata wundermani. Po pewnym czasie jednak mają przesyt i nie rozszarpują już ostatnich aiptazji, zostawiły z 5 i ich już nie ruszają, Możliwe, że jest to kwestia ufiksowania ukwiałków w dziurze, tak, że się chowają i nie ma dostępu do całości. Nowe aiptazje nie pojawiają się. Berghia z tego co mi wiadomo żywi się tylko aiptazją i zdycha jak zje wszystkie jakie znajdzie w baniaku. Dodatkowo polowanie na nią trzeba urządzać w nocy jeśli raczy wyjść na szybę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
centka Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Chłopaki ja jeszcze spraw związanych z tymi całymi aiptasiami nie ogarniam, więc może palne głupotę ale... nie można po prostu dziada jakąś pęsetą chwycić i wydłubać ze skały? Tym bardziej że autor napisał że na początku było ich tylko kilka sztuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Chłopaki ja jeszcze spraw związanych z tymi całymi aiptasiami nie ogarniam, więc może palne głupotę ale... nie można po prostu dziada jakąś pęsetą chwycić i wydłubać ze skały? Tym bardziej że autor napisał że na początku było ich tylko kilka sztuk Można, tylko niestety skutkiem jest jeszcze większe rozsianie ich po akwarium. Mogą się zregenerować z wydartych strzępek. Ostrzykiwanie nogi wrzątkiem + innymi specyfikami, też u mnie nie pomogło. Całą skałę miałam usianą aiptazjami, dobre kilkaset sztuk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinos75 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Kilka suchych faktów na temat ślimaka Berghia: - jego jedynym pożywieniem jest Aiptasia - nie ma żadnego substytutu, którym ślimak by się żywił - po wykończeniu Aiptasi w zbiorniku ślimak zdechnie z głodu po 2-4 dniach - źródła podają że aby skutecznie oczyścić zbiornik z szklanych róż powinno się zastosować 2 do 4 ślimaków na 100 litrów ( oczywiście wszystko zależy od skali plagi ) - ślimak Berghia może stać się pożywieniem w zbiorniku w którym znajdują się: wargacze, krewetki określane mianem "pepermint", kraby - ślimak ten potrafi wyczyścić zbiornik do zera z chwastów, nawet tych niewidocznych dla naszego oka, ponieważ ma zmysł którym to wyszukuje nawet zarodniki i gamety Aiptasi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Ok piszecie o ślimaku który jest bardzo trudny do kupienia. Mówią, że łatwo go mnożyć tylko jakoś nie można go dostać... Po co więc pisac o jakiejś metodzie walki z aiptasią skoro tych ślimaków nie można kupić? Równie dobrze można pisać o marsjańskich bakteriach które jedzą aiptasie [nikt takich nie widział ale kto wie czy ich nie ma?] Jest jeszcze w Polsce ktoś kto ma berghie? Chętnie kupię 2 - 3 sztuki i dobrze zapłacę - nawet 160 za sztukę [jeśli będą duże]. Edytowane 1 Lutego 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Konrad a Ty ktora krewetke polecasz jako najskuteczniejsza? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) To nie jest temat o krewetkach. Wszystkie znane mi tak zwane "peppermint shrimp" jedzą aiptasie... Ślimaki też mają swoje zalety. Wejdą w miejsca w które żadna krewetka nie wejdzie a ryba nie wpłynie- np w rury. Nie ruszają ikry i nie wyjadają żarcia z polipów korali NPS, nie zjadają drobnego życia i nie ruszają "padliny". Ja bardzo potrzebuję ślimaków na aiptasie. Zainwestowałem w hodowlę aiptasi i baniaki do hodowli berghi a do tego berghie są mi bardzo potrzebne... Tyle że nie mogę ich kupić bo jak gdzieś się pojawią to zanim zdążę napisać to ich nie ma... Edytowane 1 Lutego 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Jak nie mozesz widzialem na targowisku pare razy. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) Sam nie wiem - mam chyba pecha czy coś... Edytowane 1 Lutego 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Popytaj w sklepach napewno Ci sprowadza na zamowienie. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 (edytowane) No jasne. W jednym sklepie zamawiam od roku a w drugim, w którym niedawno były mówią, że nie ma szans... Edytowane 1 Lutego 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2016 Zagadaj do Artura85 Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach