Skocz do zawartości
nightwish

oświetlenie częściowe akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

zastanawia mnie czy można częściowo oświetlić zbiornik. Tzn akwarium 160x60x60 na środku wyspę ze skałą i nad nią lampe led. Kwestia jakiej mocy lampę bym potrzebował ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

dla samej skały ? wystarczy jedna 3W dioda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

źle się wyraziłem... żeby coś na niej rosło. Mam zamysł w głowie na środku wysoka skałka a reszta piasek kiedyś jakieś rybki. Tylko kwestia co by na tym środku rosło i co było by potrzebne do tego. Napewno nie podobają mi się całe akwaria w żywej skale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkość skały wszystko jest w fazie planowania. Kressila trochę przy drogo. Celestial który model miałeś na myśli ? znalazłem c35 w polskim sklepie. Opisy modeli do akwarium 50cm i 35cm mowa o powierzchni dna czy wysokości? c35 jesli 35cm dna to o takiej skale myślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Może zobacz filmiki na YT - podałem przykłady, ale za Ciebie nie wybiorę - nie wiem co planujesz i czego oczekujesz

można też kupić "żarówkę" ledową na ebayu czy aliexpresie - tyle że nie będzie sterowania

np. takie coś

http://pl.aliexpress.com/item/New-style-100w-Aquarium-Led-Light-Colorful-dimmable-Led-for-Marine-reef-Corals/1845835954.html

35cm dna - przecież jest to w linku

C70-F do 50cm (kostka 50x50 )

jak zjedziesz w dół tego linka co podałem to są grafiki (z wymiarami)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

YT oglądam już parę dni. Nie mam żadnego doświadczenia ze słonowodnym światem. Na co pozowli te 35w? ( żeby nie było za ciemno planuje zostawić jedną t5 80w na całe akwarium) chciałem do większego akwarium włożyć takie życie z nano akwarium :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.