Skocz do zawartości
Pajutoja

Ile ryby

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Mam pytanie czy jest jakiś przelicznik ile cm ryby na ile litrów

czyli np. w 1000 l mogę mieć 30 cm ryby ( że łącznie np. 10 ryb po 3 cm ) ?

I jeśli tak to ile około wychodzi na 1l ( wiem że to jest też zależne od wielkości zbiornika dla konkretnej ryby )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przelicznik jest ale nie na cm.

Średnio powinno wychodzić 1 ryba na 30l zbiornika, biorąc pod uwagę czy dany gatunek pasuje do objętości akwa.

Był gdzieś kalkulator do obsady, jak znajdę to jutro wkleje

via Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienną jest też sprzęt np. wielkość odpieniacza. Nie da się chyba odpowiedzieć na takie pytanie.

Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS

3f2f5d29da7db8bbe07873ee4d63922du483a445.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie możecie mieszkać na 4 m2 z całą rodzina w maskach tlenowych, jeżeli wam to odpowiada...

via Tapatalk

edit:

tu mozecie dobrac swoje rybki - http://www.fishselector.com/

Edytowane przez patersan (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze widzę to masz 30l, więc z rybami to w ogóle bym dał sobie spokój.

Może jedna jakaś malutka ale lepiej już krewetkę wpuścić.

Jako nowicjusz wpuściłem od razu 3 pokolce, i kilka innych rybek do 140l. Oczywiście pani w sklepie mówiła że obsada ok.

Dzisiaj każda ma ponad 10 cm i wystarczy, że jak się jedna zesra to z wody robi się zupa, nie wspomnę co się dzieje jak walną wszystkie na raz (tego żaden filtr nie ogarnie) a azotany na poziome 25/50 tragedia.

Teraz niestety musze szukać do swoich podopiecznych nowego domku a na prawdę szkoda bo przez kilka miesięcy idzie pokochać te zwierzaczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze widzę to masz 30l, więc z rybami to w ogóle bym dał sobie spokój.

Może jedna jakaś malutka ale lepiej już krewetkę wpuścić.

Jako nowicjusz wpuściłem od razu 3 pokolce, i kilka innych rybek do 140l. Oczywiście pani w sklepie mówiła że obsada ok.

Dzisiaj każda ma ponad 10 cm i wystarczy, że jak się jedna zesra to z wody robi się zupa, nie wspomnę co się dzieje jak walną wszystkie na raz (tego żaden filtr nie ogarnie) a azotany na poziome 25/50 tragedia.

Teraz niestety musze szukać do swoich podopiecznych nowego domku a na prawdę szkoda bo przez kilka miesięcy idzie pokochać te zwierzaczki.

Do 30l część sprzętu już kupiłem i z czasem będę dokupował dalej . A pytanie jest ogólne i nie chodzi o ten zbiornik . Chciałem poprostu wiedzieć czy jest jakiś ogólny przelicznik .

Edytowane przez Pajutoja (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.