Hopek Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 (edytowane) witam proszę o identyfikacje. wyrosło z jednego kawałka żywej skały którą dokupiłem. początkowa faza wyrasta koloru zielonego, dorastajac robi sie biała. problem w tym ze rozsiewa się po całym akwarium. przeszukałem forum lecz nic nie znalazłem. Edytowane 10 Lutego 2016 przez Hopek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Ja bym obstawiał gąbkę. Mam tez takie tylko niebieskie. Nie rosną strasznie i nie szkodzą innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hopek Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Dziękuje za odpowiedz Damian K Czy w Twoim akwa ta " gąbka " rośnie w jednym miejscu czy rozsiewa się po całym zbiorniku?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Specjalista nie jestem, tak mi sie tylko wydaje. U mnie rosnie w dwóch miejscach na jednym kawalku skały na ktorym przyjechala. Jest jej tylko kilka kulek wiecej, ale na inne miejsca sie nie przeniosla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 A może to makroglon, Dictyosphaeria cavernosa w stadium obumierania: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hopek Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Raczej to nie obumiera. Rozsiewa się po całym akwarium i rośnie coraz większe. Nie zwracałem większej uwagi na to coś,myśląc na początku ze to gąbka. Teraz mam watpliwości czy to nie jakaś plaga o której nigdzie nie mogę nic znaleźć. Na zdjęciu powyżej tak wyglada w fazie początkowej. Jest niezauważalne bo zielone następnie białe. Czy ktoś miał lub ma coś takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hopek Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 Dziękuje za pomoc :-) "zielony mintaj " strzał w 10-tke. Informacje ogólne Nazwa łacińska Dictyosphaeria cavernosa Nazwa polska: Występowanie: Antlantyk wschodni, Australia, Chiny, Filipiny, Indopacyfik, Japonia, Karaiby, Ocean Indyjski, USA Wielkość: 5 cm - 12 cm Temperatura: °C - 29°C Żywienie: światło/zooksantelle Wielkość akwarium: ~ 100 Liter Stopnień trudności Średnio trudny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 11 Lutego 2016 :czapki z głów:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach