Skocz do zawartości
Kevlar

Statecznik elektr. - gdzie tanio?

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie w miarę tanio można kupić statecznik elektroniczny do T5. 2x25 W.

akwa 98 ltr + sump 57 ltr - takie maleństwo.delfin02.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miało być tanio

ja swój kupowałem na allegro od ULTRA i bardzo sobie chwalę , cena też była przystępna

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu : http://www.aqva-light.pl/ kupowałem ostatnio i wzialem ma probe polskiej produkcji. jak narazie czyli ok 6 miesiecy sprawuje sie ok. cene ma o polowe nizsza od vossloch schwabe i na dodatek ma duzo lepiej rozwiazane wtyki do przewodów

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupię chyba na allegro. Poczekam do jutra rana. Dzięki wszystkim za pomoc.

akwa 98 ltr + sump 57 ltr - takie maleństwo.delfin02.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kup sobie zwykle swietlówki energoostrzedne 21W lub wieksze jak znajdziesz i z nich zrób statecznki koszt 1szt. ok 7zł.Ja na takich dzialam od roku i jest ok.Wrazie jakbys niewiedzial jak polaczyc to pisz, chetnie pomoge.

450l+160l sump, 2xhqi150w+2xt5 54w,APF600,cyrkulacja40000,reaktor deltec, i trochę szczęścia... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można stosować takie świetlówki jako zasilanie do T5 ???

Jak dotychczas to stosowałem tylko do T8

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek S

Masz rację że jesteś zdzwiony że coś takiego zostało zastosowane do T5

w T8 w 100% sie sprawdza ale w T5 i do tego w morskim nie ryzykował bym z 2 powodów.

- światło jakie daje T5 może być słabsze niż na specjalnych statecznikach do T5

- mogą szybciej "starzeć" sie świetlówki

będzie świecić bo to elektroniczny statecznika ale nie jest od odpowiednio dobrany do mocy.

Ja jako elektryk nie zaryzykował bym :(

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tynio - można podłaczyć ale naprawde sie nie opłaca z tego powodu że:

Tanie kompakty mają elektronike "silnie do d...", a zasilanie świetlówki za kilkadziesiąt PLN ze samowzbudnej przetworniczki - to loteria.

Drogie kompakty z dobrą elektroniką kosztują prawie tyle co dedykowany statecznik, a trzeba jeszcze włożyć sporo pracy w podłaczenie i zabudowe, nie wspominając o tym że ta elektronika nie lubi długich kabli zasilających świetlówki i często lubi reagować wtedy efektem "pssssss....jebs".

NIGDY świetlówka liniowa podłączona do elektroniki z kompaktu nie bedzie działać we właściwych warunkach pracy (dla siebie).

Niestety nie ma co świrować w tym temacie - już lepiej poszukac tańszego statecznika (byle miał "ciepły zapłon") i na pewno bedzie dobrze.

http://www.halogen.pl/index.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jesli chodzi o zywotnosc swietlówek na statecznikach z zarówek energoostrzednych to ja osobiscie uzywam takich od ok 7 misiecy i wszystko jest ok, nic sie nie spalilo.Natomiast jakssc swiatla wizualnie jest identyczna mam tez orginalny statecznik.Pozatym jesli chodzi o podlączenie to jest banalnie proste zajmuje jakies 5min(trzeba przylutowac 6 kabelków)Moim zdaniem wydatek ok 80 zł na orginalny statecznik na 2 swietlówki jest bezsensowny.Pozatym jesli ktos chce zastosowac dobrej jakosci stateczniki z swietlówek energoostrzednych to proponuje popytac znajomych o spalone swietlówki(elektronika jest w nich najprodopodobniej dobra).

450l+160l sump, 2xhqi150w+2xt5 54w,APF600,cyrkulacja40000,reaktor deltec, i trochę szczęścia... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Natomiast jakssc swiatla wizualnie jest identyczna mam tez orginalny statecznik.

Wybacz mi i nie traktuj tego osobiście ale na kilku forach widziałem już takie wypowiedzi, i nie pozostaje nic innego jak stwierdzić że "na oko to chłop umarł"

Proponuje wziąć choćby prosty luxomierz (pożyczyć od znajomego BHPowca) i zmierzyć ile jest światła ze statecznika a ile z kompakta ( ta sama rura) i wtedy pogdadamy.

W następnej kolejności prosze wziąć miernik True RMS i zbadać prąd na stateczniku i na elektronice z kompakta to pogadamy dalej....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.