Skocz do zawartości
adams888

Niebawem nowe 220l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po naukach i bojach stoczonych w wysłużonych 54l przyszedł czas na zmiany. Zakupiłem od jednego z forumowiczów akwa 220l (100x55x40cm) + 72l SUMP w bardzo atrakcyjnej cenie. Oczywiście przy stawianiu akwa nie może obejść się bez wątpliwości.

Po 1. filtracja: chcę oprzeć ją o DSB tylko nie mogę znaleźć wiele informacji jaka jest minimalna powierzchnia DSB aby filtr zapewnił mi jak najniższy poziom NO3 i PO4. W SUMPie powierzchnia dna, która może posłużyć za DSB to 50x30cm. Oczywiście istotną informacją jest, że chcę trzymać SPS i kilka LPSów. Nie mam jeszcze sprecyzowanej obsady rybnej ale myślę, że w akwa znajdzie się ok. 8-10szt.

Po 2. oświetlenie: nie mam najlepszych doświadczeń jeśli chodzi o ledy jednak marzą mi się piękne bliki i tutaj rodzi się pytanie: czy olać bliki i postawić na t5 (6x 39w), druga opcja to 150w hqi + 2x39w t5, trzecia opcja 2x 70w hqi + 2x39w t5(2x70w hqi bo nie jestem pewny czy 1x150w hqi doświetli mi całe akwa) i ostatnia opcja 1x70w hqi + 4x39w t5. Lubię jak jest niebiesko dlatego rodzi się kolejne pytanie czy dobrać niebieskie żarniki i jedną białą t5 czy żarnik ok. 16000K i niebieskie/aktyniczne świetlówki.

Serdecznie czekam na wszelkie sugestie i porady.

220l 100x55x40, SUMP 140l, światło 150w hqi+3x39w t5, nj3000, deltec apf 600, dsb + refugium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Też kupiłam używany zestaw 220l tylko że 80x55x50.I zastanawiałam się nad światłem. W zestawie kupiłam lampę HQI 150W plus 2x24W T5 Nigdy wcześniej nie miałam kontaktu z HQI. Daje bardzo ładne światło i bliki, natomiast przy dłuższym akwarium na pewno nie doświetli Ci boków. Ja też lubię niebiesko i kupiłam żarnik 20000K i dopiero moim zdaniem jest o.k. Każdy inny wyglądał jakoś buro. Do tego mam tez oczywiście 2 mocno niebieskie świetlówki :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy i koleżanki pomóżcie w podjęciu decyzji :) Czytałem o tych żarnikach 70w, że są słabe i nie nadają się do morskiego, szczególnie, że miały by mieć 20000K ale lepiej doświetlą mi boki natomiast 1x150w będzie po środku natomiast będą też 2 rury 39w t5 więc one (teoretycznie) doświetlą boki... czytałem wszystkie dostępne tematy i nie chcę po miesiącu zmieniać lampy...

220l 100x55x40, SUMP 140l, światło 150w hqi+3x39w t5, nj3000, deltec apf 600, dsb + refugium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam,

przy hodowli sps-ow, zarniki 70 W nie maja specjalnego sensu.

Kiedys moje metrowe akwarium oswietlalem 2 x 250 HQI i po obwodzie dalem T5. Wtedy rosly :blushing:

Takze mozesz smialo zawiesic 2 x 150 W i ze dwie T5 39 W i przestac liczyc te Waty/litr, albo od razu zawiesic 8 x 39W T5.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.