Kelvezu Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Jakie są konsekwencja pozostawienia truposza w akwarium? Ryba zagnieździła się na noc w skale i nie ma opcji jej wyciągnięcia bez wyciągania i łupania skały, co nie wchodzi w grę ze względu na korale i gąbki. Akwa ustabilizowane, RM. Miesiąc temu zszedł strombus i z ciekawości nie wyciągałem go żeby sprawdzić jak system sobie poradzi i obyło się bez problemu, lekkie cyjano na skale i to wszystko. Główne pytanie to, czy może spowodować kraksę akwarium? I jakie konsekwencje dla parametrów wody, amoniak z pewnością, coś jeszcze? Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 To zależy od wielkości ryby i ilości ekipy sprzątającej u mnie jak żółtek padł to ekipa porządkowa rozprawiła się przez noc Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
remkowski Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Zależy od wielkości systemu i życia, które może resztki ryby zeżreć. W takim małym systemie jak RM może pojawić się problem z parametrami więc bym nie ryzykował pozostawienie truposza. U mnie jak padła jakaś ryba to śladu po niej nie ma. Cytuj Baniak 200x50x50, sump 93x50x35, odpieniacz WhiteSkim250, oświetlenie chińczyk LED 3x120W, obieg NJ4500, cyrkulacja Jebao RW-20 + JVP202, dozownik jebao DP-4, balling+pełen AF. Filtracja - siporax+odpienek+NP Pro+ocet. Sól Aquaforest FSRS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kelvezu Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 No właśnie u mnie jest sporo wszystkiego, wężowidła potykają się o siebie. Ryba to Pictochromis. System mimo tego, że sprawny jest mały, dlatego mam wątpliwości. To centralna skała w zbiorniku i ruszenie jej może spowodować sporo problemów. Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 10 Lutego 2016 Wolałbym zaryzykować zostawieniem truposza, niż wyciągać skałę i ponownie ją tam wkładać, ale zleży to od wielkości truposza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kelvezu Zgłoś Napisano 12 Lutego 2016 Po dwóch dniach nie widać żadnych zmian, szyby zachodzą trochę bardziej niż zwykle, ale poza tym bez zmian. Wypłynęła sama głowa ze skały, więc zakładam, że cała reszta zjedzona. Cytuj 250 L w obiegu. BM Curve 5, refugium. IT Evergrow 2060. Jebao DCT4000, RW-4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasilewskips1 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2016 Po dwóch dniach nie widać żadnych zmian, szyby zachodzą trochę bardziej niż zwykle, ale poza tym bez zmian. Wypłynęła sama głowa ze skały, więc zakładam, że cała reszta zjedzona. U mnie też w małej kostce padł pictichromis diadema, przy okazji się dowiedziałem że mam małego krabika na gapę w akwa. Wciągnał ja do połowy w otwór w skale i zaczal konsumować. 1/4 zjadł, reszte wywaliłem szybko z akwa. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach