Proked Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Witam, wczoraj kupiona. w worku było trochę tego śluzu co widać na 1 zdjęciu. Czy wszystko z nią ok ? Zestresowała się jedynie czy jedna z główek to trup ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 pewnie padnie cała ,pierwszej główki już nie ma pozdrawiam Jacek no i szkielet nie jest bielutki więc padła już dawno Cytuj ............................................................................................ FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 A jak odetnę tą jedną zdrową główkę to da sie jeszcze cos z niej uratować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 "zamroziłeś" w transporcie, albo aklimatyzacja się nie udała (o ile była) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Odcięcie nic nie pomoże.Jak ma przeżyć to przeżyje, ale marnie to widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 W transporcie przyjechały dwie szczelnie zapakowane w styroboksie. z pierwszą jest wszystko Ok. Aklimatyzacja była robiona dobre 30-40 min. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 W transporcie przyjechały dwie szczelnie zapakowane w styroboksie. z pierwszą jest wszystko Ok. Aklimatyzacja była robiona dobre 30-40 min. jaka była temp wody w worku ? i jak klimatyzowałeś ? ja podłączam kroplówkę (z apteki) na godzinę - półtora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Kupiłeś ? Słabo to wygląda . Wysyłkowo czy widziałeś ją przed zakupem na żywo? W sklepie ,czy od kogoś. Według mnie (patrząc na szkielet)od dawna nie było z nią dobrze. Szkielet w miejscu stykania z tkanką powinien być biały,świeży. druga główka może przeżyć , nie ma potrzeby rozcinać . Edytowane 13 Lutego 2016 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 nie mierzyłem temp w worku. aklimatyzowałem przez dolewanie przez 30-40min po trochu wody z mojego akwarium do worka. Tylko że ona już przyjechała cała w śluzie w worku już tak wyglądała. Znajomy był w okolicy sprzedawcy i kupił. Poprosiliśmy aby zostały dobrze zapakowane do przewozu i sprzedawca ładnie zapakował całość. Tylko kwestia czy ona zdechła przy transporcie czy juz wczesniej była zdechła. Bo nie wiem czy to moja wina czy ktoś mi sprzedał bubla. druga która przyjechała w tym samym styropacku ma sie bardzo dobrze juz wczoraj po włożeniu zaczynała się pompować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Spróbuj zareklamować. W takim wypadku,dobrze jest zrobić zdjęcia jeszcze w worku Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 No niestety na to nie wpadłem aby robić zdjęcia w worku. Zobaczymy może coś się uda jeszcze odratować bo ta druga główka lekko porusza się więc jest nadzieja. Dzięki za zainteresowanie tematem, Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszczomp Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 zapewniam Cię, że raczej nie przeżyje, reklamuj! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 (edytowane) Niewiem Ale ja nigdy korali nie aklimatyzuje i jeszcze żaden nie padł a mam praktycznie same lps dla mnie zbędna robota Edytowane 13 Lutego 2016 przez seicodriver (wyświetl historię edycji) Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Ta druga główka z tkanka ma duże szanse przeżyć, no ale kupowałes 2 wiec zareklamowalbym. Napiszesz z jakiego sklepu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 13 Lutego 2016 Zdecydowanie glowka, ktora juz poszla, nie poszla w worku, a juz przed (tak jak koledzy pisza- gdyby poszla "na swiezo" to szkielet bylby bielutki, a nie jest). Zdecydowanie bylo z nia cos nie tak juz przed wysylka do Ciebie. A co do drugiej glowki- poki co wyglada ok. Ale to tylko jedna glowka, a pewnie placiles jak za dwie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Druga też zdechła, kupowałem od forumowicza nie ze sklepu. Druga nawet się nie napompowała 2 dni po przyjeździe zaczeła uwalniać śluz i wypadła i 2 główka. Forumowicz twierdzi że u niego było wszystko ok, i że wysyłał była ładna. Widząc pozostałe korale i fakt że stale sprzedaje różne euphilie wydaje się że nie sprzedał by bubla. druga euphilia u kolegi ładnie się pompuje i wszystko z nią ok. Dlatego nie wiem co robić jak wyjść z tej sytuacji. załączam zdjęcie rozpadającej się drugiej główki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Wyjmij to czym prędzej bo zafajdasz wodę. To już nie jest do uratowania Można próbować lugolem ale nie w tym stadium infekcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Jak tylko zaczęło się odklejać wywaliłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Kiedyś uratowałem swoją ancorę,BJD ją dopadło,leciał z godziny na godzinę.połamałem,zostały strzępy i moczyłem codziennie w płynie lugola na wodze. Z 4 kawałków 2 uratowałem. Może jakbyś wcześniej zareagował i Tobie by się udało...lecz nie chcę Cię nakręcać bo mało która wychodzi z tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Póki co jestem zbyt mało doświadczony aby takie zabiegi przeprowadzać. Liczę że to pierwszy z błędów jakie popełnię i pewnie popełnić muszę jako początkujący. Na szczęście dałem za nią "jedynie" 50 zł więc boli ale nie aż tak bardzo. Na przyszłość będę robił zdjęcia korali w workach świeżo po odbiorze. I dla pewności zaopatrzę się w płyn Lugola i Jodynę aby móc szybko reagować w razie jakiś komplikacji. Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Wiesz ona mogła też zmarznąć albo poobijać się w tym worze. Tak jak piszesz nie przejmuj się,lecz wcale to nie musiał być Twój błąd ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 16 Lutego 2016 Kolega kupil..., ile czasu transportowal ? Nie widzial, ze z nia jest cos nie tak ? Moim zdaniem, jesli koniecznie reklamowac, to u kolegi. Zapewne odpuscisz i koledze i sprzedajacemu Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach