Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie pomysł jest okej ale jednak jakoś ciągnie mnie aby zrobić to z tego pomysłu który podałem na początku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ogólnie pomysł jest okej ale jednak jakoś ciągnie mnie aby zrobić to z tego pomysłu który podałem na początku

dodatkowa pompa = dodatkowe opłaty i grzanie wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robię to co mi silva posunął a ty to możesz zrobić to od shopena to zobaczymy które wydajniejsze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodatkowa pompa = dodatkowe opłaty i grzanie wody

Opłaty pewnie nie wzrosną jakoś o dużo ale jeśli chodzi o grzanie wody to tak w sumie sam nie wiem. Zawsze miałem problemy w baniakach z za wysoką temperaturą. Ale akwarium będzie chłodzone wentylatorem z aquaela (lub ewentualnie 2) i jeśli nie wystarczą to domontuje komputerowe i mam nadzieje że wystarczy

ja robię to co mi silva posunął a ty to możesz zrobić to od shopena to zobaczymy które wydajniejsze :D

Oba pomysły nie są drogie i powinny być skuteczne więc można spróbować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakiś mały filterek z 200-300l/h

Myślałem wcześniej ale nwm czy do fzn3 kupię coś typu trójnika. Rurka jes bardziej taka jajowata a nie chciałbym tam robić żadnych otworów i tym podobnych aby nie tracić gwarancji

Gwarancji nie stracisz fzn3 daje w komplecie dwie rurki i jedna możesz poświęcić. U mnie wyszło to tak 26a63267b3be822bf7a98f83fb642dfb.jpg

Co prawda zdjalem to teraz ponieważ film nie zbierał się aż tak mocno.a jeśli chodzi o sam filtr fzn3 ma świetną cyrkulację nie będziesz potrzebować nic więcej.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dali 3 takie rurki z tymi kratkami ale nie wiem czy do gwarancji muszą być wszystkie 3

Co do cyrkulacji u siebie mam kupioną kaskadę i koralie 900 i będziemy widzieć czy będzie potrzebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też na początku miałem takie obawy ale szybko minęły. Filtrem robi naprawdę dobra robotę. Mój egzemplarz pierwszy tydzień był dość głośny ale już się urobil i chodzi naprawdę przyzwoicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak jakoś się obawiam i nie chciałbym robić w tym otworów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

gwarancja jest na pompę a nie na "pękniętą/nawierconą" rurkę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gwarancja jest na pompę a nie na "pękniętą/nawierconą" rurkę

A tu nie do końca bym się zgodził tu chyba sporo zależy od producenta jak do tego podchodzi. Słyszałem że były sytuacje np. z telefonem że nie został wymieniony ponieważ ładowarka była ułamana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silva dobrze mówi ubezpieczony jest filtr a nie rurki i i tak jak by coś się działo to pewnie nie więcej niż te 10zł kosztuje taka rurka i może być to nawet mniejszy wydatek ale ja myślę że tej gwarancji nie wykorzystasz bo to i tak mało wadliwy filtr bardziej bał bym się o przypadkowe pęknięcie rurki niż tego że cokolwiek się z pompa może stać ja kupiłem używkę od azgara i sam nwm ile ma ona "przebiegu" ale jest wszystko w jak najlepszym porządku i pompa jest niesłyszalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silva dobrze mówi ubezpieczony jest filtr a nie rurki i i tak jak by coś się działo to pewnie nie więcej niż te 10zł kosztuje taka rurka i może być to nawet mniejszy wydatek ale ja myślę że tej gwarancji nie wykorzystasz bo to i tak mało wadliwy filtr bardziej bał bym się o przypadkowe pęknięcie rurki niż tego że cokolwiek się z pompa może stać ja kupiłem używkę od azgara i sam nwm ile ma ona "przebiegu" ale jest wszystko w jak najlepszym porządku i pompa jest niesłyszalna.

Wiem że jest mało prawdopodobne że coś się będzie działo z filtrem ale z dokupieniem w razie czego rurki jest całkiem spoko pomysłem :) Jeszcze przemyślę który skimmer ale jak pisałem wcześniej jakoś mnie ciągnie do tamtego pomysłu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A tu nie do końca bym się zgodził tu chyba sporo zależy od producenta jak do tego podchodzi. Słyszałem że były sytuacje np. z telefonem że nie został wymieniony ponieważ ładowarka była ułamana.

chyba jak była ułamana razem ze złączem/kawałkiem telefonu

przecież to 2 różne urządzenia

a patrząc w 2 stronę - jak zareklamuję ładowarkę to telefon też mi wymienią na nowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że jest mało prawdopodobne że coś się będzie działo z filtrem ale z dokupieniem w razie czego rurki jest całkiem spoko pomysłem :) Jeszcze przemyślę który skimmer ale jak pisałem wcześniej jakoś mnie ciągnie do tamtego pomysłu :)

Martwisz się nadaremnie. Gdzieś na forum ktoś opisywał reklamację tego filtra że wysłał z jedną rurka zasysajaca i bez problemu gwarancja została przyjęta. Proponuję zrobić Ci właśnie taki skimmer nie wygląda to źle a spełnia swoją rolę idealnie. Mi ktoś poradził kupić chińska kaskade że skimmetem. Dałem jak się nie mylę 25zl z przesyłką. Skimmer wykorzystałem a kaskade mam w razie jakiejś awarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jak była ułamana razem ze złączem/kawałkiem telefonu

przecież to 2 różne urządzenia

a patrząc w 2 stronę - jak zareklamuję ładowarkę to telefon też mi wymienią na nowy ?

właśnie chciałem tylko dać przykład jaką znam sytuacje która mi również nie pasuje bo to tylko ładowarka a reklamacja była odrzucona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładowarka ma tylko miesiąc gwarancji bo to poładuje chwile i przestanie to przecierz naturalne a silva dobrze mówisz że jak co kolwiek utkwi ci w telefonie np kawałek wtychki jack albo tej ładowarki i też karty sim też sie tak zdaża to niestety sie traci gwarancje albo trzeba do nich zanosich żeby to wyciągli niestety tak jest co do rurki to ja już wczoraj o tym myślałem i wymyśliłem :

kupić jedną końcówkę za kilka zł obciąć ją tak gdzieś 4 cm żeby nie była za długa i jeszcze zrobic albo kupić z tych chińskich skimerów kolanko i zasysacz od góry wszystko przymocować i mamy skimer o wydajności równej 1200l/h (fzn-3) ja tak zrobię tylko jedyny minus jest tego że się wydłuża trochę końcówka ssąca ale ja raczej tego problemu nie będe miał bo akwarium ma 30cm wysokości :D ale dla innych coś tam może zrobić i dlatego pewnie shopen zrobił coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Martwisz się nadaremnie. Gdzieś na forum ktoś opisywał reklamację tego filtra że wysłał z jedną rurka zasysajaca i bez problemu gwarancja została przyjęta. Proponuję zrobić Ci właśnie taki skimmer nie wygląda to źle a spełnia swoją rolę idealnie. Mi ktoś poradził kupić chińska kaskade że skimmetem. Dałem jak się nie mylę 25zl z przesyłką. Skimmer wykorzystałem a kaskade mam w razie jakiejś awarii.

Jeśli ktoś już tak reklamował to rozwiałeś moje obawy :) Ale mimo to muszę sobie przemyśleć którą metodę wole :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ci powiem tyle jak chcesz mieć taki to zrób taki tylko się licz na wydajność i trochę większe grzanie wody bo prąd to pewnie cie nie obchodzi. ja zrobię taki z fzn-3 będzie wszystko ok sposób z dokupieniem nowej rurki jest fajny bo możesz odrazu zrezygnować ze skimera w danej chwili więc to już twoja decyzja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na taki zbiornik to taki 200/300l/h na spokojnie wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

właśnie chciałem tylko dać przykład jaką znam sytuacje która mi również nie pasuje bo to tylko ładowarka a reklamacja była odrzucona

to był punkt firmowy ?

mógłbym się zgodzić - pod warunkiem że dokładnie ta ładowarka była dedykowana dokładnie do tego telefonu

tzn. identyfikacja po nr. seryjnym

inaczej jest to bzdura - bo jak wezmę ładowarkę żony (a mamy te same modele telefonu) to też mi reklamację odrzucą ?

ktoś po prostu dał się zbyć/oszukać bo takie numery to chyba tylko w "lombardach"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to był punkt firmowy ?

mógłbym się zgodzić - pod warunkiem że dokładnie ta ładowarka była dedykowana dokładnie do tego telefonu

tzn. identyfikacja po nr. seryjnym

inaczej jest to bzdura - bo jak wezmę ładowarkę żony (a mamy te same modele telefonu) to też mi reklamację odrzucą ?

ktoś po prostu dał się zbyć/oszukać bo takie numery to chyba tylko w "lombardach"

Nie znam sytuacji dokładnie. Ale ostatecznie z tego co się orientuje to została kupiona taka sama ładowarka i wysłano znów na reklamację i dopiero została przyjęta. Jakoś tak dziwne ale znam taką sytuacje. Nie wiem w jakim miejscu to się działo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak silva mówi poprostu albo to było oszustwo albo poprostu na umowie było napisane bo pewnie telefonik był z jakiejś sieci ? a jeżeli nie to poprostu okłamali go że koniecznie musi być ta ładowarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym bądź razie była taka sytuacja i stąd moje wątpliwości. Ale wróćmy może do tematu akwarystyki :)

I mam kolejne pytanie:

Jak najlepiej mocować korale? chodzi głównie o miekkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

igła z apteki , gumka recepturka albo klej kropelka :)

wpisz sobie na YT

nazwę korala + frag / fragging - np. Ricordea fragging

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy igłą nic nie zrobie koralowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.