Skocz do zawartości
Wiesław

Dylemat z podlozem w akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Juz od dluzszego czasu mam dylemat czy usunac podloze w akwa.Mam na dnie drobny grys koralowy i musze powiedziec ze strasznie mnie martwi ze osiada na nim pelno "brudo" Jak odmulam to leci straszny syf ale nie wiem czy jest sens zebym za kazda podmaina odmulal podloze.Wczoraj z ciekawosci zamieszalem lekko i znowu pelno bylo syfu.Wiem ze ilu uzytkownikow tyle opini ale sam juz nie wiem :) Grys mam tylko z przodu akwa pod kamieniami kratki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast grysu nasyp bardzo drobnego piasku koralowgo - syfek nie wchodzi w niego i łatwo go odessać przy podmianie.

Ja zazwyczaj miałem ok 0,5cm tylko. Tak by dno przykryło z przodu i gdy sie za bardzo zmulił, bo go robale starły na pył - to wywalałem i sypałem nowy. proste i skuteczne.

Goła szyba jest mniej dekoracyjna, bo i tak nie zostanie całkiem goła. A to glony a to coś przyrośnie. nie będzie czyściutka i błyszcząca - chyba że będziesz ja skrobał co kilka dni.

Ja kratki wywaliłem bo to dopiero było zbiorowisku syfu. I nie dało się go stamtąd usunąć. Przy wymianie akwarium wywaliłem kratki a skałę ułożyłem na plexi. mam ja tylko pod skałą.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no z tymi kratkami to faktycznie moze nie byl najsczesliwszy pomysl ale nie wyobrazam sobie teraz wyciagac z akwa wszystkich kamieni bo troche tego w jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tego wariantu przyznam sie nie bralem jakos pod uwage.A który jest godny uwagi ? tzn ktorej firmy byście polecali ? Moze CaribSea AragAlive ? Ma ktos z nim jakies doswiadczenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zywy piach. Z przodu 2cm z tylu okolo 0,5 cm. Na poczatku zbieraly sie bombelki powietrza w nim, ale teraz jest ich coraz mniej poniewaz malutkie organizmy w nim kopia i widac cala siec tuneli. Co najciekawsze nie ma na szybie z przodu glonow (w miejscu w ktorym przylega piasek do szyby).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rade.Dzisiaj mialem robic podmiane wody to sciagne wezem ten "grysik" przy okazji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.