Skocz do zawartości
PanMandaryn

A.nigricans i pasożyty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ostatnio mo A.nigricans jest gnębiony przez duże ilości pasożytów. Widzę, że nie da on rady sam ich zwalczyć. Nie mam jeszcze Labroidesa ani krewetek czyszczących. Jedynym wyjściem są chyba kąpiele w wodzie RO. I tu pojawiają się moje pytania:

Jak długo powinno się trzymać rybe w RO aby uśmiercić pasożyty, a jednocześnie nie zrobić krzywdy rybie? Jak często wykonywać taki zabieg aby pozbyc się infekcji?

czy jest to sposób skuteczny? Jakie ma cie ogólne zdanie na ten temat.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko jednoznacznie stwierdzić. Nie mają jakiegoś konkretnego kształtu. Są raczej skupione w małych kupkach wyglądających jak drobne skupiska galarety.. lub malutkie ślimaczki. Dośc szybko się namnażają i pwodują lekką opuchliznę i odbarwienia w miejscu gdzie się znajdują. jeden duży (wyglądający troszke jak mała artemia), przczepił sie nawet do gałki ocznej.. :)

Niestety zdjęć teraz zrobić nie mogę, bo akurat aparatu dziś nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak długo go masz??, jeśli to to co myśole to mudl sie żeby nic innego sie nie zaraził. kompiele w słodkiej na to nic nie pomagaja, jest jakiś lek sery ale chyba szkoda czsu i pieniedzy. jeśli to galareta o nieregularnyh kształtach na całym ciele to raczej to:( podawaj jedzenie z czosnkiem dla reszty ryb i jak masz uv podłącz. jeśli bedzie dalej sie namnażać to odizoluj rybke, to jedna z cięższych chorób

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest u mnie już 2 tygodnie, zahchorował na drugi dzień po przyjściu. Jak na razie tylko on jest chory. Reszta zdrowa w 100%. Czosnek nie pomagał-podawałem przez tydzień. Co ciekawe pokolec za wiele sobie z tej infekcji nie robi. Nie widać po nim jakiegos wielkiego stresu. Przyjmuje pokarm, nie pływa nerwowo, jest cały czas widoczny. Dziwne to..

Czy jest sens kupować Labroidesa, lub krewetki czyszcące?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma sensu, nie ruszają tego. to chyba objaw łowienia rybki na cyjanek.jeśli to to to po jakimś czsie paożyt ogarnie jame ustną i skrzela i rybkamoże sie udusic....

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jest sens :-) Bardzo ladnie krewetki oczyszczaja skore ryb z wszelkiej masci pasozytow. Nie wszystkich, ale zawsze jest to cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigricans już jest po kąpieli :). Całośc trwała ok. 7 minut. Efekty są na razie bardzo dobre - znaczna więkoszość, jeżeli nie wszystkie pasożyty odpadły. Ryba zniosła wszystko zadziwiająco spokojnie - już wesoło pływa w akwarium. Jeżeli zaistnieje konieczność powtórzenia zabiegu to kiedy będzie można ewentualnie to zrobić? Ile dni trzeba odczekać by za bardzo ryby nie zestresować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się cieszę.. i to bardzo :)

po odpadnięciu wyglądało jak małe biało-przezroczyste ślimaczki o dł. 1-3 mm

Pozostaje mi kupić Labroidesa i czekać.

cieszy mnie tylko, że inne ryby są zupełnie niewrażliwe na to g****

Cały czas jednak nie wiem jak długie powinny być te kąpiele.. czy ktoś może wie gdzie można poczytac o tej metodzie? a najlepiej gdyby ktoś opisał własne doświadczenia w leczeniu ryb w ten sposób :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.