Skocz do zawartości
inn0vat1on

Rowaphos i inne absorbenty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawia mnie jak długo można/powinno się trzymac absorbenty fosforanów w filtrze przepływowym. Do czasu zejścia do żądanego poziomu czy dłuższy okres czasu jako prewencja?

Aktualnie w filtrze stosuje Rowaphos. Producent twierdzi, że rowa po wchłonięciu fosforanów nie oddaje ich spowrotem. Ale gdzieś czytałem, że ludzie stosują rowe 48h a potem wymieniają wkład filtra na gfo lub all-in-one peletki.

Jak wy robicie?

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

The more you know, the less you don't know.

5a2103787c297b436c09ce400f180611u966a839.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosowałem rowe i było ok po 4 tyg ładowała w koszu ale przesyłem na pelety All in one i jest lepiej nie trza wymieniać co miesiąc wychodzi tanie skuteczność lepsza i koszty mniejsze od 3 miesięcy nie dosypuje jak w filtrze wyładowało 0.5 kg pelet święty spokój. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, że Grzegorz chociaż ty odpowiedziałeś. Inni widocznie zajęci są krytykowaniem Szeryfa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te mniej skuteczne przez 48 niewiele wyciągną z wody, więc wyrzucasz całkiem dobry absorbent, większość stosuje cały czas i wymienia co 4 tygodnie.

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się albo na tymi peletkami albo nad AF phosphate minus na zmiane z węglem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zapodałem Rowaphos do filtra przepływowego , woda zrobiła się mętna , czy to normalne ?Zaznaczam , że nie płukałem zgodnie z instrukcją .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie płukałem, ale tą mętną wode zlałem do osobnego wiaderka a przewód powrotu do akwarium włożyłem dopiero jak już płyneła przejrzysta woda. Warto też dać jakąś włóknine na konieć reaktora, żeby nie przepuszczała drobinek Rowy do akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Za filtrem przepływowym miałem fizelinę , która wyłapała muł ,ale woda i tak zrobiła się siwa. Po nocy woda się wyklarowała .Mam jeszcze jedno pytanie , do tego samego filtra chcę zapodać węgiel i problem za Rowaphos czy przed ?

Pozdrawiam

Edytowane przez JerzyB (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Za filtrem przepływowym miałem fizelinę , która wyłapała muł ,ale woda i tak zrobiła się siwa. Po nocy woda się wyklarowała .Mam jeszcze jedno pytanie , do tego samego filtra chcę zapodać węgiel i problem za Rowaphos czy przed ?

Pozdrawiam

I tak się wymiesza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakby rozdzielić je gąbkami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakby rozdzielić je gąbkami?

Ja mam zmieszane razem i w niczym mi to nie przeszkadza. Najlepiej absorbent działa jak się cały rusza od dołu do góry jednak tak żeby nie dotykał gąbki. U mnie jest jakieś 5-7 cm luzu. Jak rozdzielisz gąbką to ona szybko się zapcha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zmieszane razem i w niczym mi to nie przeszkadza. Najlepiej absorbent działa jak się cały rusza od dołu do góry jednak tak żeby nie dotykał gąbki. U mnie jest jakieś 5-7 cm luzu. Jak rozdzielisz gąbką to ona szybko się zapcha.

Witam

Właśnie tak jest gąbka się zapycha , jutro robię sito by oddzielić węgiel. Ale nadal nie wiem co ma być pierwsze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.