Skocz do zawartości
thcskiba

Nowy reaktorek :)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie nowy reaktorek

rura glowna 200

rura na odcieku 90

calkowita wysokosc 55cm

pompa aquabee 3000l/h mozliwe ze zaloze wieksza wyjdzie w praniu

calkowita pojemnosc ponad 15 kg zasypu

reaktor samozasysajacy

zasada dzialania tak jak w reaktorach ati

1279-reaktor4.jpg

1279-reaktor5.jpg

1279-reaktor6.jpg

1279-reaktor7.jpg

1279-reaktor10.jpg

1279-reaktor12.jpg

1279-reaktor13.jpg

1279-reaktor14.jpg

1279-reaktor15.jpg

1279-reaktor16.jpg

1279-reaktor17.jpg

1279-reaktor18.jpg

1279-reaktor19.jpg

1279-reaktor20.jpg

1279-reaktor21.jpg

1279-reaktor22.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzecie udział w jakiś zawodach na dzieła sztuki, bo na przedmiot użytkowy to nie wygląda :)

Taki reaktorek powinien stać obok akwa, na widoku a nie być zamknięty w szafce

Gratulacje :)

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mistrzu chyle czola , sam Wit Stworz by lepszego nie wyrzezbil :) masywny ,kompaktowy , porzadny sprzet , ogromna ilosc wlozonej pracy , widac to i czuc , profeska nic ijac nic dodac.... RESPEKT .

pozdr...

Ps; Mile zaskakujesz swoim sprzetem , czekam na kolejny projekt :-)

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

na aqua-reef piszesz ze pompa to AB3000 z igłą, prawda to? ciekawi mnie tez jak masz zrobiony wlot wody do reaktora tam do szarej mufy, chodzi mi głównie o to czy strumień wody z pompy wali w przeciwległą sciankę tej mufy/podstawy czy jest jakoś skierowany kolankiem czy jeszcze inaczej?

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha i jescze o co chodzi z tym samozasysaniem , chodzi o to ze "misia" na rurze ssącej zasysa gaz ze szczytu dekla?

i jeszcze jedno bo nie za bardzo widze podłączenie gazu jest na ssaniu pompy czy na wyjściu? jeśli pompa jest z igła to chyba powinno byc na ssaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Barty samozasysajacy to znaczy ze nie potrzebuje osobnej pompy do zasilania reaktora w wode z baniaka

pompa nie jest igla miala byc ale stracila by za duzo na wydajnosci

co do wlotu wody do reaktora w srodku pod sitem masz lejek tak jak w deltecach

podlaczenie gazu masz na wylocie tak jak w reaktorach ati

niby wg nowych teori :) nie grzeje sie przez to pompa a co za tym idzie woda w reaktorze

a co do pompy kto powiedzial ze jesli ma sie igle to mozna podlaczyc co2 tylko na ssaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie igła to bezsens do reaktora maxsymalny:). ale jak już ktoś sie zdecyduje to w celu zapewnie rozpuszczania co2... tez bez sensu ale cóż…. i wtedy powiedzmy nabiera to mizernego sensu jak się go podłączy na ssaniu.

aha - jesli samozasysając to oznacza to ok - fakt jest to dobre rozwiązanie , ale ciekawy jestem czy wystarczające do takiego dużego reaktora , osagnie on powiedzmy 10l/h przepływu, sprawdzałeś osiagi takiego patentu?

co do grzania wody ... teoria wydaje mi sie wątpliwa

ale w wakacje chyba to sprawdzę:)

EDIT

już widzę zasilanie jest na ssaniu wiec chyba wydajność będzie wystarczająca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BartY :

ogólnie igła to bezsens do reaktora maxsymalny:). ale jak już ktoś sie zdecyduje to w celu zapewnie rozpuszczania co2... tez bez sensu ale cóż…. i wtedy powiedzmy nabiera to mizernego sensu jak się go podłączy na ssaniu.

aha - jesli samozasysając to oznacza to ok - fakt jest to dobre rozwiązanie , ale ciekawy jestem czy wystarczające do takiego dużego reaktora , osagnie on powiedzmy 10l/h przepływu, sprawdzałeś osiagi takiego patentu?

co do grzania wody ... teoria wydaje mi sie wątpliwa

ale w wakacje chyba to sprawdzę:)

EDIT

już widzę zasilanie jest na ssaniu wiec chyba wydajność będzie wystarczająca.

Ale pirdoly opowiadasz szkoda slow.

Jakbys mial reaktor w "reku" bys zobaczyl jak to sie potrafi grzac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli Kwiatku igła jest ok w reaktorze?:)

niestety nigdy nie waliłem gazem bezpośrednio do pompy bo przeszkadza mi hałas ( a przy dużych ilościach gazu niepotrzebnie zakłóca prace pompy) i w związku z tym nie miałem okazji sparwdzić czy pompa grzeje się bardziej w takim przypadku, jesli sam to sprawdzałes dzieki za oświecenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki halas czy ty miales albo widziales kiedykolwiek inny reaktor niz ten co polepiles ???????

po to kladziesz igle aby dokladnie rozbijalo co2 i jednoczesnie zmniejszyc uderzenia go o wirnik pompy

jak ma sie nie grzac jak podajesz co2 na ssanie pompy i jednoczesnie zostaje ono rozbijane o lopaty zwyklego wirnika to tak jak bys walnol kijem w pole minowe tysiace detonacji na minute

wez sie zastanow co piszesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
thcskiba :

po to kladziesz igle aby dokladnie rozbijalo co2 i jednoczesnie zmniejszyc uderzenia go o wirnik pompy

jasne:D podaj chociaż jedna z wyjątkiem (dennej) AM 1000 ... konstrukcje z igłą

sa inne sposoby zdecydowanie lepsze.. ten jest najgorszy

thcskiba :

jak ma sie nie grzac jak podajesz co2 na ssanie pompy i jednoczesnie zostaje ono rozbijane o lopaty zwyklego wirnika to tak jak bys walnol kijem w pole minowe tysiace detonacji na minute

wez sie zastanow co piszesz

tysiące detonacji na minutę niezłe porównanie... to w odpieniaczach w których jest zwykły wirnik + venturi na ssaniu tam to się dzieje:) miliony detonacji… bez przesady to tylko reaktor i odpieniacz a nie urządzenia wojskowe:)

i również zastanów sie co piszesz po najpierw pytasz jaki hałas... a potem dajes porównanie z minami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

halas uderzen wytlumi woda tu chodzi o grzanie tarcie miedzy wirnikiem a oska

no pewno pecherz co2 po jednym uderzeniu odrazu jest rozbijany na dzisiatki miniaturowych i idealnie rozpuszczony

co do wirnikow igielkowych przy tej wielkosci reaktora musial bys tam wsadzic przynajmniej igle o wydatku 6000l/h

ktora brala by okolo 100 watt zeby byla wstanie przepchnac wode przez calosc

chcialbys miec tak oszczedny reaktor watpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje zdanie o igle w reaktorze już wyraziłem.

Jeśli podejrzewałbym zwiększone grzanie to raczej ze strony elektrycznej pompy (zwiększony opór przepływu zakłócony rozbijanymi bąblami) a nie tarcia wirnik-ośka. Na podstawie czego tak sądzisz: domniemania , sprawdzenia( to chyba trudno sprawdzić w domu) , czy wyszukanych informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
thcskiba :

Barty samozasysajacy to znaczy ze nie potrzebuje osobnej pompy do zasilania reaktora w wode z baniaka

pompa nie jest igla miala byc ale stracila by za duzo na wydajnosci

co do wlotu wody do reaktora w srodku pod sitem masz lejek tak jak w deltecach

podlaczenie gazu masz na wylocie tak jak w reaktorach ati

niby wg nowych teori :) nie grzeje sie przez to pompa a co za tym idzie woda w reaktorze

a co do pompy kto powiedzial ze jesli ma sie igle to mozna podlaczyc co2 tylko na ssaniu

Wode podaje sie grawitacyjnie do reaktora i przewaznie kazdy tak robi , ja myslalem caly czas ze ta nazwe zyskal sobie dlatego ze tam chodzi raczej oto ze sobie ladnie z pod tego dekielka zasysa ten nadmiar Co2 dlatego samozasysajacy.

Co2 ktoro jest podawane na zasysaniu pompy wlasnie jak napisales , co powoduje podgrzewanie sie wody w reaktorze i tanku nawet do 2 °C w niektorych innych Reaktorach z nieciekawymi pompami i podaza Co2 na zasysaniu ...(z tego co slyszalem i sprawdzilem )

Co2 podawane na zasysaniu stawia jakis tam napewno opor wirnikowi co powoduje grzanie sie pompy (ale sa pompy i pompy ...Eheim`a Pompke jakby nie zabardzo to wzruszalo:] ), tarcie w sensie opor miales napewno namysli tak jakzesmy kiedys o tym zreszta rozmawiali)

Slusznie napisales ze pompy z wirnikami igielkowymi traca na mocy i do takeigo duzego reaktora jak Twoj ktory zbudowales taka pompka bylaby za slaba .

pozdr...

Ps; Super maszynka , podoba mi sie , nie ma sie do czego przyczepic juz ja sobie dokaldnie obejrzalem :)

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@BartY

Mialbym do Ciebie taka prosbe , bo Ty piszesz juz od 2 czy 3 lat i piszezs , oceniasz innych , medrkujesz ale zadnego nam tutaj sprzetu jeszez nie pokazales to samo sie dotyczy innych ... :)

teoretycy tez w sumie mile widziani jesli maja faktycznie cos madrego do powiedzienia.... , ja wole jednak sluchac tych co buduja sprzet i sa pewni tego co robia :]

Moze pokazal bys nam tutaj wszystkim w koncu swoj sprzet , bardzo jestem ciekawy Twoich pomyslow , rozwiazac , ulepszen ...popatrzymy ocenimy powkur...ucho .. no bo kiedy Cie na gadu nie zapytalem jak tam sprzecik , dlubiesz cos ? zawsze slyszalem jedno nie mam na to czasu :] skoro nie masz czasu na budowe sprzetu to kiedy go testujesz ? :)

Powiem Ci ze bardzo latwo jest krytykowac , wygodnie sie siedzac przed kompem , ale jak przchodzi co do czego to 98% takich cwaniaczkow to ma dwie le we rece do roboty (nie pisze akurat o Tobie ) bo wiem ze potrafisz , dlatego pokaz nam co potrafisz , bo zauwazylem ze kto by nie pokazal jakis sprzet na forum to Ty pierwszy masz uwagi , jakies niedomowienia , inne prowokacje ...

Widzisz jest pewna roznica miedzy ludzmi ktorzy robia sprzet a ktorzy tylko znaja jakas tam teorie ktorej nazcytali sie w necie ... , chodzi o to ze jak ja cos powiem Thcshibie czy nawet go zgnoje to jego to mniej zaboli czy tez mnie bo my robimy sprzet ...

A jaksie odezwie taki "plaz" (nie dotyczy Ciebie) ktory nei robi wogole sprzetu , tylko cytuje jakies smiecie z netu albo snuje jakies prowokacje bo go gul sieka z zazdrowsci to to jest wkur..Ci powiem ,.. chociaz Ciebie to w sumie akurat lubie za twoje teorie bo nie raz madrze piszesz , ale pokaz cos wreszcie swojego prosze ! bo wiem ze Cie na to stac ( musze Cie troche pobudzic do dzialania :D )

pozdrawiam i czekam na Twoje super projekty Bartolini :D :D

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) trochę sie z Toba zgodzę co tam piszesz w tym wywodzie. Ale nie wierze ze sprawdzałeś o ile podniesie się temp wody , no chyba ze we wiaderku:) . Tak czy siak w zamkniętym systemie jakim jest można powiedzieć reaktor temp od pompy wzrośnie bez i z podawaniem Co2. Jaka jest róznica to mnie interesuje ino :wink . a w to ze w baniaku wzrośnie o 2stopnie nie uwierzę na słowo, niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos całego, postu niepotrzebnie zabrałem głos , widac już od dawna ze w tym temacie wszelkie dyskusje, krytyka czy uwagi są nie na miejscu, w przeciwieństwie do mile widzianej wazeliny:)

a temat jest ciekawy i myślałem że można se pogadać

pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh mowie Ci ze tak jest , zapytaj R@@l@ z ta Pompa i podawaniem Co2 na zasysaniu , zapytaj o ile mu stopni temperatura skakala w baniaku :] dasz mniejsza Pompke to reaktor bedzie malo wydajny , jedynym rozwiazaniem i slusznym okazuje sie podawanie Co2 na wylocie pompy.

Tam masz wyzej racje , dobrze jest podyskutowac i tutaj jak bedziemy grzeczni to zostanie pewnie wiecej pokazane inaczej to w koncu nikt nie zechce nic pokazywac tego co zrobil , bo i po co wysluchiwac po ciezkim dlubaniu nie milych slow , jak sie tak czlowiek naczyta , naczyta to poznije zadaje sobie pytanie w jakim celu ja to robie i dla kogo ? :]

pozdr..

Ps; O to teraz mi jest glupio bo widze ze odebrales posta prywatnie ale to nie tak bo wiem ze dlubiesz sprzet i ze potrafisz , tylko albo Ci szkoda pokazac albo bosiz sie opini(?) czekam az pokazesz i slowo daje ze sie nie odezwe wogole tylko popatrze i nie badz samolub bo inni tez czekaja :)

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz cacko pikne - moze jakas masowa produkcje taki urzadzonek- paru skosno-okich skurczybykow i biznes mozna otworzyc :)

pozdr:satisfied:satisfied

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.