Skocz do zawartości
Apolonia

biała plama na montiporze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

mam problem z moją czerwoną montiporą talerzową. Wszytko było ok, a nagle rano na środku talerza pojawiła się biała plama. Wieczorem nie było na niej śladu. Plama nieregularny kształt wielkości monety 2 zł.

NO3 = 0, PO4 = 0,35.

na reszcie talerza nie widać zmian. co może być przyczyną? co robić z tym dalej?

z góry dziękuję za pomoc

dodam jeszcze że stylophora milka od pewnego czasu bieleje. Nie wygląda to na skoki KH bo robią się na niej nieregularne białe plamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjęcie mogę wstawić dopiero po południu, ale jak oglądałem korale to nie widziałem żadnych robaków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tobie że jak na SPS y to masz dramatycznie wysokie PO4. z własnego doświadczeni wiem że jak padają mi korale to nigdy od razu całość, pojawiają się baiłe plamy , które jak zaraza się rozszerzają . Wszystie parametry miałem supeeeer poza PO4 - 0,4. Przy 0,1-0,14 rosną jak należy . Dla miękasów nie przeszkadzało by ale przy SPS to bardzo dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO4 po podmiance właściwie bez zmian. wczoraj kupiłęm adsorber PO4 i będę walczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o,4 przy SPS to trucizna. Absorberem zbijesz ale jak dodajesz go do systemu to i tak zaraz narośnie. Jeżli jest NO3 to możesz wódka metod spróbować ładnei obniża jedno z drugim.. Na pewno płukanie mrożonek. ZERO suchych pokarmów -zdziwisz się jak je rozmieszasz i wodę zbadasz. Ja trochę daję ale tylko tyle żeby ryby zjadły wszystko od razu. Te suche w których woda niebieska się zrobia nie daję wogóle. Czyszczenie sumpa ze wszystkich organicznych śmieci. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amsam dzięki za dobrą radę. Spróbuję i zobaczymy co będzie. na razie wszystkiego się uczę bo akwarium mam od września.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od września. Top masz jeszcze młody zbiornik. mi tak naprawdę dojrzał po ok 1 roku. SPS ów straciłem już dużo.Jak wszystko dobrze szło i rosło pieknie to nagle bach i już po SPS. Mój największy błąd to było przekarmianie ryb, wogóle za dużo ryb trudno utrzymać jak chce się mieć SPS. Wszystkie parametry super poza PO4 - wiem jak on jeden szkód może nrobić. Jak koral zaczyna bieleć, najcześciej mimo poprawy cały poklei obumierał. Dla mnie 3 naważneisze testy to Kh Ca i PO4 /hanki ale na odczynnikach saliferat/. A i refungium po 2 latach założyłem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.