Rower Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 (edytowane) Przymierzam się do budowy lampy do zbiornika 500 l lampa ma mieć 1.2 m długości . Planuje zastosować 91 diod 3W w modułach po 9 niebieskich i na każdy zestaw niebieskich po jednej białej, uv, czerwonej i zielonej. Zasilanie z zasilacza 400 W 24V 16 A. Zamiast drivera tranzystory irl. Sterowanie xmega wschody, zachody, uruchamianie o określonej godzinie dodatkowo każdy kolor sterowany oddzielnie. Podstawą konstrukcji blacha aluminiowa 1.2 x 0.4 m grubość 2mm na to radiator minimum 60 dł chłodzony wentylatorami ze sterowaniem obrotów. W poniedziałek zaczynam testy xmegi jak będzie działał PWM narazie na paru dziodach. Jak ktoś ma jakieś propozycje i uwagi wszystko mile widziane bo to pierwszy tego typu projekt. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Marca 2016 przez Rower (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 ledy 3W pobierają koło 3,8-4V 6x4 = 24 - więc jeżeli zasilacz 24V to nitki po 6 a nie 9 sztuk proponuję rozważyć diody COB np po 10 - 20W (lub mocniejsze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rower Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Fakt mój błąd w pierwszej wersji po 9 miałem zastosować zasilacz 36 V a tak faktycznie po 6 Max 7 bo zasilacz ma regulację + - 1 V a dioda pobiera 3.6 V Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Fakt mój błąd w pierwszej wersji po 9 miałem zastosować zasilacz 36 V a tak faktycznie po 6 Max 7 bo zasilacz ma regulację + - 1 V a dioda pobiera 3.6 V Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 dioda pobiera nawet mniej (czasami) ale licząc drivery / przetwornice czy "cokolwiek" - to też jest spadek napięcia, dlatego lepiej liczyć 3,8 - 4V jak na końcu "braknie 0,5V to nie ma problemu ale jak 2,5 .. to już jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m-babka Zgłoś Napisano 11 Marca 2016 Również proponuję diody COB + ewentualnie dopalić color. Mam jedną lampę na cobach i drugą na cree o prawie takiej samej mocy i coby dają dużo więcej światła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach