Skocz do zawartości
Rower

Lampa LED 273W

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do budowy lampy do zbiornika 500 l lampa ma mieć 1.2 m długości . Planuje zastosować 91 diod 3W w modułach po 9 niebieskich i na każdy zestaw niebieskich po jednej białej, uv, czerwonej i zielonej. Zasilanie z zasilacza 400 W 24V 16 A. Zamiast drivera tranzystory irl. Sterowanie xmega wschody, zachody, uruchamianie o określonej godzinie dodatkowo każdy kolor sterowany oddzielnie. Podstawą konstrukcji blacha aluminiowa 1.2 x 0.4 m grubość 2mm na to radiator minimum 60 dł chłodzony wentylatorami ze sterowaniem obrotów. W poniedziałek zaczynam testy xmegi jak będzie działał PWM narazie na paru dziodach. Jak ktoś ma jakieś propozycje i uwagi wszystko mile widziane bo to pierwszy tego typu projekt.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Rower (wyświetl historię edycji)

47c16383f2e22693e2a7e3780cdbfefbu1608a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ledy 3W pobierają koło 3,8-4V

6x4 = 24 - więc jeżeli zasilacz 24V to nitki po 6 a nie 9 sztuk

proponuję rozważyć diody COB np po 10 - 20W (lub mocniejsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt mój błąd w pierwszej wersji po 9 miałem zastosować zasilacz 36 V a tak faktycznie po 6 Max 7 bo zasilacz ma regulację + - 1 V a dioda pobiera 3.6 V

Fakt mój błąd w pierwszej wersji po 9 miałem zastosować zasilacz 36 V a tak faktycznie po 6 Max 7 bo zasilacz ma regulację + - 1 V a dioda pobiera 3.6 V

47c16383f2e22693e2a7e3780cdbfefbu1608a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

dioda pobiera nawet mniej (czasami) ale licząc drivery / przetwornice czy "cokolwiek" - to też jest spadek napięcia,

dlatego lepiej liczyć 3,8 - 4V jak na końcu "braknie 0,5V to nie ma problemu ale jak 2,5 .. to już jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również proponuję diody COB + ewentualnie dopalić color. Mam jedną lampę na cobach i drugą na cree o prawie takiej samej mocy i coby dają dużo więcej światła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.