Skocz do zawartości
Darek S

Budowa odpieniacza - co zrobic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zrobić odpieniacz podobny do delteca AP600 ale ... nie mam takiej rury tzn 12,5cm. mam za to 10 cm i teraz: czy robić na niej, czy może przeciąć rurę i wstawić płytkę powiększającą w sumie średnicę i pojemność zarazem, czy może zbudować nie na rurze a np na graniastosłupie sześciokątnym, klejąc 6 płytek. Ten ostatni pomysł pochłonie trochę pracy, bo trzeba robić szlify skośne na każdej z płytek.

A może na zwykłym graniastosłupie o podstawie kwadratu z zachowaniem objętości komory reakcyjnej ? najładniejsza byłaby rura.

Pojemność oryginalnego delteca ap600 - jego rury reakcyjnej to 4,5 l a mojej setki to 2,9. Duża różnica, a co za tym idzie o ile np musiałaby być wyższa, by piana była stabilna. Oryginalnie rura ma 37cm - czy gdy zrobiłbym 42 cm to byłoby OK ?

Poradźcie coś , bo widzę że nie zdobędę kawałka takiej rury ok 12cm średnicy, a nie kupie całej 2m z wiadomych powodów :) (może z kimś na spółkę ?)

A może ktoś się zlituje i odsprzeda odpowiedni kawałek na odpieniacz, lub zamieni z moją dopłatą na 100mm albo na jakieś życie itp.

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek a czemu chcsz szlifowac kanty w plytkach ? czemu to ma sluyzc ? normalnie sklejasz jak baniaki sa klejone czolowo zadnych tam szlifow nie potrzeba .

Powycinaj sobie cos takiego , oszlifuj plytki na papierku sciernym (wodnym) , posklejaj ..wczesnije otwory na rury tam gdzie byc powinny itd i cos takiego Ci powinno wlasnie wyjsc .

U nas budowali takiego typu odpieniacze i to funkcjonuje bez zarzutu .

Kubel to czesc rury reakcyjnej jak zauwarzyls , tylko mozna to zrobic cos w rodzaju lejka jeszez bedzie lepiej , albo wykoszystaj kawalek tej rurki 100mm ktora masz i po sprawie... w sumie fajny prosty , latwy do zrobienia odpieniek .

pozdr...

odpieniacz.jpg

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZlify by?yby potrzebne przy podstawie sze?ciok?ta foremnego, by p?ytki ?adnie przylega?y. Gdy podstawa jest np kwadratem to k?ty sa proste i nic nie trzeba.

Problem jest natury chyba bardziej estetycznej - po prostu rura mi si? bardziej podoba. Du?o bardziej. Zrobi?em sobie reaktor z rury, mixer wi?c i odpieniacz by pasowa? :) Na mojego modyfikowanego weipro ju? nie mog? patrze?, a fajna pompa 2000 l/h z wirnikiem igie?kowym sobie lezy ...

mam tez kawa?ek rury 75mm na "szyj?"

R?ce mnie sw?dz? by wyd?uba? co? fajnego. Nawt kupi?em czarn? plexe - tak? jak Ty, i mam zamiar zrobi? 'lejek" tez jak Ty :)

Dlatego koncepcja kwadratowej podstawy burzy troch? moj zamiar.

W?a?nie rozci??em kawa?eczek rury wzd?u? i wstawi?em 5cm p?ytk?. Troch? kiepsko, ale mo?e ujdzie w t?umie.

Ca?y czas ponawiam apel o ruuuur???? !

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darku jak duże akwa to ma obsługiwać? i jaką masz pompę?

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha Ty myslales posklejac taki szesciokat , to troche faktycznei roboty i niestety krawedzie musialy by idealnie wyszlifowane i przylegac idealnie jedna do drugiej zeby calosc ladnie posklejac .

No nic jedno co moge doradzic to jednak porzadnej srednicy rura :)

pozdr...

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOje problemy zostały rozwiązane i dzięki uprzejmości Thcskiby dostanę odpowiedni kawałek rury to sobie zrobię :)

POmpa będzie Marco 2000 l/h igiełka - daje ładnie czadu :)

Dzięki Thcskiba :D :D :D

akwa ma 250 l + sump 100 i wyglada tak

95-am13k.jpg

Cały czas chodzi na Weipro 2012 i czas na zmianę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szesciokaty sie nie klei z pojedynczych plyt tylko sie wygina na cieplo i wtedy jest jedno laczenie klejem.Jednak troche to czasu zajmuje.Przeciez moze byc kwadratowy bez roznicy czy okragly czy nie.

170x60x60 220x90x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na odpieniacze najlepiej nadaje sie rura o odpowiedniej srednicy i wysokosci a wyginac plytke w kilku miejsach tak zeby utworzyla nam szesciokat czy to tak idealnie rowno wyjdzie ...? raczej szybciej i dokladniej wyjdzie zjechac brzegi frezem pod odpowiednim kontem , oszlifowac na wodnym papierku i posklejac w calosc.

Chyba ze rozgrzana plytke "nawinac " na gotowa juz forme szesciakata to wyjdzie ladnie , inaczej nie ma szans bo nam plytka miedzy czasie ostygnie a ponowne jej rozgrzewanie i kombinowanie to poprostu nic z tego nie wyjdzie.

pozdr...

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swir2 :

[]

Chyba ze rozgrzana plytke "nawinac " na gotowa juz forme szesciakata to wyjdzie ladnie

pozdr...

Juz tak miałem kombinowac rurę ..

Jeśli Thcskiba nie wyszuka jeszcze 10 cm kawałeczka rury 120mm na kubek , bo dysponuje tylko rurą na komorę reakcyjną to będę musiał coś takiego zrobić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.