Skocz do zawartości
kordla

Aqua Medic - Reaktor Siarkowy SN 400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich czy moze mi ktoś pomóc !!!!. Kupiłem filtr Nitratredukcyjny SN 400. Super sprzęt (tak stwierdzili w AM) do usuwania dziadostwa z baniaka. Postępuje zgodnie z opisem "STARTU" a efekty są bardzo mizerne z filtra ciągle kapie bardzo wysokie NO3 i na dodatek wysokie NO2 więc go cochwile zastawiam. - co robie źle ?? pomocy !!!! mam go już miesiąc i jeszcze mi nie pracował prawidłowo ani jednego dnia :) pozdrawiam

500 Liter-ków + ze 100L wody w sump-ie aaaaaaa i graciarstwa trochu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Poszukaj na forum. Tu niedawno zakladano filtr siarkowy.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosta sprawa:

najpierw uwaga - upewnij sie ze zaworek montujesz na wlocie , nie na wylocie

potem zalej go wodą i zostaw na ok 10dni 2 tyg w spokoju. No chyba ze masz jak piszesz juz ten filtr działający miesiąc to zamknij mu dopływ wody na kilka dni aż zobaczysz mleczną mgiełkę w środku, a nawet farfocle odchodzące z mgiełki - to bakterie się osadzają na ściankach filtra.

Teraz odkręcasz zaworek "precyzyjny" tak żeby kapało POWOLI - ok 1 kropla na 1 sek.

I teraz cały problem polega na tym że musisz niestety codziennie regulować ten zaworek żeby kapał cały czas tak samo bo się skubany rozregulowuje/zapycha.

Po ok 2tyg możesz zwiększyć przepływ do ok 2kropli na sek.(jeśli na wylocie masz NO3=0)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki właśnie miałem zamiar tak to zostawić - jeszcze jedno pytanie czy w tym czasie (zostawiony zakręcony filtr) dokarmiać czymś te bakterie czy to poprostu pozostawić w spokoju ?? pozdrawiam.

500 Liter-ków + ze 100L wody w sump-ie aaaaaaa i graciarstwa trochu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw w spokoju. Po prostu obserwuj jak ci zacznie sie osadzac ta mgiełka i bedzie coraz bardziej mleczna to mozesz odkrecić.

Chodzi o to ze warunki maja byc beztlenowe i jesli za szybko przeplywa natleniona woda to bakterie beztlenowe padaja.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepszy bylby nitrareduktor? choc trzeba go dokarmiac,to mozna caly proces na bierzaco kontrolowac redoxem, choc ja nie dalem rady;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.