Skocz do zawartości
Czerart

Sprzęt do pierwszego nano akwarium morskiego

Rekomendowane odpowiedzi

To moj pierwszy post na forum, wiec na wstępie witam wszystkich:)

Planuje założenie swojego pierwszego akwarium morskiego. Jest do dla mnie cos zupełnie nowego, wiele lat temu posiadałem akwarium z paletkami, ale musiałem sie go niestety pozbyć.

Chciałbym kupic zbiornik o wymiarach 40x35x45 optiwhite i mam pytanie co do jego wyposażenia:

Filtr : fzn2 czy 3? Fzn2 posiadam wiec pytanie czy uciągnie czy kupic trójkę

Odpieniacz : warto do takiego litrazu kupowac gotowy? Czy zmontować ze strzykawek i wsadzić w fzn? (Nie mam możliwości zrobienia sumpa)

Oświetlenie : czy 2x 8w wystarczy? Czy moze ledy? Chodzi mi o tanie rozwiazanie ponieważ nie chce na razie wydawac na to wiecej niz potrzeba, moze ktos poleci jakis gotowy zestaw:)

Pozdrawiam,

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny zbiornik więc wiem z czym to się je...

Jeśli nie planujesz spsów, fzn-2 i do środka siporax + żywa skała i powinino wystarczyć.

Myślałeś o świetle ? Przy takich wymiarach do miękasów ew jakiś lpsów 2x aquael decolight, a jak byś chciał jakieś spsy w przyszłości to musiałbyś zrobić albo zastanowić się nad gotową lampą na ledach.

Witamy na forum ;)

692b50a4e6a72ca94ed90f2c93d802f4u1300a1141.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem z doświadczenia, ze apetyt rośnie w miarę jedzenia, najpierw 50l, pozniej 250l a na koncu mieszka sie prawie w akwarium :) dlatego chciałbym zbudować zbiornik z przyszłością, ktory pozwoliłby mi rownież na spsy.

Jakie oświetlenie led mógłbyś polecić? (Model, firma) Mam na myśli raczej gotowe zestawy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za przesłanie modelu, jednak chciałbym znaleźć cos tańszego jesli to możliwe. 675zl na same światło to troche duzo dla mnie jak na taki mały projekt :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

taniej to Aquael - DECOLIGHT DUO MARINE 2x6W LED

najlepiej 2 takie + 2 czasówki po 10 zł i masz ponad 300zł .. za "byle co"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

światło w akwarium jest bardzo istotne i nie eksperymentowałbym, niby zaoszczędzisz kilka złoty przy zakupie a potem zapłacisz strata obsady i dalej będziesz w tym samym miejscu, czyli będziesz musiał kupić kolejną lampę.

Sam posiadam proponowana lampe i jestem całkowicie zadowolony. Aqua Medic ma w swoim salonie praktycznie nad wszystkimi zbiornikami takie lampy. pokazywałem już gdzieś jak nad zbiornikiem 250 litrowym wisi taka 18W lampa, ale pewnie dodatkowo wypasiony wygląd zwierząt to zasługa Pani Basi :)

post-6608-0-33389900-1458167206_thumb.jpg

początek 300 l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też szukam.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Takie coś jeszcze znalazłem. http://s.aliexpress.com/vA367reE

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez smash86 (wyświetl historię edycji)

182l plus sump. Cykrkulacja 2x Jebao RW-4. Obieg Jebao DC-3000.Odpieniacz Dectec 1455. Skała 16kg. Siporax 4,5l . Sól Probiotic Reef Salt Aquaforest. Lampa 6x39w . Filtr przypływowy Boyu + Newa jet 1200 + biopellets xl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak cię trzymają koszty to wystarczy FZN2, Koralia nano 1600l, Siporax, 2x Aquael Marine Duo, używane kupisz bez problemu za połowe ceny (ja już próbuję 4 miesiące swoją sprzedać). Do miękkich ci pienidła nie potrzeba, jak masz brzęczyk to sobie zrobisz ze strzykawek jak się uprzesz a przy tym litrażu oprócz resuna SK300 nic innego nie ma za bardzo sensu.

Ten maxspect Fajny, cenowo też nie jakiś zabójczy wbrew pozorom.

Fajnie jakbyś zmienił ciut rozmiar i spróbował zainstalować T5 2x24w bo będzie łatwiej później jak zdecydujesz się na jakieś trudniejsze korale, ja na twoim miejscu zmniejszył bym wysokość na rzecz głębokości bo więcej dna ci się przyda na początku :)

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za wszystkie sugestie i porady:)

Co do oświetlenia to chyba zdecyduje sie na zakup lampy led Nano Zetlight 1702. Zbiornik tez uległ korekcie, zdecydowałem sie na kostkę 35x35x35.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.