helio54 Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Chodzi dokładnie o MG i CA bo KH się akurat zgadza Przy CA: Salifert: 400 - RS - 450 Przy MG: Salifert 1350 - RS- 1400 Dało nam to do myślenia więc powtórzyliśmy test dwa razy. Odczynniki są w dacie rok do przodu. To normalne że RS zawyża ? Albo Salifert zaniża? Edytowane 21 Marca 2016 przez helio54 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelced Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 Ja gdzieś 2 miesiące temu miałem taką akcje. Do tej pory używałem saliferta. Kupiłem pompę dozującą i tak wszystko hulało. Trochę dało mi do myślenia gdy ciągle wyniki miałem stabilne ale chciałem wszystko trochę podnieść, więc podkręcałem ballinga. Ale testy dalej stały w miejscu, więc pompę dalej podkręcałem. I tak wszystko trwało około 3 tygodni. W końcu na forum kupiłem zestaw RS (Ca, Mg i kH). Zorbiłem testy RS i szok: salifert: Ca -400 Red Sea: Ca-620 Mg-1380 Mg- 1550 kH- 8,0 kH- 12 Oczywiście wszystko powtórzyłem, mało tego pojechałem do sklepu zrobić testy (salifert). I wyszło że testy RS są ok. Nawet pasowałoby bo ciągle podkręcałem ballinga więc są duże wartości. Tylko dlaczego salifert (któremu przez lata ufałem bez granicznie) zrobił mi taki numer. Dodam że testy saliferta miały jeszcze rok do końca daty ważności. PS: z drobnymi stratami wszystko przeżyło ale długo wszystko było otwarte na 30%. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helio54 Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) A długo był otworzony ten Salifert, może już lekko wywietrzał ? Rozbieżność w wyniku widzę masz jeszcze większą niż u mnie. Przy Salifercie zawsze kiedy otwieram, to na pudełku sobie piszę długopisem tą datę. Znam osoby co po pół roku używania wyrzucają do kosza mimo, że test się jeszcze nie skończył. Mnie się marzy coś na wzór małej hanki do magnezu i wapnia, sprawdzonego co dawało by miarodajny wynik. Skończył by się problem z odczytem - zmianą zabarwienia fiolki przy różnym świetle - bo tutaj też jedni odczytują jak się zabarwi wstępnie a inni aż kolor jest nasycony. Edytowane 21 Marca 2016 przez helio54 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilikebeer Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 U mnie były duże rozbieżnosci pomiędzy testami samego saliferta. Test na Mg. Pierwszym testem, którego używam od Października (ważność 2020) wyniki oscylują między 1300-1320, a nowym testem 1400-1420, więc rożnica 80-100 jednostek... W sklepie powiedziano mi żeby trzymać się nowego testu bo "stary" może mieć juz zwietrzałe odczynniki. Po pięciu miesiącach? Tak czy inaczej nie wiem jakie mam Mg. Trzeba kupić trzeci test. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Mnie się marzy coś na wzór małej hanki do magnezu i wapnia, sprawdzonego co dawało by miarodajny wynik. Są chyba na Wapno http://www.coralhous...i-fotometr-wapn na KH http://www.coralhous...r-alkalinity-kh itd. Przy pełnym ballingu Mg to chyba można już mniej dokładnym.. Edit : Wracając do tematu Salifert PO4 pokazywał mi "ledwo zabarwione" 0.03.. RS pokazuje 0.36 o_O Edytowane 21 Marca 2016 przez LTo (wyświetl historię edycji) Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 Jak chyba poprzestanę robić testy (mam komplet Saliferta), bo sobie zbiornik rozjadę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelced Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 Ca i kH są Hannki ale ta cena (+ koszt saszetek). Może kiedyś się szarpnę. Szkoda że nie ma jeszcze Mg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 Ca i kH są Hannki ale ta cena (+ koszt saszetek). Może kiedyś się szarpnę. Szkoda że nie ma jeszcze Mg. http://hannainst.com/ eh.. Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 Swoją drogą na stronie hanny mają super cenę za te fotometry w porównaniu ze sklepami z morszczyzną. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helio54 Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 No proszę Trzeba więc szukać na stronie producenta bo "mała hanka" na mg jednak jest. Dlaczego więc żaden ze sklepów z morszczyzną w kraju nie ma tego w ofercie ? Na ca widzę już jest ale podobno "niedokładny". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PiotrekS Zgłoś Napisano 21 Marca 2016 @helio54, Ten test Mg nie jest dedykowany do morskiego. Poza tym mierzy twardość, a nie poziom Mg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach