BIOŁY833 Zgłoś Napisano 22 Marca 2016 Problem z capnella utrata tkanki , wszystkie korale ok a tego rodzaju leci drzewko za drzewkiem . Od miesiąca zbijam NO3 i PO4 bakterie + pożywka i phosguard w filtrze . testy beda dopiero na jutro . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adela Zgłoś Napisano 22 Marca 2016 Trochę dla mnie to dziwne "Od miesiąca zbijam NO3 i PO4 ... testy będą dopiero na jutro". Na jakiej więc podstawie zbijasz parametry, których nie znasz? Pozdrawiam Aneta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 22 Marca 2016 Cappella to dziwne zwierzę u mnie raz jedna zaczęła padać puściła dwie szczepki które wyrosły pod nią one pięknie rosną do dziś A ona padła niech ktoś to wytłumaczy hehe Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) Po co na siłę walczysz z czymś co kompletnie nie szkodzi tym koralom? Capnelli nie szkodzi wysokie NO2 i PO4... Jeśli miał byś nawet NO3 = 50 mg/l i PO4 = 1 mg/l to temu koralowi to by nie zaszkodziło... Używasz do tego drogich środków, które wcale nie są ci potrzebne... Pewnie wrzuciłeś za dużo adsorbentu fosforanów i zbyt szybko spadły ci fosforany a w dodatku usunąłeś z wody za pomocą tego sorbentu mikroelementy. Przyczyną mogło być też to ze nalałeś za dużo pożywki dla bakterii. Rozwinęło ci się w akwarium za dużo bakterii które zużywają tlen... Edytowane 22 Marca 2016 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BIOŁY833 Zgłoś Napisano 22 Marca 2016 walczyłem z NO3 i PO4 ponieważ wywaliło mi glonem na skale i piachu oraz rhodactisy sie rozpuściły , hystrix i pocipora straciły tkanke. Zbadałem wode w sklepie wyszło NO3 ok 50 i PO4 przy górnej granicy , podobno akwa przekarmione suchym pokarmem i brak odpieniacza .Lałem bakterie przez ten czas i nic sie z koralami nie działo , glon powoli ustępował . Moje pytanie jeśli przedawkowałem pożywkę dla bakteri to co teraz przestać lać i odczekać jakiś czas czy zrobić podmianke wody ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach