Skocz do zawartości
siwus92222

Krewetka czyszcząca a korale miekie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam 30l i posiadam tam w/w krewecie jest strasznie nieostrożna jeśli chodzi o korale jeszcze nie mialem w baniaku takiego momentu gdzie zaobserwowałem zeby wszystko było otwarte. Ponieważ zawsze przejdzie i coś mi zamknie . Jak reaguja na to korale spowalnia to ich wzrost ? Jest to bardzo niekorzystne dla życia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie zauważyłem żeby miało to jakiś negatywny wpływ na korale, po prostu na chwilę koral strzeli focha i tyle. Po paru minutach powinien się napompować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No niestety, "kto ma pszczoły ten ma miód..." A kto ma krewetki- musi się liczyć że będzie łazić wszędzie i drażnić korale. Ja też mam lysmata amboinensis i 3x Sexy shrimps. Łażą, drażnią, ale taki ich urok. Koral- owszem przymknie się na chwilę, potem napompuje. Nie zauważyłem żeby to miało jakiś wpływ na ich rozwój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki koledzy za odpowiedz :) Następne pytanie :) przewróciła mi się euphylia i zoa się zamknęły można je spisać na straty czy jeszcze są szanse na otwarcie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mając w 120 litrach dwie naprawdę duże sztuki czyszczących też nie widziałem negatywnych skutków. Aż do momentu kiedy krewetki odeszły na wieczną rafę. Blasto zaczęła mnożyć się jak szalona, zoa też odżyły. Po prostu krewetki wybierały im papu z mordek.

f5bbb6b31b93a038f9571a95b4ac476eu1061a932.png

http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/

Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4

Nowy zbiornik:

http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje pytanie podobne dotyczy ślimaka porcelanki wlazł mi na zoe i optymistyczna wersja pozamykała się i zmalala, ale wygląda jakby ja ponadgryzał.

Czy to możliwe ? Miał ktoś tak,bo nikt mnie nie ostrzegał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Witam serdecznie mam 30l i posiadam tam w/w krewecie jest strasznie nieostrożna jeśli chodzi o korale jeszcze nie mialem w baniaku takiego momentu gdzie zaobserwowałem zeby wszystko było otwarte. Ponieważ zawsze przejdzie i coś mi zamknie . Jak reaguja na to korale spowalnia to ich wzrost ? Jest to bardzo niekorzystne dla życia ?

Trzymasz krewetkę Lysmata amboinensis w 30 litrowym zbiorniku? Przecież dorosła L.amboinensis ledwo się w nim mieści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.