Skocz do zawartości
Marius

Co sadzicie o mojej cyrkulacji

Rekomendowane odpowiedzi

Kazdy baniak trzeba traktowac indywidualnie wiec posylam szkic sowjego do przedyskutowania.

Mam pompy cyrkulacyjne ustawione w punktach A i F z tym ze w punkcie C piach z dna zostal wydmuchany a w F nie jest nawet tkniety chociaz widac ze woda tam sie rusza gdyz jest tam xenia i nawet ladnie faluje.

32433f19f1377d3f.gif

Uprzejmie prosze o podanie swoich propozycji na cyrkulacje u mnie w baniaku, prosze tez uzasadnic swoj wybor.

PS

w punkcie D wraca woda z sumpa.

-------------------------------------------------------

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba przeniosl bym pompe z punktu A na C ewentualnie B.

Albo pompe z punktu F na punkt D i skierowal pod katem na przednia szybe i to samo zrobil z pompa A. Jednak ustawienie cyrkulacji to troche eksperymentalna sprawa i zalezy duzo od ulozenia skaly.

Akwarium 120 x 65 x 60 | Sump 80 x 50 x 40 | 2 x Reef Flare Pro M | UltraReef Akula UKS 200 | 2 x Tunze 6055 | ATB Airstar 5000

ClariSea 5000 | Węgiel | UVC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ostatnia fotka mojego baniaka Cala skala lezy na tylnej czesci

normal_IMG_2072.JPG

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marius a widzisz, że Twoja cyrkulacja źle funkcjonuje? IMHO ja bym ustawił jak masz teraz. Czy coś złego Ci się dziej? POZDRAWIAM

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze w miejscu zaznaczonym literka F nie ma wystarczajacej cyrkulacji wody i chyba przeniose pompe cyrkulacyjna z A do punktu B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeżeli xenia ładnie faluje w punkcie F tak jak napisałeś to nie masz "martwej" strefy.

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie walcze z tym problemem http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=8812&n=last#bottom i wlasnie tam piasek jest nie tkniety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@marius: mam w tej chwili taki sam uklad pomp jak Ty narysowałes i taką sama obserwację ,że w okolicach DEF jest najsłabsza cyrkulacja. w p-cie C tez widze silny ruch wody. chyba nawet uklad skaly mamy podobny. a co do problemów - czytaj ten drugi wątek.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Marius.

Moja propozycja jest podobna do propozycji Arcadio. W moim akwa mam pompy w punktach A i E skierowane "po przekatnej". Raz dziennie wylaczam kazda z nich na jakas godzinke zeby ta co pracuje wydmuchala "badziewie" po przekatnej. Gdy pracuja razem to powstaja zawirowania w srodku akwa i sily ruch powierzchni wody.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.