1 godzinę temu, Nalesnick napisał:Akwarium śliczne. Najbardziej imponuje mi, że Imperator taki grzeczny wśród tych tęczowych korali.
Fakt, że nie ma miękasów czy za dużo LPSów ale i tak zadziwia jego dobre zachowanie.
Trochę mnie tylko dręczy i nie moge sie powstrzymać - skąd pomysł na określenie swojego akwa jako "low tech"?
Myslę, że nie jeden prowadzący akwarium na "low tech" chyba czuje się obrażony.
To niby jego akwa, bez reaktorów, bez filtrów na samych odpieniaczach czy z refugium to co to niby jest? super low low tech?
![]()
Tu jedyna rzecz której nie ma w zestawie High Tech to odpieniacz.
Definicja Low-tech, bardziej tyczy się zbiornika słodkowodnego, gdzie jest więcej przestrzeni do takich manewrów. Jeżeli myślimy stricte o morskim, to ta sztuka w naszej strefie klimatycznej jest niemożliwa do osiągnięcia, trzeba byłoby np. podłączyć bajpas do morza. Dlatego sądzę, że nikt się nie powinien obrazić ;)
Przyjmijmy jednak że Low-tech w naszym przypadku opiera się na minimalizmie sprzętu i nakładu pracy, gdzie za filtrację w 100% odpowiedzialna jest dobrze rozwinięta biologia, która jest w stanie lepiej uporać się z nieczystościami, niż najdroższy odpieniacz bialek, absorbent itp. Gdzie suplementacja jak najbardziej będzie zbliżona do naturalnej (CAreaktor)
Niestety, światła i cyrkulacji nie przeskoczymy, tego się nie da ograniczyć lub obejść, tak samo suplementacji mikro-makro, twarde korale tym bardziej te bardziej wymagające, nie znoszą kompromisów, i niektóre czynniki muszą być utrzymane na odpowiednim poziomie.
Imperator - Spokojna rybcia, ale niestety killer wszystkiego co się pompuje, rurówek, aiptasi, gąbek, nawet wieloszczety i wężowidła wyciąga z ukrycia, ale to jedna z moich ulubionych rybek, która przyjmuje pokarm z ręki, i najbardziej cieszy się na mój widok
21 godzin temu, katani napisał:Wczoraj miałem przyjemność obejrzeć akwarium Rafała. niestety była to krótka wizyta, niespełna 30 minut między innymi aktywnościami w okolicy. Obiecuję poprawę i następnym razem zarezerwuję więcej czasu. Może do tego czasu żona przekona się do słonej wody. i oczywiście następnym razem nie zapomnę o kajecie i długopisie do robienia notatek.
Ja też dziękuje za wizytę, szkoda że tak krótko, nawet kawy nie było czasu wypić.. ale mam nadzieję że następnym razem zawitasz na dłużej
Teraz, nemether napisał:Wspaniałe korale i kolory
świecisz tylko T5?
Tak, samo T5