Skocz do zawartości
fkn

Głośny dźwięk z filtra RO

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z moim filtrem RO. Od momentu podłączenia go do automatycznej dolewki, gdzie woda uzupełniana jest bezpośrednio z filtra przez dolewkę pływakową, podczas każdego napełnienia filtr wydaje nieprzyjemnie głośni dźwięk. Co może być przyczyną? Dźwięk zarejestrowałem na krótkim filmie. Z góry dzięki za pomoc.

https://vimeo.com/161688771

Edytowane przez fkn (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja po włączeniu filtra po membranie mam b wysoki TDS który spada po kilkunastu - kilkudziesięciu sekundach. Dlatego nie preferuję dolewki bezpośrednio z filtra , Wolę spuścić trochę wody i przełączam dopiero na żywicę.

To normalne- membrana to błona półprzepuszczalan, jak nie pracuje to jony swobodnie przepływają w dwie strony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja po włączeniu filtra po membranie mam b wysoki TDS który spada po kilkunastu - kilkudziesięciu sekundach. Dlatego nie preferuję dolewki bezpośrednio z filtra , Wolę spuścić trochę wody i przełączam dopiero na żywicę.

To normalne- membrana to błona półprzepuszczalan, jak nie pracuje to jony swobodnie przepływają w dwie strony

Boska odpowiedź - najważniejsze, że na temat ;):whistle:

@fkn - sprawdź zawór czterodrożny, czy to hałasy nie od niego... Ewentualnie zawór na pływaku. Wsłuchaj się.

b502e8795b83189a88ee0374fc0240f2u929a809.png

Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopellets
TM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pływaki jest cicho, jest w innym pokoju :), zawór to ta kostka z czterema wyjściami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yhm, yhm.

IMHO, taki dźwięk wydaje zawór czterodrożny, albo otwierający się zawór dolewki pływakowej. Chodzi o to, że przy bardzo małym otwarciu zaworu, wysokie ciśnienie na szczelinie zaworu powoduje powstanie "stroika". Jak zawór się otworzy / zamknie do końca, dźwięk znika.

Adam, w pewnym sensie masz rację. Rzeczywiście, stojąca woda w membranie wyrównuje stężenia substancji po obu stronach membrany, dlatego pierwsza porcja wody RO może mieć TDS prawie jak woda zasilająca. Objętość tej zanieczyszczonej wody będzie taka jak objętość membrany, maksymalnie objętość tego co zostało pomiędzy obudową i membraną (myślę że rozumiesz co mam na myśli).

W takim przypadku, ale przy założeniu że dolewki są małe (właśnie objętości tej samej co rzeczona objętość), może być że dolewa się cały czas "brudną" wodę.

Pewnym wyjściem z tej sytuacji może być zbiornik przeponowy na wodę RO. U mnie zawór czterodrożny otwiera zasilanie (rozpoczyna produkcję wody), jak utoczę ze zbiornika ze 3-4 litry. Tak więc, przez większość czasu dolewam wodę ze zbiornika, a nie "z membrany".

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozwiązaniem byłoby zamontowanie zbiornika? Z tym, że jeden zbiornik już mam, ponieważ wykorzystuję wodę do celów spożywczych, rak więc nie wiem za bardzo jak miałoby wyglądać zamontowanie klejonego zbiornika?!? Proszę o ewentualne sugestie.

Posiadam filtr, taki jak na poniższym schemacie, dodatkowo podłączony DI

3880a97679b5d73f122dbff37e399d91.jpg8f8c28c0ce1bd52cfc886788d2172c40.jpg

Edytowane przez fkn (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ok, tylko przerob trochę układ filtrow. Zrob tak, aby RO do akwarium pomijała AICRO, a do picia zeby szla przez wszystkie 3 liniowe. Do akwarium nie jest ci potrzebna woda "szlifowana" węglem, tym bardziej, ze mogą się z tego węgla uwalniac fosforany.

Dzwięk jest spowodowany zaworem czterodrożnym, tak ma być. Ze zbiornikem nic nie zmieniaj. O zbiorniku pisalem tylko w aspekcie porcji brudnej wody.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boska Odpowiedź, dzieki Gregoryq. Chodziło mi bardziej o to że lepiej postawić baniak 20 litrów plastkiowy obok czystej wody RODi niż dolewać cały czas brudną o TDS równą prawie kranowej. Też sie zastanawiałem nad rozwiązaniem takim , ale zrezygnowałem. u mnie przy ok 500 l dolewka ta starcza na ponad 2 tyg. To tak z własnej praktyki dzielę się swoimi spostrzeżeniami. Oczywiście każdy ma własna głowe i własny sposób bycia i życia i szanuję to . Teraz wogóle w sumpie zrobiłbym dodatkowy zbiornik na czysta wodę do dolewki któy bym uzupełniał, ale to po "ptakach" . może komuś się przyda moje przemyślenei . Pozdrawiam. Boski Hym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam filtr wogóle rozdzielony na trzy - po membranie mam TDS - pilnuje wyniku co daj mi obraz stanu wody i memrany- później rodzielam na trzy - jedna demineralizowana woda do żelazka, druga idzie na żywicę do akwarium; a trzecia na filtr weglowy liniowy , mineralizoator i do picia. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik też masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.