Skocz do zawartości
Sqesta45

Prosze o pomoc.Wysoki mg i ca

Rekomendowane odpowiedzi

Mam akwa 110 l w obiegu kilka miekkich i lps .Stosuje sol Blue treasure reef cristal.

Przez to ze moj salimetr zanizal wyniki praktycznie od startu baniaka mialem przesolona wode o jakies 5 kresek czyli 1.029 -30 .czyli jakies 4 miesiace.ogolnie wszystko mi zyje bezkregowce miellie i ryby xenia rosnie a u innch znikome przyrosty np. zoa mialem 2 grzybki to teraz mam 3 :) wydaje mi sie ze licho. ale ok.

Gdy zajazylem ze salimetr oszukiwal sypalem tyle ile zaleca producent.

pomiar mg 1900 ca jakies 700. zrobilem juz 2 podmiany po 10 l na dobrej ilosci soli mg stoi ca mam juz 500 .Zauwazylem ze kh mi w ciagu tygodnia spada z 8 po podmianie do 5-6

.0d tygodnia zaczolem lac sode i podnosze do 8 i staram sie utrzymywac.

Co moge zrobic zeby ogarnac te parametry? robic podmiany? czy nie ?czy tylko uzupelniac np ca jak spadnie .mam prochy do ballinga ale niestosowalem jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rob podmiany regularnie aż parametry spadną do właściwych poziomów potem wyrównaj buforami (ja używam Aquaforestowych Ca+/Mg+/Kh+), jeśli nie masz sps tylko miękkie i lpsy to po ustabilizowaniu same podmiany powinny ci utrzymać właściwy poziom. No i testuj wodę co by tego dopilnować. Do zasolenia polecam zainwestować w refraktometr, dobrze skalibrowany bardzo ułatwia życie :)

ff37c322e831cc203da4ccb0e5154311u1046a915.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że masz mocno przesolony zbiornik, skąd ten duzy spadek KH, w ciągu tygodnia z 8 na 5-6? Z tego co piszesz nie masz lasu sps-ów, coś chyba źle mierzysz. Zmień sól na uboższą i rób na niej podmiany aż wszystko się ustabilizuje i nie dodawaj nic innego.

Edytowane przez Przemek78 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.