Skocz do zawartości
jacol3500

Moje pierwsze słone szkiełko. (40l)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Na wstępie chciałbym serdecznie wszystkich powitać jako, że to mój pierwszy post na forum.

W związku z przeprowadzką, przymierzam się do postawienia mojego pierwszego morskiego baniaczka.

Planowane wymiary dł. 47cm szer, 29cm i wys. 30cm. Szkiełko nie powala rozmiarem, ale plan był taki aby mieściło się idealnie na półce na regale.

Jako, że litraż niewielki chciałbym zrobić sump, tu pytanie pojemność 20l wystarczy? Miał by się w nim znajdować jakiś odpieniacz diy (posiadam drukarkę 3d tak, że coś sobie wydrukuję) do tego siporax jako że planuje max 3kg żywej skały. Dolewka będzie grawitacyjna więc komora dolewki w sumpie odpada.

Nie chcę bawić się w wiercenie szkła, więc planuję zrobić pudełko przelewowe.Nie wiem czy je wydrukować czy lepiej skleić z plexi przezroczystej, ( w drukowanym nie będę widział czy się zapowietrza).

Cyrkulację oprę na JVP -110, obieg to atman AT-302 lub Hydor Pico Evolution 400.

Mam do was pytanie co do oświetlenia. Jako obsadę planuję wyłącznie miękkie do tego ekipa czyszcząca plus błazenek. Nie chce bawić się w lampy ze sterownikami itd, to ma być akwarium budżetowe chcę na nim sprawdzić swoje umiejętności i jeśli mnie wciągnie w niedługim czasie postawie większe. Jako oświetlenie chce użyć chip ledów i teraz pytanie czy http://allegro.pl/dioda-led-10w-cob-20000-25000k-45mil-026g-i6129430561.html jeśli zastosuję dwie takie diody bez domieszki diod niebieskich światło będzie odpowiednie? Na zdjęciach temperatura 20000k-25000k ładnie wpada w niebieski. Jeśli nie to kupię takie coś http://allegro.pl/dioda-led-10w-biala-niebieska-3-6-do-akwarium-374b-i6117991383.html myślę, że dwie sztuki w zupełności wystarczą.

Kolejne pytanie, czy jest sens kupowania np. http://allegro.pl/halogen-lampa-naswietlacz-led-reflektor-10w-f-vat-i6105217419.html takiego naświetlacza i wymiany w nim diody na te które podałem? Tzn. ciekaw jestem czy prąd będzie się zgadzał...

Na razie to wszystko z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam was serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy tak małym akwarium nie szalałbym z 10W modułami bo po co, na wysokości 30 cm z powodzeniem można zastosować powerledy 1W, kwestia doboru widma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem już diody na dniach powinny dotrzeć liczę, że 20w na 40 litrów wystarczy. Akwarium i sump już skleiłem, wydrukowałem pudełko przelewowe i zmontowałem hydraulikę. Jutro dostanę paczkę a w niej atmana at 303 jako obieg, atmana 202 do odpieniacza i jvp do cyrkulacji. Jeśli wszystko dobrze pójdzie w piątek zaleje mój mały słoiczek. Zastanawiam się nad wymiarami odpieniacza, ktoś coś poradzi? Mam też pewne obawy co do pudełka tzn. boję się, że jest za małe ale to się okaże jutro po uruchomieniu pompy. W razie czego będą drukował większe albo pobawię się w rurki przelewowe w końcu litraż nie jest jakiś olbrzymi.

Po zalaniu wrzucę jakieś fotki :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium wczoraj zostało zalane :) W środku jest już żywa skała z Erybki. Przez pół nocy siedzialem z latarką i czekałem, aż wyjdzie z niej jakieś życie i... nic. Nawet jednego wieloszczeta czy innego robaka :/ trochę się zawiodlem... może ma ktoś nadmiar żyjątek typu małe wieloszczety, wężowidla czy inne stworzonka wyjadające resztki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wytrwałości życzę. Ja też kiedyś startowałem z 30l szklanką... po 2 miesiącach już zalałem 85l akwarium. Im mniejsze akwarium tym trudniej utrzymać stabilne parametry ale nie zniechęcaj się :) Widziałem śliczne picorafki po 25-50l. Jak się bardzo chce to się wszystko da.

Czy jakieś życie wyszło już ze skały??

Jaką planujesz obsadę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym zyciem to spokojnie. U mnie cokolwiek wylazlo z zywej skaly dopiero po okolo 2 tyg. A byly to krab pustelnik, chitynowiec, wieloszczet. Slimak stomatella czy jakos tak.

Powodzonka.

Białostocka Solniczka 112 L + 40 L Sump

http://nano-reef.pl/index.php?/topic/84690-Bia%C5%82ostocka-Solniczka-112-L-%2B-40-L-Sump

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.