piotrp1973 Zgłoś Napisano 2 Czerwca 2016 To znaczy że idzie ku dobremu Myślę,że tak:) za 2 tygodnie planuję kupić parę szczepek:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz19 Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2016 Tylko delikatnie , bo prawidziwe plagi to się zaczną, a szkoda korali. Chociaż cie rozumiem , sam nie mogłem się doczekać i też kupowałem.Błazny wpuściłem po 2 miesiącach i mają się dobrze. Natomiast korale ucierpiały szczególnie zoa i szczepki twardych(zarosły je glony po pól roku od zalania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Ja z żywą skałą i wodą ze starego zbiornika już po 2 tygodniach dałem pierwsze korale. Minął miesiąc i ani grama glonu a korale zwiększyły swoją objętość. Zapomniałem dodać że żadnych testów nie robiłem do dnia dzisiejszego... Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Czerwca 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) U siebie też się cieszę że w miarę udaje mi się unikać glonów. Trzeba mieć świadomość, że i tak kiedyś plaga wystąpi. Jeśli będę o tym myślał w ten sposób to może skutki nie będą opłakane. Przy podejściu "u mnie na pewno nie będzie" średnio to widzę Mam sporo na sumieniu bo korali trochę nawrzucałem, ale na ryby przyjdzie czas, nawet jeszcze nie myślę. Może jakaś jedna sprzątająca, reszta jak zbiornik stanie na nogi tzn po pół roku. Wysłane z galaktyki S4 Edytowane 3 Czerwca 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 3 Czerwca 2016 U siebie też się cieszę że w miarę udaje mi się unikać glonów. Trzeba mieć świadomość, że i tak kiedyś plaga wystąpi. Jeśli będę o tym myślał w ten sposób to może skutki nie będą opłakane. Przy podejściu "u mnie na pewno nie będzie" średnio to widzę Mam sporo na sumieniu bo korali trochę nawrzucałem, ale na ryby przyjdzie czas, nawet jeszcze nie myślę. Może jakaś jedna sprzątająca, reszta jak zbiornik stanie na nogi tzn po pół roku. Wysłane z galaktyki S4 Jeszcze o takim akwa nie slyszalem, zeby byly same korale bez ani jednej rybki.... Co Ty tam masz nawrzucane i jak dlugo juz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) nie że nie będzie nigdy po prostu nie to jest priorytetem. Jaram się koralami, ryby to na razie niepotrzebny dodatek. Akwa stoi dwa miesiące, jakoś się kręci. Chciałbym zacząć już je karmić bo trochę widać po kolorach, że przydała by się jakaś suplementacja, ale boję się wachnięć parametrów na świeżym zbiorniku. Zatem ostatnie co zrobię to wypuszczę tam jeszcze ryby co jak pisałem nastąpi, jednak dopiero wtedy jak system dojrzeje na tyle, żeby przyjąć dodatkowe obciążenie. Mam jeszcze trzy akwaria tyle że słodkie, rybek w nich dość Nie wiem jak wrzucić linka do mojego tematu bo jestem na tapatalku, ale akwa nazywa się "słone coś" w dziale do 250l, zapraszam bo mam sporo dylematów Jednak się udało http://nano-reef.pl/index.php?/topic/84351-Słone-"Coś" Wysłane z galaktyki S4 Edytowane 4 Czerwca 2016 przez big daddy (wyświetl historię edycji) Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Creol Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Chciałbym zacząć już je karmić bo trochę widać po kolorach, że przydała by się jakaś suplementacja, ale boję się wachnięć parametrów na świeżym zbiorniku. Zatem ostatnie co zrobię to wypuszczę tam jeszcze ryby co jak pisałem nastąpi, jednak dopiero wtedy jak system dojrzeje na tyle, żeby przyjąć dodatkowe obciążenie. Mam jeszcze trzy akwaria tyle że słodkie, rybek w nich dość Wysłane z galaktyki S4 edit: lepiej nie pisac o takiej porze ( i tym b na kilku forach). Myslalem o jednym watku, a pisalem na drugi. Miekasy nie sa wymagajace, wiec mozesz je trzymac i bez ryb. Ale tak czy owak bez ryby to jakies martwe mi sie wydaje akwa. Ja sie na nocnego marka nie nadaje jednak Tak ogolnie zapomnij te wypociny moje Dobranoc Edytowane 4 Czerwca 2016 przez Creol (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2016 A to mi dałeś do myślenia... W takim razie będę szukał w tym kierunku informacji. Również EOT. PS. Pozdrawiam nocnych marków Wysłane z galaktyki S4 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Witam. Minęły 3 miesiące od zalania mojego 60 litrowego Dennerle. Wprowadziłem już jakiś czas temu życie, nie zapeszając wszystko ma się dobrze, oprócz rurówki która zdecydowała się wyjść i została zjedzona przez kraba lub krewetkę. Dojrzewanie u mnie przebiegało bardzo delikatnie, nie mam odpieniacza białek. Działa tylko filtr z zestawu Dennerle. Spróbuję zamieścić jakieś fotki ale nie wiem czemu mam z tym problem, please o pomoc jak to zrobić , może są w zbyt dużym rozmiarze? Pozdrawiam Dnia 15.07.2016 o 11:52, piotrp1973 napisał: Witam. Minęły 3 miesiące od zalania mojego 60 litrowego Dennerle. Wprowadziłem już jakiś czas temu życie, nie zapeszając wszystko ma się dobrze, oprócz rurówki która zdecydowała się wyjść i została zjedzona przez kraba lub krewetkę. Dojrzewanie u mnie przebiegało bardzo delikatnie, nie mam odpieniacza białek. Działa tylko filtr z zestawu Dennerle. Spróbuję zamieścić jakieś fotki ale nie wiem czemu mam z tym problem, please o pomoc jak to zrobić , może są w zbyt dużym rozmiarze? Pozdrawiam Udało się , choć mocno pomniejszyłem i straciły troszkę na jakości, nie oddają kolorów jakie są w rzeczywistości. Pozdrawiam Edytowane 17 Grudnia 2017 przez piotrp1973 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2016 kupiłem 2 błazenki i niestety jednego znalazłem rano na podłodze:( choć mam szklaną pokrywę ,jednak 1cm szpara jej wystarczyła. Jakieś sugestie jak zabezpieczyć na przyszłość? dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2016 kupiłem 2 błazenki i niestety jednego znalazłem rano na podłodze:( choć mam szklaną pokrywę ,jednak 1cm szpara jej wystarczyła. Jakieś sugestie jak zabezpieczyć na przyszłość? dziekuje Nocne oświetlenie. Często pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2016 Nocne oświetlenie. Często pomaga. Własnie słyszłem.. mam zaprogramowaną lampę fabrycznie i o 23 wyłącza się oświetlenie, spróbuje przeprogramować. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2016 Albo regulowany zasilacz antenowy http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=zasilacz+antenowy+regulowany&bmatch=lm_v4_hou_sqm_sw-ele-1-1-0819 i kawałek niebieskiej taśmy led lub niebieska led z auta http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=%C5%BCar%C3%B3wka+led+niebieska&bmatch=base-relevance-w2-hou-1-1-0812 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek66 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2016 Albo regulowany zasilacz antenowy http://allegro.pl/li...sw-ele-1-1-0819 i kawałek niebieskiej taśmy led lub niebieska led z auta http://allegro.pl/li...w2-hou-1-1-0812 a jak to spiąć razem? A co do dojrzewania, to u mnie już trwa rok i widać, że się kończą plagi Cytuj http://nano-reef.pl/...-za-nowe-450-l/ http://nano-reef.pl/...-mini-akwarium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2016 Ja kupiłem kawałek paska led (3 sztuki) plus do tego zasilacz za 12 złotych w tym samym sklepie. Koszt- 13 PLN. Działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrp1973 Zgłoś Napisano 6 Września 2016 Kupiłem 2-go błazenka i jakoś się lepiej "dogadują" ten który w pierwszej dobie wyskoczył z akwarium mimo pokrywy nie był chyba dobrze tolerowany przez większego. Teraz są tej samej wielkości i widzę ,że czują "miętę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach