Skocz do zawartości
PanMandaryn

A.nigricans Vs Ch.rostratus

Rekomendowane odpowiedzi

Wstyd się przyznać, ale uległem pokusie i popełniłem dość podstawowy błąd. Do akwa, w którym pływał od kilku tygodni pokolec wpuściłem chelmona. Od razu po wpuszczeniu pokolec zaczął bronić swojego terenu i ciągle gania chelmona.

jak na razie, by obniżyć nieco agresje, przy jednej ścianie akwa postawiłem lusterko. Teraz pokolec atakuje chelmona oraz własne odbicie (na zmiane).

Co można jeszcze zrobić? Wyłowić pokolca i przenieśc go do kwarantanny? Może całkowicie zmienić wystrój w akwa?

Może ktoś zna jeszcze jakieś metody?

z góry dzięki za wszelkie rady.

Pozdrawiam

PM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zostawiłbym ich na 3-4 dni i obesrwowałał czy pokolec da spobie spokój. Jeżeli po 3-4 dnich walki nie ustąpią a chelmon będzie wystraszony i obolały to niestety wyłowić......

Ale 3-4 dni musisz im dac. Na zapoznanie :(

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłbym tak jak radzi mario-sz. Jak wpuszczałem nowe rybki do swojego akawarium stare zawsze je ganiały . Trwało to 2-3 dni. Nawet gdy wpusciłem ponownie wargatka który wskoczył do komina i był w nim 2 dni to mimo że był starym mieszkancem akwarium inny wargatek 2 dni dawał mu zdrowy wycisk zanim się uspokoił.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie poczekam te kilka dni.. jednak zastanawiam się już jak złapac tego pokolca. Metoda z siatką raczej nie zadziała. Czy ktos może zna jakieś skuteczne metody łapania ryb w akwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem to samo ganial go tydzien i przestal. Teraz po miesiacu od czasu do czasu go postraszy ale nic groznego mu nie robi.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz go sprobowac do przezroczystej butelki 5litrowej jeszcze postarac sie zlowic w czasie karmienia :-) Ale to teraz mi przyszedl taki pomysl.

Wylowienie pokolca do sumpa na kilka dni dalo by za pewne dobre rezultaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Naso strasznie ganiał Chelmona, ale po dwóch tygodniach dał mu spokój, i teraz jak dwa stare kumple.

Nie ukrywam że Chelmona to strasznie stresowało i był przez te dwa tygodnie opsypany kropkami.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie chelmon siedzi za skałkami i nie wypływa. Tak go pokolec zestresował:( Jednak gdy od czasu do czasu na chwilke wypłynie to pokolec go juz tak strasznie nie gania jak na początku.

Cóż trzeba poczekać.

Dzięki za wszystkie rady i sugestie

Pozdrawiam

PM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.