Skocz do zawartości
Przemo87

malowanie

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam takie pytanie w sobote chce pomalowac sciane obok akwarium i porobic pare poprawek czy to moze byc problem dla akwarium bo napewno bedzie sie unosil jakis smrud z farb czy gruntu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to być problem. Albo wyłączyłbym odpieniacz jesli ma to trwać krótko, albo wężyk za okno jeśli długo. W obu przypadkach warto zrobić przeciąg, dać też sporo węgla do akwa.

Z akwarystycznym pozdrowieniem ;)

Seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wężyk do tłumika z odpieniacza na zewnątrz

2. falowniki w dół - znaczy aby w tafle wody nie waliły - chodzi o to aby nie wtłaczały do wody powietrze

3. 2 x więcej węgla do akwa i po kilku dniach wywalić

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja malowałem 2 tygodnie temu na akwarium rzuciłem folię na czas malowania i odpieniacz walczyłem do rana następnego dnia, okno na noc otwarte. Żadnych zmian w akwarium nie zauważyłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeeee tam. Lakierowałem parkiety Domaluxem i żeby nie było, absolutnie nie wodnym. Poliuretanowy do parkietów sportowych, przed tym oczywiście jeszcze kapon. Zajzajer taki, że wejść się nie dało.

Jedyne co zrobiłem, to litr węgla na 1000l i wężyk z odpieniacza przez strop do piwnicy. W piwnicy też był smród, więc pewnie nic to nie dało, a jednak wszystko przeżyło.

Innym razem malowane było kilka klepek w innym pokoju, zupełnie inną farbą i... Może to był przypadek i związku nie było, ale za dwa dni zauważyłem, że w akwarium zniknął cały zooplankton, cały... Zagłodził się mandaryn i chelmon, ale już wszystko wraca do normy.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.