Skocz do zawartości
Misiol69

Obsada-pytanie do speców.........

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie mi pomóc w zaplanowaniu obsady 200 L baniaka (na dniach bedę zakładał).......tylko proszę o konkretne wypowiedzi a nie robienie sobie jaj z "zielonego":(

200L ,AquaBee up2000/1, Marea 2400i 3200,odpieniacz DIY,6x24W T5 , 30kg LR, Sarco,Clavularia, E.quadricor red,Sinularia,Salarias Fasciatus, ,Dascyllus melanurus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No włąsnie chce zacząć planować to obsadę wczesniej.......jedno co wiem to muszą być błazny...bo tego mi dzieciarnia nie podaruje!!:(

200L ,AquaBee up2000/1, Marea 2400i 3200,odpieniacz DIY,6x24W T5 , 30kg LR, Sarco,Clavularia, E.quadricor red,Sinularia,Salarias Fasciatus, ,Dascyllus melanurus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie. Napisz czy ma to byc rafa, czy akwarium tylko z rybami, plus ewentualnie ukwial i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No myslałem o baniaku bez twardych.....reszta jak napisał Lukasz.PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie w 200 litrach poszedłbym w kierunku mniejszych ryb a nie dużych np pokolców. Mniejsze sprawiają ze akwarium wydaje się większe. Oprócz błaznów można tam dołożyć jakiegoś wargatka : np zółty chrysus lub niebieski dimidatus ,salariasa lub esceniusa bicolor, gramę loretto , niedoceniane czesto kilka pterapogon kunderi by coś nam w toni pływało.Mozna dac coś z rodziny nemateleotris np magnifica lub decora.wybór małych rybek jest spory. Wszystko są to raczej spokojne rybki a zmieści się ich parę.Generalnie jak pisałem dałbym wiecej ale małe rybki .Super są antiasy ale nie wiem jakie stadko w 200 litrach by wyszło. Tylko ze wtedy było by dużo ryb o podobnej tonacji kolorystycznej chyba ze dało by

się czarne ocelarisy i do tego coś w stylu salariasa.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy da sie trzymać w takim baniaku 2 błazny , żółtka i Paracanthurus hepatus???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D, czyli w zasadzie juz zaplanowales:). co do 2 ostatnich twoich propozycji to na poaczatek (poki zoltek bedzie maly ), ja mysle , ze tak- tylko pokolce proponuje wposcic razem bo oba maja silne charakterki.

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak myśle , że na poczatku wpuszcze 2 błazny coby dzieciarnia miała radochę......a te 2 wariaty wpuszcze później razem........a jakaś babka ew. ślizg sie zmieści?:D bo żona znowu babkę i krewetkę chce.........i dogodź tu wszystkim jak "solniczka" tyko 200 L bedzie miała:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie mozesz dac 2 blazny, slizga,babke, krewetke i jeszcez pare innych malych ryb i bezkregowcow. Ac o do pokolcow to bym narazie nie dawal za male akwarium i za swierze.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o Tych pokolcach to mówie w dłuższej perspektywie........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam podobny baniak, narazie planuje parke pterapogon kauderni, amphiprion ocellaris, mandaryna wspanialego albo malowniczego, i... na poczatek wystarczy;) Jezeli wszystko bedzie ok bede chcial dodac pokolca.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Misiol69

osobiscie moje akwa ma 200l,w nim

hepatus ,zebrasoma ,mandaryn , 2 błazny, 1 turbo sporo korali miekkich a i jakaś caulastrea się znajdzie:)

a wzystko ma sie b. dobrze:)

Jeden minus to hepatys upododobal sobie xenię, na jakis czas mogę o niej zapomnieć:D

pozdrowienstwa

200l + sump, AM HQI150W AM16K, T5 2x39W AM Reef White, T8 Arcadia Marine Blue,

odpieniek Weipro przerobiony +p. 1500l/h, pompa obiegowa 3000l/h,

cyrkulacja mj1200l/h+2xPH402, mixer KM500, UV,PHmetr, osmoza AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.