Skocz do zawartości

Historia edycji

tommy80

tommy80

Zmiany, zmiany, zmiany...:robo:

Dawno nic nie pisałem. Czas najwyższym odnotować co nowego w zbiorniku.

Zatem zaczynając od obsady rybnej, powiększona została o samicę mandaryna wspaniałego. Pływają teraz w parze i są bardziej śmiałe. Wcześniej samotny samiec chował się w zakamarkach skały. Pozostałe ryby prowadzą harmonijne i rodzinne życie. Od czasu do czasu jak pokrzyczę na Hepatusa, który ogonem niechcący zetnie jakiegoś korala, to dostaje wysypki :P, która szybko mu mija. Codziennie wieczorem pół godziny przed zachodem słońca ryby szykują się do snu, ale największy ubaw mam właśnie ze wspomnianego gramoły, który zawsze płynie spać do swojej dziury w skale, która na jego nieszczęście nie rośnie wraz z jego wzrostem... :ouch:

Rafa koralowa przyrasta aż miło. Do zbiornika trafiło kilka szczepek Acropor (tych trudniejszych i tych łatwiejszych) oraz kilka korali twardych LPS. Rozpocząłem dbanie o parametry wody z użyciem odpowiednich mikroelementów z naciskiem na pierwiastki odpowiedzialne za wybarwienie twardych korali zielonych, czerwonych i fioletowych. Od jesieni parametry wody nie ulegały żadnym gwałtownym zmianom, które mogłyby mieć negatywny wpływ na faunę i florę morską. Od czasu do czasu na piasku wysypią jakieś glony. Spowodowane jest to zabiegami pielęgnacyjnymi podłoża. Od jesieni powstało mnóstwo szczepek, które po propagacji również szybko oblały podstawki i wypiękniały rozrastając się ku światłu. Większość rozjechała się w świat...

À propos światła, w tej kwestii zaszły największe zmiany. Od dłuższego czasu planowałem wymianę źródła oświetlenia. Coraz bardziej zauważalne "cienie" na rafie, których wcześniej nie dostrzegałem, przyspieszyły jedynie decyzję o zakupie nowego sprzętu. Mianowicie zbiornik wyposażony został chyba w najlepszą lampę jaką mogę zadedykować swoim podopiecznym - lampę ATI Sunpower 8x24W ze świetlówkami ATI. Dwie lampy Odyssea, które nie dawały już odpowiednio silnego światła (jest to oczywiście kwestia wymiany świetlówek), siłą rzeczy zostały zdemontowane, choć muszę przyznać, że mam do nich wielki sentyment (były niezawodne i ładnie wybarwiły korale twarde, szczególnie te, które zlokalizowane były bezpośrednio pod lampą 4x24 ze świetlówkami ATI). Z wymianą świetlówek zwlekałem do wymiany lampy. Teraz rozpocząłem okres testowy nowiutkiej lampy w trakcie którego zdecyduję czy dołożyć dotychczas używaną lampę Kessil czy też nie. Daję sobie na to maksymalnie dwa miesiące.

Poniżej kilka zdjęć zbiornika przed zmianą światła. W porównaniu do nowego światła jest miażdżąca różnica, ale tym pochwalę się przy następnej okazji... :thumbup:

Stan na 11.02.2018 r.

10835019_IMG_4535.JPG

10835020_IMG_4537.JPG

10835025_IMG_4544.JPG

10835026_IMG_4538.JPG

10835023_IMG_4542.JPG

10835027_IMG_4540.JPG

tommy80

tommy80

Zmiany, zmiany, zmiany...:robo:

Dawno nic nie pisałem. Czas najwyższym odnotować co nowego w zbiorniku.

Zatem zaczynając od obsady rybnej, powiększona została o samicę mandaryna wspaniałego. Pływają teraz w parze i są bardziej śmiałe. Wcześniej samotny samiec chował się w zakamarkach skały. Pozostałe ryby prowadzą harmonijne i rodzinne życie. Od czasu do czasu jak pokrzyczę na Hepatusa, który ogonem niechcący zetnie jakiegoś korala, to dostaje wysypki :P, która szybko mu mija. Codziennie wieczorem pół godziny przed zachodem słońca ryby szykują się do snu, ale największy ubaw mam właśnie ze wspomnianego gramoły, który zawsze płynie spać do swojej dziury w skale, która na jego nieszczęście nie rośnie wraz z jego wzrostem... :ouch:

Rafa koralowa przyrasta aż miło. Do zbiornika trafiło kilka szczepek Acropor (tych trudniejszych i tych łatwiejszych) oraz kilka korali twardych LPS. Rozpocząłem dbanie o parametry wody z użyciem odpowiednich mikroelementów z naciskiem na pierwiastki odpowiedzialne za wybarwienie twardych korali zielonych, czerwonych i fioletowych. Od jesieni parametry wody nie ulegały żadnym gwałtownym zmianom, które mogłyby mieć negatywny wpływ na faunę i florę morską. Od czasu do czasu na piasku wysypią jakieś glony. Spowodowane jest to zabiegami pielęgnacyjnymi podłoża. Od jesieni powstało mnóstwo szczepek, które po propagacji również szybko oblały podstawki i wypiękniały rozrastając się ku światłu. Większość rozjechała się w świat...

À

propos światła, w tej kwestii zaszły największe zmiany. Od dłuższego czasu planowałem wymianę źródła oświetlenia. Coraz bardziej zauważalne "cienie" na rafie, których wcześniej nie dostrzegałem, przyspieszyły jedynie decyzję o zakupie nowego sprzętu. Mianowicie zbiornik wyposażony został chyba w najlepszą lampę jaką mogę zadedykować swoim podopiecznym - lampę ATI Sunpower 8x24W ze świetlówkami ATI. Dwie lampy Odyssea, które nie dawały już odpowiednio silnego światła (jest to oczywiście kwestia wymiany świetlówek), siłą rzeczy zostały zdemontowane, choć muszę przyznać, że mam do nich wielki sentyment (były niezawodne i ładnie wybarwiły korale twarde, szczególnie te, które zlokalizowane były bezpośrednio pod lampą 4x24 ze świetlówkami ATI). Z wymianą świetlówek zwlekałem do wymiany lampy. Teraz rozpocząłem okres testowy nowiutkiej lampy w trakcie którego zdecyduję czy dołożyć dotychczas używaną lampę Kessil czy też nie. Daję sobie na to maksymalnie dwa miesiące.

Poniżej kilka zdjęć zbiornika przed zmianą światła. W porównaniu do nowego światła jest miażdżąca różnica, ale tym pochwalę się przy następnej okazji... :thumbup:

Stan na 11.02.2018 r.

10835019_IMG_4535.JPG

10835020_IMG_4537.JPG

10835025_IMG_4544.JPG

10835026_IMG_4538.JPG

10835023_IMG_4542.JPG

10835027_IMG_4540.JPG

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.