Skocz do zawartości
Norbix

Poerwsze zalanie z sumpem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,właśnie koń cze zalewać baniaczek ,zostało mi około 3cm do grzebyka (zalewam ro)deko wolno idzie,ale moje obawy są właśnie 3cm bliżej:) mianowicie czy mam czekać aż się przeleje przez grzebień i samo poleci do sumpa czy zalac już sumpa?zalewam zestaw redsea500,niestety ustawienie akwa jest takie ze nie mam dojścia do pokrętła spływu z tyłu,z przodu regulacje ma tylko spływ do odpieniacza,pompa red sea 9.5k l/h,czy grozi mi zalamie sąsiadów?29dc102bf02758e5c34f484a2ad638fb.jpg

Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Norbix (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak chcesz wyregulowac splyw ???? skoro nie masz dojscia do zaworu jesli pompa jest za mocna a wielkosc rurek za mala moze ci przelac gora. A po drugie kto zakalada akwarium bez dostepu do zaworu ??? lepiej zlej wode do pojemnikow i ustaw to tak zebys mial mozliwosc jakiejkolwiek kontroli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle nad założeniem zaworu z przodu,poki co pytam czym to grozi,narazie sump pusty jeszcze,na chlopski rozum jak bedzie szybko spływac a pompa nie obrobi sie to poziom zacznie rosnac w sumpke,a jak za maly splyw to przepompuje wode z sumpa do akwa i bedzie poziom sie podnosił w akwa,mysle ze te procesy mozna kontrolowac podczas zalewania,przeciez odrazu all woda z akwa nie poplynie do sumpa tylko tyle i bede dolewał wody?

Hmm 1.5 cm,mało danych:),zalałem 150l solanki z podmianki,reszta solanka na ro,bakterie wlałem juz wczoraj,po jakim czasie moge wsadzać pierwsze korale?

Akwa 500l -400 w obiegu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema czyli cale akwa już zalales solanka? Jak masz gdzie przetrzymać korale to poczekaj.

mobilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile? 2-3 dni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile? 2-3 dni?

Aż akwarium w miare dojrzeje i zamknie się cykl azotowy (żeby Ci ich amoniak nie zabił). Raczej to trwa tygodnie.

Co ze skałą i piaskiem? Na zdjęciu nie widać.

Odsyłam do działu dla początkujących.

78ab9bd8cd58d36d8098935dd266f474u777a1209.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lezy w miiskach z koralami;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale cyrkulację masz w tych miskach?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.