Perla1313 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2016 Mam pytanie chcialbym sie dowiedzic jak dlugo uzywac swiatla nad refugium (prolifera) tylko 24/7 czy mozna wylaczac na pare godzin. Dzieki Darek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2016 Ja swiecę 11 godz od 22 do 9 rano . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2016 Ja swiecę 11 godz od 22 do 9 rano . Witam. a jak u ciebie rosna wporzadku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2016 Mam małe refugium 25cm na 40 i glon spagetti świece 2 razy led 5w jedna 3000k druga 6000k ,Rośnie średnio ale w/g mnie spełnia swoje zadanie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2016 Naprzemiennie w stosunku do zbiornika glownego jeżeli jest polaczone Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 Mam małe refugium 25cm na 40 i glon spagetti świece 2 razy led 5w jedna 3000k druga 6000k ,Rośnie średnio ale w/g mnie spełnia swoje zadanie . To najwazniejsze ze spelnai zadanie. Dzieki Naprzemiennie w stosunku do zbiornika glownego jeżeli jest polaczone Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Tak jest polaczone. To znaczy jak swiatlo pali sie w glownym to w sumpie ciemno jezeli gasnie glowne to w sumpie sie pali czy tak to mam rozumiec.??? Dzieki Darek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 Dokładnie Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 Dokładnie Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 http://reefhub.pl/refugium-filtracja-biologiczna-cz-2/ "Należy unikać zostawania oświetlenia 24 godziny na dobę z dwóch powodów: fotosynteza przebiega najwydajniej w cyklu 16/8 (16 godzin oświetlenia i 8 godzin ciemności). Drugi powód ma znaczenie dla utrzymania optymalnego i stabilnego poziomu odczynu wody w zbiorniku. Podczas fotosyntezy rośliny pochłaniają z wody dwutlenek węgla, tym samym przyczyniając się do zwiększenia jej odczynu. Nocą sytuacja ma się dokładnie na odwrót, uwalniany dwutlenek węgla obniża pH wody. Oświetlając refugium nocą sprawiamy, że dobowe wahania odczynu wody są ograniczone do minimum." amen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 http://reefhub.pl/refugium-filtracja-biologiczna-cz-2/ "Należy unikać zostawania oświetlenia 24 godziny na dobę z dwóch powodów: fotosynteza przebiega najwydajniej w cyklu 16/8 (16 godzin oświetlenia i 8 godzin ciemności). Drugi powód ma znaczenie dla utrzymania optymalnego i stabilnego poziomu odczynu wody w zbiorniku. Podczas fotosyntezy rośliny pochłaniają z wody dwutlenek węgla, tym samym przyczyniając się do zwiększenia jej odczynu. Nocą sytuacja ma się dokładnie na odwrót, uwalniany dwutlenek węgla obniża pH wody. Oświetlając refugium nocą sprawiamy, że dobowe wahania odczynu wody są ograniczone do minimum." amen Dzieki za artykul. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lionfish Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2016 Oświetlenie filtra glonowego z Caulerpa 24/7 stosuje się aby uniknać okresowego, masowego wymierania tego glona. Cytuj Pozdrawiam, Piotr Moj blog: http://www.brightsidereef.blogspot.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach