Skocz do zawartości
Perla1313

swiatlo nad refugium 24/7

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie chcialbym sie dowiedzic

jak dlugo uzywac swiatla nad refugium (prolifera) tylko

24/7 czy mozna wylaczac na pare godzin.

Dzieki

Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swiecę 11 godz od 22 do 9 rano .

Witam.

a jak u ciebie rosna wporzadku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe refugium 25cm na 40 i glon spagetti świece 2 razy led 5w jedna 3000k druga 6000k ,Rośnie średnio ale w/g mnie spełnia swoje zadanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprzemiennie w stosunku do zbiornika glownego jeżeli jest polaczone

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe refugium 25cm na 40 i glon spagetti świece 2 razy led 5w jedna 3000k druga 6000k ,Rośnie średnio ale w/g mnie spełnia swoje zadanie .

To najwazniejsze ze spelnai zadanie.

Dzieki

Naprzemiennie w stosunku do zbiornika glownego jeżeli jest polaczone

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Tak jest polaczone.

To znaczy jak swiatlo pali sie w glownym to w sumpie ciemno jezeli gasnie glowne to w sumpie sie pali czy tak to mam rozumiec.???

Dzieki

Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

http://reefhub.pl/refugium-filtracja-biologiczna-cz-2/

"Należy unikać zostawania oświetlenia 24 godziny na dobę z dwóch powodów: fotosynteza przebiega najwydajniej w cyklu 16/8 (16 godzin oświetlenia i 8 godzin ciemności). Drugi powód ma znaczenie dla utrzymania optymalnego i stabilnego poziomu odczynu wody w zbiorniku. Podczas fotosyntezy rośliny pochłaniają z wody dwutlenek węgla, tym samym przyczyniając się do zwiększenia jej odczynu. Nocą sytuacja ma się dokładnie na odwrót, uwalniany dwutlenek węgla obniża pH wody. Oświetlając refugium nocą sprawiamy, że dobowe wahania odczynu wody są ograniczone do minimum."

amen :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://reefhub.pl/refugium-filtracja-biologiczna-cz-2/

"Należy unikać zostawania oświetlenia 24 godziny na dobę z dwóch powodów: fotosynteza przebiega najwydajniej w cyklu 16/8 (16 godzin oświetlenia i 8 godzin ciemności). Drugi powód ma znaczenie dla utrzymania optymalnego i stabilnego poziomu odczynu wody w zbiorniku. Podczas fotosyntezy rośliny pochłaniają z wody dwutlenek węgla, tym samym przyczyniając się do zwiększenia jej odczynu. Nocą sytuacja ma się dokładnie na odwrót, uwalniany dwutlenek węgla obniża pH wody. Oświetlając refugium nocą sprawiamy, że dobowe wahania odczynu wody są ograniczone do minimum."

amen :)

Dzieki za artykul.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.