Skocz do zawartości
kordla

Chyba coś nie tak z RO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ma pytanko. Całkiem przypadkowo wczoraj zmierzyłem PH wody z osmozy i okazało się że jest między 8,8-8,9.:D Podczas dolewki chciałem przepłukać elektrodę i ku mojemu zdziwieniu okazało się że jest bardzo wysokie PH

Komputer mam LAJONA i SERY z ciekawości pomierzyłem PH również komputerem sery i inną elektrodą i testy były bardzo zbliżone. Mam pytanie czy tak wysokie PH jest normalne czy coś jest nie tak :D Wcześniej czyli około tygodnia temu wymieniłem wkłady. Miernika TDS jeszcze nie mam ale jest zamówiony (a z naszą pocztą jak to z pocztą pewnie będzie szedł do mnie tydzień) :D no ale cóż w końcu dojdzie więc jak przyjdzie to zaraz sprawdzam co tam jest w wodzie. Czy to PH jest ok czy za wysokie

pozdrawiam. :D_o

500 Liter-ków + ze 100L wody w sump-ie aaaaaaa i graciarstwa trochu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to dopiero szok

jedno jest pewne do pralki i zmywarki koniecznie musisz sobie kupic kalgonit:)

poprostu maci strasznie twarda wode w wodociagu , cikawe co na to same wodociagiu mnie na ten przyklad ph wody po ro jest miedzy 6,8 a 7,4 takie wyniki najnizsze i najwyzsze jak dotad odnotowalem.

z jednej strony to i dobrze masz problem podbijania ph z glowy :D, wystarczy postawic tylko reaktor :D

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z uwagi na bardzo slaba przewodnosc elektryczna wody po RO, pomiary pH za pomoca elektrody sa mocno zafalszowane. Teoretycznie woda po RO powinna miec pH=7, czyli neutralne. Sprobuj pomiaru testem chemicznym.

"===""never change a winning team""!==="

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to super bardzo mnie te informacje uspokoiły bo myślałem że jest coś nie tak z moim RO dziękuje za info :D pozdrawiam.

ps. jutro z ciekawości sprawdzę testami chemicznymi tylko muszę kupić jeszcze raz dzięki.

500 Liter-ków + ze 100L wody w sump-ie aaaaaaa i graciarstwa trochu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.