Perla1313 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2016 wlasnie dzisiaj zapodalem colombo bede obserwowal? Mam nadzieje ze zejdzie raz na zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 2 Lipca 2016 Mnap zostaw nie dawaj drugiej dawki zniknie wsio, ale powoli zacznij uruchamiać odpieniacz postaw sobie stołek kolonodpieniacza i wylewaj Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnap86 Zgłoś Napisano 2 Lipca 2016 Odpieniacz caly czas chodzi (AM evo 1000). Zdjalem tylko kubek, obnizylem poziom wody do minimum i skrecilem pompe troche ponizej polowy, bo piana uciekala z sumpa Ale tak, to chodzi i wywala piane ponownie do sumpa. Na etykiecie pisza o napowietrzaniu, a, ze nie mam w poblizu nic takiego, to zostawilem body. Zobaczymy jutro co bedzie. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/79187-krakenowe-240l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Mnap zostaw nie dawaj drugiej dawki zniknie wsio, ale powoli zacznij uruchamiać odpieniacz postaw sobie stołek kolonodpieniacza i wylewaj Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka juz za pozno dalem cala dawke 20 kapsulek tyle co bylo trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 A ja sie podlacze pod temat. bo widze, ze sa tu ludzie, ktorzy maja doswiadczenie chemiclean. Za 2h minie 48 godzin od podania preparatu, jednak w niektorych miejscach zostaly drobinki cyjano. I nie wiem czy zrobic wg instrukcji, 20% podmiany i powtarzac kuracje? Cy moze zostawic to jeszcze na jeden dzien? Dodam, ze przez pierwsze 24h niewiele sie zmienilo i ubylo, ale w ostatnie 16h zniknelo zdecydowanie najwiecej. zostaw jeszcze na dzień a jak trzeba to i na dwa Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Mam jeszcze pytanie co do sbs. Jak zaczely sie moje problemy z cyjano to poprostu przestalem dozowac bo szukalem Przyczyny i myslalem ze to wina sbs. Prosze o podpowiedz czy powinnienem zaczac dozowac po kuracji. A tak naprawde to nie rozumiem dzialania tego sbs. Czy ktos moglby mi poprostu wytlumaczy w czym mam mi to pomoc jeseli ma.??? Do czego tak naprawde sluzy i prosze nie wysylac mi linkow do czytania bo chcialbym zeby ktos z was mi wytlumaczyl jezeli to mozliwe. Nie jestem na af ballingu tylko fm Dzieki z gory Darek Dozuje 47ml kh 9ml ca 1 ml mg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Mam jeszcze pytanie co do sbs. Jak zaczely sie moje problemy z cyjano to poprostu przestalem dozowac bo szukalem Przyczyny i myslalem ze to wina sbs. Prosze o podpowiedz czy powinnienem zaczac dozowac po kuracji. A tak naprawde to nie rozumiem dzialania tego sbs. Czy ktos moglby mi poprostu wytlumaczy w czym mam mi to pomoc jeseli ma.??? Do czego tak naprawde sluzy i prosze nie wysylac mi linkow do czytania bo chcialbym zeby ktos z was mi wytlumaczyl jezeli to mozliwe. Nie jestem na af ballingu tylko fm Dzieki z gory Darek Dozuje 47ml kh 9ml ca 1 ml mg Balling FM light - tzn wg ich receptury rozrabiania płynów? - lejesz do niego Trace? czy używasz tylko prochów FM a rozpuszczasz klasycznie? bo jeśli klasycznie to: generalnie Balling polega na tym, że wszystkie produkty powinny podawać w równych dawkach a stosunek Ca do Mg powinien być taki że Mg to 1/6 a Ca 5/6 w rozrabianym płynie bo może być to jeden. SBS jest potrzebny aby uzupełniać braki wszystkie poza "solą". Osobiście SBS proponowałbym zacząć podawać po wyrównaniu dawki płynu kH i Ca+Mg a jeśli wg metody FM light podając trace to FM twierdzi że nie trzeba podawać SBS Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Tak ja podaje trace elementy to rozrobionych plynow Czyli fm lite? Jak podawalem sbs moje korale byle bardziej zadowolone i zuzycie kh mialem wieksze ponad 70ml dziennie teraz 47ml i daje 7.8 Ca bylo 12ml i dozowalem sbs tez 12ml no ale pozniej te cyjano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 rozrabiasz płyny wg receptury FM czy klasycznie bo to decyduje czy masz klasycznego ballinga czy FM Light Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Tzn Carbonate 500g+5ltr ro i 25ml trace Calcium 2kg +5ltr ro i dwa nastepne trace po 25ml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 ale robisz tak jak mówi FM - tzn rozrabiasz w 4 litrach i potem dopełniasz do 5 litrów? - jeśli tak to robisz FM balling light i dodają Trace to wg FM SBS jest nie potrzebny - jak widzisz że lepiej to podawaj tylko przelicz dawkę pod kH czyli powinieneś rozrobić 105 g SBS w 4 litrach i dopełnić do 5 litrów. p.s. Przy FM ballingu light nigdy nie będziesz miał równych dawek - podajesz tyle ile Ci brakuje Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Tak wlasnie robie jak opisujesz. A ile powinnienem dozowac do ilosci ca? A jeszcze mam pytanie a jaka jest roznica tuch dwoch ballingow kalsyczny o light I czy do light mozna dozować sbs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 A ile powinnienem dozowac do ilosci ca? jesli piszesz o Mg to dozujesz oddzielnie najlepiej A jeszcze mam pytanie a jaka jest roznica tuch dwoch ballingow kalsyczny o light sorry ale czytasz to co się do Ciebie pisze? - przeczytałeś choćby ten artykuł http://nano-reef.pl/topic/62787-metoda-ballinga/ - jeśli nie to radzę przynajmniej pierwszy wpis Bartka I czy do light mozna dozować sbs już pisałem Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perla1313 Zgłoś Napisano 3 Lipca 2016 Ok.Dzieki za wszystko zostawie ten sbs i bede kontynuowal moj balling jaki mam. Czyytam wszystko co pisales i czytalem ten artykul juz dawno.Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach